Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono taryba sprendė dėl šilumos kainos vėžaitiškiams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Nauja valdančioji dauguma – nauja tvarka. Prieš posėdį kai kurie politikai turėjo apsiprasti su pasikeitusia sėdėjimo vieta. K. Abromavičiūtės nuotr. Nauja valdančioji dauguma – nauja tvarka. Prieš posėdį kai kurie politikai turėjo apsiprasti su pasikeitusia sėdėjimo vieta. K. Abromavičiūtės nuotr.

Vakar Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariai rinkosi į posėdį. Pastarasis prasidėjo puikia vasariška nuotaika – susirinkusieji kolegiškai bendravo tarpusavyje, laidė juokelius. Bene daugiausiai emocijų Tarybos nariams sukėlė nauja sėdėjimo tvarka, prie kurios vietos politikai bandė apsiprasti, susipažino su pašonėje sėdinčiais „naujais kaimynais“. Šurmulys nutilo tik rajono merui Vaclovui Dačkauskui paskambinus varpeliu – prasidėjo Tarybos posėdis, kuriame buvo svarstyti 72 klausimai bei 8 informacijos. Svarstyme šį kartą dalyvavo 26 Tarybos nariai iš 27, nedalyvavo tik Andžela Šakinienė.

 

Trūko aiškumo

Kone per tris su puse valandos trukusiame posėdyje ilgiau diskutuota buvo vos keliais klausimais. Vienas iš tokių aktualus Vėžaičių gyventojams. Darbotvarkėje pirmu numeriu pažymėtu klausimu Tarybos nariai sprendė dėl Vėžaičių gyvenvietei centralizuotai tiekiamos šilumos bazinės kainos ir jos dedamųjų 2018–2019 metų bazinės kainos galiojimo metams nustatymo. Iki šiol Vėžaičių miestelio daugiabučių gyventojams šildymo sezono metu buvo dalinai kompensuojama centralizuotai tiekiamos šilumos kaina. Tokia praktika buvo taikoma nuo 2009 metų, kol UAB „Klaipėdos rajono energija“ išmokėjo paskolą už investicijas.

Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotojas Feliksas Žemgulys paaiškino, jog paskola jau yra išmokėta, dėl to šilumos tiekimo kaina sumažėjo. Anot specialisto, gyventojams už centralizuotai teikiamą šilumą dabar reikės mokėti 6,77 euro ct/kWh be PVM.

Svarstant šį klausimą Tarybos nariams kilo daug neaiškumų. Nerijus Galvanauskas kreipėsi į merą primindamas pastarojo 2015 metais išsakytus žodžius, jog išmokėjus paskolą, Vėžaičiuose mokama kaina turėjo susilyginti su Gargždų, tačiau skirtumas išliko vos ne 20 procentų.

„Anuomet buvo išsakyta politinė valia, kad galbūt atsirastų galimybė Vėžaičių katilinę perduoti AB „Klaipėdos energijai“, ją automatizuoti ir iš Gargždų skyriaus valdyti. Dabar tos politinės valios nebėra, vėl bus visų rajono gyventojų sąskaita remiami Vėžaičių gyventojai. Kokia jūsų vizija?“, – kreipėsi į merą N. Galvanauskas.

 

Paskata renovuoti namus

Pasak V. Dačkausko, Klaipėda atsisakė perimti katilinę, todėl buvo nuspręsta ją palikti valdyti UAB „Klaipėdos rajono energijai“, o skirtumas tarp klaipėdiečių ir vėžaitiškių mokamos kainos už šildymą yra neženklus. Audronė Balnionienė reikalavo aiškesnio patikslinimo, ar kaina Vėžaičių gyventojams už centralizuotai tiekiamą šilumą augs ir ar Savivaldybė ketina tą kainą remti visų rajono gyventojų sąskaita, kad ji būtų sulyginta su Gargžduose esančiais šilumos tiekimo įkainiais. Aiškumo pasigedo ir Vaclovas Macijauskas.

Įmonės „Klaipėdos rajono energija“ direktorius Stasys Bučinskas konkrečių skaičių įvardyti negalėjo, bet paaiškino, kad viskas priklauso nuo konkretaus daugiabučio.

„Nereikia lyginti uostamiesčio su Vėžaičiais. AB „Klaipėdos energija“ turi biokuro katilines, šilumos energiją gamina įmonė „Fortum Klaipėda“, todėl ten kaina kiekvieną mėnesį mažėja. Vėžaičiuose kaina mažėti negali, kadangi turime mažai vartotojų“, – kalbėjo S. Bučinskas.

Meras V. Dačkauskas piktinosi, jog Tarybos posėdžio metu yra svarstomi darbiniai klausimai, kurie jau turėjo būti aiškūs po komiteto posėdžio. Taip pat pritarė S. Bučinskui ir pridūrė, jog kaina gyventojams priklausys nuo daugelio dalykų, kaip pavyzdžiui, oro sąlygų ar buto apšildymo: „Tų daugiabučių gyventojai, kurių butai yra renovuotuose ir apšildytuose pastatuose, tikrai mokės už šildymą mažiau. Manau, kad tai bus paskatinimas žmonėms pradėti renovaciją.“

Galiausiai už bazinę šilumos kainą balsavo 14 politikų, 1 balsavo prieš bei 1 susilaikė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,