Logo
 Spausdinti šį puslapį

Lapių pagrindinės mokyklos bendruomenė pažymėjo svarbią sukaktį (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Mokyklos bendruomenė minėjo svarbią sukaktį. Simos Ulvikienės nuotr. Mokyklos bendruomenė minėjo svarbią sukaktį. Simos Ulvikienės nuotr.

Praėjusį šeštadienį Lapių pagrindinės mokyklos bendruomenė sukvietė buvusius mokinius ir darbuotojus bei garbingus svečius kartu pažymėti svarbią sukaktį – 100 metų jubiliejų.

 

Šventei ruoštasi metus

100 metų – ypatinga sukaktis, kurios minėjimui, pasak Lapių pagrindinės mokyklos direktorės Vilijos Lukauskienės, įstaigos bendruomenė nuoširdžiai ir aktyviai ruošėsi visus metus. Vykdyti įvairūs projektai, sudaryta darbo grupė nuolat teikė direktorei ataskaitas apie nuveiktus darbus.

„Visus metus mokyklos bendruomenė po truputį krutėjo, žinojo, kas už ką atsakingas – kas rinko istorinę medžiagą, kas piešė ir pan. Paskutinę savaitę teko padirbėti „smagiau“, – pasakojo V. Lukauskienė.

Vaikai, ruošdamiesi jubiliejaus šventei, nupiešė 100 verpsčių, iš kurių rinktos simboliškiausia, tautiškiausia, ornamentiškiausia ir t.t. Vertinimui, kad „nebūtų korupcijos“, pasikviesta dailininkė Ina Lukauskaitė. Anot V. Lukauskienės, dailininkė buvo sužavėta vaikų darbais, norėjo apdovanoti visus, nors atvyko skeptiškai nusiteikusi, kad kaime nieko ypatingo nepamatysianti.

I. Lukauskaitė išrinko 10 gražiausių kūrinių ir savo nuožiūra apdovanojo dar vieną – sakrališkiausio darbo autorių. Verpstės jubiliejaus šventės metu papuošė mokyklos parką ir kabės ten iki Miško šventės.

Artėjant jubiliejui, mokiniams buvo surengtas dar vienas konkursas – pirmasis 100 dešimtukų surinkęs mokinys laimės kompiuterį. Pirmoji šią sąlygą įvykdė Auksė Žalūdaitė, kuri, anot direktorės, gerokai viršijo reikalavimą – surinko daugiau nei 150 aukščiausių balų. Moksleivei žadėtą prizą dovanojo buvęs mokyklos moksleivis, verslininkas Arūnas Grikšas. Kiti, varžęsi dėl prizo mokiniai, apdovanoti paguodos prizais.

Mokyklos bendruomenė didžiosios šventės išvakarėse – penktadienį – jubiliejų minėjo vieni, savame rate. Dalyvavo ir šv. Mišiose už mokyklą, kurias aukojo Vėžaičių ir Slengių parapijų klebonas Viktoras Daujotis, vaikai giedojo giesmes.

„Šeštadienį mes dirbome, todėl šventę sau pasidarėme penktadienį. Visi pasipuošė uniformomis, vyko kamerinis koncertas, toks, kaip prieš 100 metų. Apdovanoti nusipelnę, prie šventės labiausiai prisidėjusieji, pagerbiau kiekvieną mokyklos darbuotoją. Vaikams, už tai, kad dirbo šeštadienį, viena diena anksčiau leisime baigti mokslo metus“, – pasakojo mokyklos vadovė.

 

Vaikų kurtos verpstės. S. Ulvikienės nuotr.

 

Šimtai padėkos žodžių

Paklausta, kaip praėjo pagrindinė, šeštadienį vykusi šventė, V. Lukauskienė neslėpė džiaugsmo: „Viskas buvo puiku. Žmonės išvažiuodami dėkojo su ašaromis akyse – geresnio įvertinimo negali būti. Šią mokyklą baigę, režisieriais dirbantieji mūsų kaimišką renginį taip pat įvertino gerai. Kai žmonės meluoja, tu jauti, šaltai sako, kad buvo gražu, o kai tau per dieną žmonės dėkoja šimtą kartų, tada žinai, kad renginys tikrai pavyko.“

Šventės metu koncertinę programą atliko mokykloje besimokantieji, darbuotojai, taip pat buvę mokyklos mokiniai, kurie nepraleido progos tarti ir sveikinimo žodžius. Mokyklą su švente sveikino ir Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, Tarybos nariai bei kiti garbingi svečiai. Garbės svečio teisėmis į jubiliejaus minėjimą atvyko Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos direktorė Irena Pintverytė, buvusi Lapių aštuonmetės mokyklos direktoriaus pavaduotoja.

Vakarėjant skambėjo Vytauto Babravičiaus ir grupės „Klasiokai“ atliekama muzika. Šventės dalyviai turėjo progą apsilankyti mokyklos muziejuje.

Mokyklos vadovė pasakojo, kad skirtingo amžiaus svečiams buvo įkurtos atskiros erdvės – vyresnieji galėjo šnekučiuotis susėdę ant Lapių bendruomenės dovanotų suoliukų, jaunimas laiką leido žaisdami burbulinį futbolą, bandydami jėgas kliūčių ruože, mažiausieji galėjo pasipuošti veidukus piešiniais.

