Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šimtas smalsių vaikiškų žingsnių

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Projekto organizatorių nuotr. Projekto organizatorių nuotr.

2018 m. birželio 4–12 dienomis Klaipėdos r. Kretingalės pagrindinėje mokykloje vyko Vaikų vasaros ir poilsio stovyklos projekto įgyvendinimas. Šis projektas skirtas 1–4 klasių mokinių turiningam vasaros poilsiui ir pažintinei veiklai organizuoti. Stovyklos „Šimtas žingsnelių Šimtmečio Lietuvai“ pagrindinė idėja buvo pakeliauti po Žemaitijos kraštą, jį pažinti bei aktyviai, įdomiai ir kūrybingai praleisti laiką.

 

Pirmąją vasaros stovyklos atidarymo dieną mokiniai susigalvojo stovyklos būrio pavadinimą, šūkį, nusipiešė stovyklos vėliavą, braižė žemėlapį ir žymėjo vietas, kurias teks aplankyti, karpė ir klijavo pėdutes, kad būtų lengviau pažinti ir keliauti po mūsų kraštą. Išmoko stovyklautojų dainelių, linksmo ir nuotaikingo šokio. Vėliau prasidėjo įdomios edukacinės ir pažintinės kelionės.

Mosėdyje mokiniai apsilankė akmenų parke. Susipažino su parke augančiais retais augalais, krūmais ir medžiais. Kelionės metu, iš nuotraukų vaikai nustatė, identifikavo augalus, medžius, krūmus ir jų buvimo vietą pažymėjo parko žemėlapyje. Muziejuje prieš kelionę sužinojo parko kūrimo istoriją, dendrologinę kolekciją, kraštovaizdžio projektuotojus, parko įkūrėją. Ši edukacinė kelionė-pamoka padėjo mokiniams ugdytis pastabumą, gebėjimą orientuotis teritorijoje, orientuotis žemėlapyje ir dirbti komandoje.

Kretingoje mažieji stovyklautojai aplankė muziejų ir amžinai žaliuojantį Žiemos sodą. Vaikščiodami po grafo Tiškevičiaus rūmus pirmą kartą turėjo galimybę pasinaudoti audiogidu, kurio įrašyti pasakojimai leido daugiau pažinti rūmų istoriją, apžiūrėti visą muziejaus ekspoziciją, apsilankyti vandens malūne. Tiesiai iš dvaro patekę į Žiemos sodą mokiniai buvo apstulbę nuo kai kurių augalų didybės ir gausybės, nes sode auga daugiau kaip 170 rūšių apie 5 000 vnt. augalų. Visus smalsiuosius stovyklautojus sužavėjo Žiemos sode gyvenanti balinių vėžliukų šeimyna.

Pajūrio regioniniame parke mokiniai sužinojo apie mūsų krašto ypatumus bei anuomet gyvavusios Mažosios Lietuvos istoriją. Visus labai sudomino pasakojimas apie kuršius, pasižymėjusius piratiškomis savybėmis ir be skrupulų siaubiančius svetimų žmonių turtą ir jų žemes. Pajūrio regioninio parko lankytojų centre stovyklautojai stebėjo nuotaikingą filmuką apie Baltijos jūros dugną, jame gyvenančias ir neršiančias žuvis. Parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis paragino stovyklos dalyvius tausoti gamtą, saugoti nykstančias rūšis ir kaip pasižadėjimo simbolį visiems ant rankų uždėjo delfino ir eršketo antspaudus.

Smalsūs vaikiški žingsniai toliau visus vedė į Klaipėdos rajone Jonušų kaime esantį Klaipėdos zoologijos sodą. Mokiniai daug juokėsi stebėdami žaismingas makakas, kapucinus, su pasigėrėjimu akyse žvelgė į sodo naujokus – neseniai gimusius Bengalijos tigriukus. Visus labai nustebino juodųjų jaguarų peštynės, baltųjų vilkų rimtumas, liūtų išdidumas, o nuotaiką pakėlė didžiulis būrys meilių ir smagiai nusiteikusių ožiukų, kuriuos patys galėjo pamaitinti ir paglostyti. Lankydamiesi didžiuliame zoologijos sode stovyklautojai ne tik patyrė teigiamų emocijų, bet ir pasikartojo gyvūnų, paukščių, žemynų pavadinimus, sužinojo įdomių faktų apie jiems labiausiai patikusį gyvūną.

Besilankant pakrantės artilerijos baterijoje „MEMEL-NORD“, esančioje Klaipėdos pajūrio regioniniame parke, mokiniai privalėjo paklusti laikinos stovyklos, pavadinimu „Rupūžės“, taisyklėms. Vaikai išmėgino save kliūčių ruože, kur teko gerokai pasistengti, kad galėtum pereiti į kitą etapą. Po įveiktos kliūties reiklusis ekskursijos vadovas pakvietė visus į bunkerį. Vaikščiodami tamsiais koridoriais, pradinukai susipažino su ekspozicija: rastais surūdijusiais šautuvais, granatomis, sviedinių, minų ir bombų skeveldromis. Mokiniams buvo šiek tiek nejauku ekskursijos pradžioje, tačiau vėliau suprato, kad čia, kaip ir visur, reikia laikytis nustatytų taisyklių.  

Vasaros ir poilsio stovyklos projekto „Šimtas žingsnelių...“ paskutiniai akordai buvo skirti vaikų pramogoms. Mokiniai apsilankė Kretingos rajone Padvariuose esančioje sodyboje „Vienkiemis“. Mažieji stovyklautojai ne tik smagiai, triukšmingai, linksmai leido laiką Nykštukų kaime, bet ir dalinosi įspūdžiais apie stovyklą, rašė gražius linkėjimus sau ir kitiems, pūtė ir dovanojo balionus draugams kaip prasidedančių vasaros atostogų simbolį. Mokytojos kiekvienam „šimto žingsnelių“ stovyklautojui įteikė poilsio stovyklos baigimo pažymėjimą. Prisiragavę gardžiausių vaišių, prisižaidę iki soties ir palinkėję vieni kitiems gražių atostogų mokiniai atsisveikino.

Organizatoriai dėkoja Klaipėdos rajono savivaldybei už suteiktą galimybę mokykloje organizuoti Vaikų vasaros ir poilsio stovyklą. Sunku pamatuoti džiaugsmą, kuris kyla kartu žaidžiant, kuriant, juokiantis, kalbantis, dalinantis dienos įspūdžiais ar tiesiog būnant šalia, kai vaikai atranda tai, kas jiems dar nepažįstama, nauja. Labiausiai džiaugiamės galimybe kartu su mokiniais patirti visą puokštę įvairiausių nuotykių!

 

Projekto organizatorių nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,