Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos universitete lankėsi Nyderlandų universitetų atstovai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos universiteto nuotr. Klaipėdos universiteto nuotr.

Birželio 14 dieną Klaipėdos universitete (KU) lankėsi oficiali delegacija iš Nyderlandų Eindhoveno technologijos ir Hanzos taikomųjų mokslų universitetų. Šiandien Nyderlandų karališkosios šeimos vizito metu Vilniuje bus pasirašoma strateginės partnerystės sutartis su Klaipėdos universitetu ir Nyderlandų Eindhoveno technologijos bei Hanzos taikomųjų mokslų universitetais. Universitetai bendradarbiaus technologijų, aplinkosaugos, teisės ir ekonomikos klausimais, kurie susiję su tvariu žaliuoju kuro rūšių naudojimu Baltijos mėlynajame koridoriuje, visuomeninės vertės kūrimu ir naujų verslo galimybių sudarymu.

 

Hanzos taikomųjų mokslų universiteto prezidentas Dr. H. J. (Henk) Pijlman kartu su kitas delegacijos nariais lankėsi KU Jūros tyrimų institute (JTI). Jiems buvo demonstruojamos modernios laboratorijos, pristatomi vykdomi moksliniai projektai. Vėliau delegacija kartu su KU atstovais dalyvavo oficialiame susitikime-diskusijoje, kurioje buvo pristatyti universitetai, jų mokslo sritys, aptarti bendradarbiavimo aspektai.

Susitikime dalyvavo laikinai KU rektoriaus pareigas einantis prof. dr. Artūras Razbadauskas, Mokslo ir meno prorektorė doc. dr. Rita Vaičekauskaitė, Studijų prorektorė prof. dr. Leta Dromantienė, Klaipėdos miesto meras ir Klaipėdos universiteto Tarybos pirmininkas Vytautas Grubliauskas, Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto (JTGMF) dekanė doc. dr. Rima Mickevičienė, JTGMF vyresn. mokslo darbuotoja doc. dr. Tatjana Paulauskienė, JTI direktorė prof. dr. Zita R. Gasiūnaitė, JTI Vandens transporto ir oro taršos laboratorijos vadovas dr. Paulius Rapalis, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTI) bei SGD Klasterio koordinatorius Andrius Sutnikas, JTGMF Jūrų inžinerijos katedros vedėjas prof. habil. dr. Sergėjus Lebedevas, JTGMF prof. habil. dr. Vytautu Paulausku.

Hanzos taikomųjų mokslų universiteto atstovai akcentavo, jog Klaipėdos universitete mato ambicijas ir perspektyvas dirbti energetikos, o ypač SGD srityje. Nyderlandų atstovai yra suinteresuoti kurti jungtines studijų programas bei burti tarptautinę mokslininkų komandą „Horizon 2020“ projektų vykdymui, suteikti galimybę savo studentams tęsti doktorantūros studijas Klaipėdos universitete. Taip pat sudaryti palankias sąlygas studentų mainų programoms.

„Šiandien tvarios energetikos tema, galimybės ir įveiklinimas yra vienas svarbiausių aspektų tiek Nyderlanduose, tiek, tikiu, ir Lietuvoje. Mes matome, jog galime nemažai vieni iš kitų pasimokyti ir nuveikti daug visuomenei naudingų darbų“, – teigė Hanzos taikomųjų mokslų universiteto prezidentas Dr. H. J. (Henk) Pijlman.

SGD klasterio koordinatorius A. Sutnikas teigia: „Klaipėda yra unikali vieta, kur galimos įvairios energetikos rūšys: čia yra vėjo, turime SGD laivą-saugyklą „Independence“. Be to, SGD ateina ne tik į energetiką, bet ir transportą. Dar yra daug sričių, kur būtų galima pritaikyti šią, sąlyginai švarią, energetikos rūšį, pvz., panaudoti dujų šaltį. Todėl darbo yra daug.“

Klaipėdos universitetas vienintelis Baltijos šalyse vykdo Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų inžinerijos studijų programą ir mokslinius tyrimus. Universitetas yra partneris Lietuvos SGD klasteryje, Lietuvos SGD platformoje, universitete veikia SGD kompetencijų centras. KU JTI veikia modernios laboratorijos, kuriose galima vykdyti aukščiausio lygio mokslinius tyrimus.

Šiandien dvišaliame energetikos forume Vilniuje bus pasirašyta strateginės partnerystės sutartis. Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvaus Nyderlandų karalius Willemas-Alexander'is, Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

 

Akimirkos iš susitikimo – Klaipėdos universiteto nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,