„Atskiros erdvės tapo šventės akcentu – kam nuobodu sėdėti su suaugusiais, galėjo leisti laiką stadione. Norėjosi, kad žmonės bendrautų, išsikalbėtų. Muziejaus darbuotojos juokavo, kad teko išpilstyti nemažai arbatos, klausant istorijų – kai susitinka žmonės, jie nebenori išsiskirti. Buvo žmonių, kurie su dovanomis atvyko iš toli, turėjo anksti keltis, leistis į tolimą kelionę, kad galėtų dalyvauti šventėje, tai mums labai daug reiškia“, – graudinosi pašnekovė.

Direktorė pasakojo, kad susirinkusieji gyrė mokyklos bendruomenę, už tai, ką jie daro, kad rengia tokias šventes ir kokios jos esą reikalingos: susitikę bendraklasiai dalinasi įspūdžiais, nuotykiais, meilės istorijomis, džiaugsmais. Tiesa, ne visi galėjo atvykti į šventę: „Kai dalinome kvietimus, kiti dėkojo, bet atsisakė atvykti dėl ligos, kitiems nunešę kvietimus, išgirdome, kad jau pavėlavome. Labai skaudu, kai supranti, koks trumpas gyvenimas.“

 

Lapių pagrindinės mokyklos vadovė V. Lukauskienė. S. Ulvikienės nuotr.

 

Svečiams – vaikų rankų darbo dovanos

Atvykusieji į jubiliejų turėjo progą apžiūrėti parke išstatytas dideles nuotraukas, menančias senovę, į kurias žiūrėdami, pasak direktorės, ne vienas graudinosi. Žmonės ieškojo savęs ar prašė parodyti giminaitį.

Mokyklos parke buvo įrengtos 10 koplytėlių – kiekvienam dešimtmečiui, skirtų ne tik mokyklai, bet ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Vieną jų puošė maldaknygė ir rožančius, kitą – plunksna su rašalu, dar kitoje puikavosi pradinių klasių vadovėlis „Saulutė“.

„Koplytėlės tarsi kalbėjo – jose buvo eilėraščiai, rašyti vaikų rankomis ant seno liniuoto popieriaus“, – pasakojo pokalbininkė.

Svečiai apdovanoti ypatingais vaikų kurtais suvenyrais – sendintomis Lapių mokyklos knygutėmis ir iš lino pintomis juostelėmis, kurių, pasak V. Lukauskienės, žmonės norėjo daugiau, kad galėtų nuvežti užsienin ar negalėjusiems atvykti.

Mokyklos bendruomenė, anot direktorės, bendru susitarimu pasipuošė rūbais, panašiais į prieš 100 m. dėvėtus: „Mokyklos virėjų komanda savo iniciatyva siūdinosi dvaro, kurio vietoje dabar stovi mokykla, uniformas, kas galėjo, puošėsi senoviškai.“

Šitaip šventiškai pasipuošusios moterys rūpinosi, kad neliktų alkanų – atvykusiuosius vaišino trijų rūšių (perline, rugine, bulvine) koše, lašinukais, ant laužo keptais blynais, sūriais, vieno kąsnio sumuštinukais, kava, kuria buvo galima mėgautis patogiai įsitaisius krėsluose. Medžiotojai virė savo tradicinę sriubą.

 

Svečiams įteiktos rankų darbo dovanos. S. Ulvikienės nuotr.

 

Faktai

1918 m. buvusio dvaro pastate įkuriama Lapių pradžios mokykla (1918–1950 m.). Įsikūrus mokyklai mokytis ėjo ir vaikai, ir suaugę (19-mečiai, 30-mečiai). Tuo metu įstaigoje su visais mokiniais dirbo viena mokytoja (pavardė nežinoma). Vėliau buvo 4 skyriai ir dirbo 2 mokytojai.

Karo metais mokykla tapo karo ligonine.

1950–1963 m. įstaiga gavo Lapių septynmetės mokyklos vardą.

1963–1987 m. įstaiga vadinosi Lapių aštuonmete mokykla.

1987–1988 m. – Lapių nepilna vidurine mokykla.

1988–2003 m. – Lapių devynmete mokykla.

Nuo 2001 m. mokyklai vadovauja direktorė Vilija Lukauskienė. Įkuriama skautų organizacija, aktyvėja ryšiai su visuomene. Mokykla tampa kaimo kultūros centru.

Nuo 2003 m. įstaiga gauna Lapių pagrindinės mokyklos vardą.

2007 m. pradedama mokyklos renovacija, o bendrabutis gauna globos namų statusą.

 

„Mano Gargždai“ įgyvendina SRT dalinai finansuojamą projektą. VšĮ „Mano Gargždai“ gavo dalinį 4 000 eurų Spaudos, radijo ir televizijos finansavimą, projekto „Šimtas istorinių žingsnių: Klaipėdos kraštas“ įgyvendinimui.

SRT finansuojama rubrika „Šimtmečio iniciatyvos“

 

Šventės akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,