Logo
 Spausdinti šį puslapį

Veiviržėniškis su šalies lengvaatlečiais treniravosi Afrikoje

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Pietų Afrikos Respublika sužavėjo trenerį Edmundą Norvilą ne tik gamta, bet ir idealiomis sąlygomis sportui. E.Norvilo asmeninio archyvo nuotr. Pietų Afrikos Respublika sužavėjo trenerį Edmundą Norvilą ne tik gamta, bet ir idealiomis sąlygomis sportui. E.Norvilo asmeninio archyvo nuotr.

Garsios lengvaatletės Linos Grinčikaitės treneris veiviržėniškis Edmundas Norvilas su vienais pajėgiausių šalies lengvaatlečių daugiau negu mėnesį praleido Pietų Afrikos Respublikoje. Treneris iš šios šalies grįžo sužavėtas – nebe pirmą kartą egzotiškoje šalyje pabuvojęs E. Norvilas vis neatsistebi ne tik tenykšte gamta, miestais, bet ir neįsivaizduojamai tobulomis sąlygomis sportininkams treniruotis bei tobulėti.

E. Norvilas kartu su dar trejais treneriais, kineziterapeutu, masažistu bei šešiais Lietuvos lengvaatlečiais į Pietų Afrikos Respubliką išvyko Lietuvos lengvosios atletikos federacijos ir sporto klubo „Cosma“ iniciatyva.

Vienus pajėgiausių šalies lengvaatlečių E. Norvilas kartu su kitais treneriais Pietų Afrikos Respublikoje rengė artėjančiam Europos lengvosios atletikos čempionatui Šveicarijoje.

„Sportininkai, su kuriais treniravomės, turi planų ir noro sudalyvauti artimiausioje olimpiadoje. Taigi šios treniruotės Pietų Afrikos Respublikoje buvo vienas iš pasirengimo etapų čempionatui ir kitiems iššūkiams“, - portalui mano-gargzdai.lt  sakė E. Norvilas.

 

Afrikoje – visos šventės

E. Norvilas Pietų Afrikoje sutiko visas šventes – Kūčias, Kalėdas, Naujuosius metus ir net gimtadienį.

„Naujuosius toje šalyje sutinka labai ramiai – jokių fejerverkų, didelių vakarėlių. Naujų naktį nuėjome sutikti į klubą – turbūt buvome vieni iš nedaugelio, iššovę simbolinį šampano butelį. Įdomu žiemos šventes sutikti be sniego. Juk ten net ir mūsiškės žiemos metu oro temperatūra bent +30. Ilgų kelnių neprireikė, o štai ilgų rankovių reikėjo – kad nenudegtume saulėje“, - juokavo E. Norvilas.

Pasak jo, tokia temperatūra sportininkams ideali treniruotis. Mat žiemą treniruojantis Lietuvoje ir esant žemai temperatūrai beregint galima prisidaryti traumų.

„Tam tikroms lengvaatlečių užduotims, pavyzdžiui, šuoliams, sprintui, yra reikalinga šiluma. Beje, ja mėgautis kaip turistai beveik neturėjome laiko. Visas mėnuo buvo skirtas darbui ir tik darbui. Sportininkai turėjo po dvi treniruotes per dieną, be jokios abejonės, treniravomės ir mes – ten nesportuoti yra neįmanoma“, - patikino E. Norvilas.

 

Sporto sąlygos – idealios

Netrukus E. Norvilas atskleidė, kodėl Pietų Afrikos Respublikoje neįmanoma atsispirti sportui. Trenerio pastebėjimu, Lietuvai iki Afrikos dar toli – šalis be galo tolima, bet skristi su persėdimais 15 valandų iki jos tikrai apsimoka. Ten sukurta sporto bazė stebina savo aukštu lygiu.

„Treniravomės dvejose vietose. Pretorijos miestas yra tikrai aukšto lygio sportinio meistriškumo centras. Įsivaizduokite: gyvename trečiame aukšte. Nusileidžiame į antrą aukštą – treniruoklių salė, nusileidžiame į pirmą – valgykla. Išeiname į kiemą – 25 metrų baseinas. Šalia aikštynas, kuriame – 50 aikščių: futbolo stadionas, lengvosios atletikos stadionas, regbio aikštė ir daugybė kitų. Taip pat žolės stadionas – jame preciziškai prižiūrima aikštė, žolė tokia lygi ir kasdien pjaunama, kad treniruotis galima basomis. Visos teritorijos taip idealiai prižiūrimos ir tvarkingos, kad net sunku suvokti, kiek žmonių ir kokiu tempu ten turi dirbti“, - įspūdžiais dalijosi E. Norvilas.

Kitas miestas, kuriame teko treniruotis lietuviams, buvo netoli sostinės Keiptauno įsikūręs miestelis Stelenbošas.

Į šį miestą nuolat traukia turistai. Mat Stelenbošas garsėja vyndaryste, čia veikia ne viena vyno darykla ir įkurta aukšto lygio universitetinė sporto bazė.

„Šiame mieste ir treneriams, ir sportininkams tįso seilė. Bazėje yra 50 metrų ilgio baseinas. Puikiai įrengtos aikštės. Vien treniruoklių salė užima tris pastato aukštus. Visa tai reikia pamatyti, neįmanoma papasakoti, o kai ten esi, nieko kito nebelieka, tik sportuoti“, - prisipažino E. Norvilas.

Veiviržėniškis Pietų Afrikos Respublikoje lankėsi jau penktąjį kartą. Tačiau ir šį kartą jį žavėjo aplankytos garsios turistinės vietos, gardžiai ruošiamos jūros gėrybės, visada tvarkingai atrodantys mokiniai bei studentai ir tobulėti skatinanti sporto bazė.

 

 

Daugiau E. Norvilo įspūdžių – nuotraukų galerijoje:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,