Mano Gargždai



Moksleiviai susipažino su krašto istorija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
R. Maciaus nuotr. R. Maciaus nuotr.

Gegužės 29 dieną Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos istorijos mokytoja metodininkė Vida Mockuvienė pakvietė trečiokus gimnazistus į netradicinę pamoką „Pažink savo miestą“, kurią padedamos mokytojos vedė gimnazijos bendramokslės.

 

„Turime kuo didžiuotis, nes tai yra vienas iš seniausių miestų, deja, keletą kartų nudegęs, dėl to nėra išlikusių didingų architektūros paminklų, tačiau turime labai daug iškilių žmonių ir ilgą istorijos kelią“ – pamoką pradėjo istorijos mokytoja.

Pirmosios miestą ir piliakalnį pristatė Rimantė Stanevičiūtė ir Greta Žadeikytė. Jos pasakojo, jog istoriniuose šaltiniuose Gargždų vardas paminėtas 1253 metais, tad šiemet švenčiame 765 metų sukaktį. Tarpukariu miestas priklausė Kretingos valsčiui, turėjo pagrindinius administracinius pastatus. Mokytoja pridūrė, jog miestelis iš pradžių kūrėsi rytiniame Minijos krante, tik po kelių šimtmečių pradėta kurtis vakarinėje dalyje.

Gimnazistė Violeta Bimbaitė papasakojo, jog iš viso mieste per visą istoriją statytos 5 bažnyčios. Dabartiniai maldos namai stovi ant XVIII a. pab. išlietų pamatų, o visa kita pastatyta naujai. Neoklasicistinė Nukryžiuotojo Jėzaus koplyčia pastatyta 1840 m., ji buvo skirta kaip mauzoliejus bajorų Ronne giminei. Dabartiniai bažnyčios vargonai buvo pargabenti iš vienų Hamburgo maldos namų.

„Dabartinį bažnyčios laikrodį Gargždams padovanojo Australijos lietuviai“, – papildė pedagogė. Pristatyta ir Rinkos aikštė, kuri anksčiau vadinta Laisvės aikšte. Tai buvo palanki vieta prekybai, todėl dažnai čia vykdyta turgaus veikla. Vilma Lygnugarytė pristatė buvusią populiarią kontrabandos vietą – Bravoro kalną, kurio vieta buvo netoli dabartinio Socialinių paslaugų centro. Mergina papasakojo ir apie buvusį dvarą parke. Tai taip pat bajorų Ronne rezultatas, čia auginti vaismedžiai, kurie priklausė tik bajorams.

Taigi, ši netradicinė pamoka buvo naudinga tuo, jog iš arti susipažinome su miesto istorija, įvairių pastatų kilme, o tai suteikia naujų žinių.

 

R. Maciaus nuotr.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 632 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,