Mano Gargždai



Dovilų moksleiviai stovyklavo keliaudami (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
J. Rimkuvienės nuotr. J. Rimkuvienės nuotr.

Dovilų pagrindinės mokyklos 2a klasės mokiniai birželio 11–15 dienomis dalyvavo vasaros poilsio stovykloje „Jaunieji turistai“, kurią finansavo Klaipėdos rajono savivaldybė ir mokinių tėvai. Stovyklą organizavo mokytoja Irena Sireikienė, jai padėjo dviejų moksleivių mamos bei mokytojos padėjėja Irena Jonikaitė.

 

Vaikai stovyklai ruošėsi jau nuo sausio mėnesio. Jie, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga, pristatė projektus apie Lietuvos miestus, gamtą, istoriją.

Pirmąją stovyklos dieną mokiniai vyko į Juodkrantę ir Nidą. Ten pasivaikščiojo Raganų kalne, kuriame pažino skulptūrų pasakų personažus, grožėjosi gamta ir kopomis, aplankė saulės laikrodį ir, mokytojos padedami, susipažino su jo veikimu.

Antroji diena buvo skirta Dovilų miestelio architektūros ir istorijos pažinimui. Vietos gidė Laima Sungailienė parodė, kur seniau Doviluose buvo mokykla, paštas, viešbutis, siauruko geležinkelio stotis, vandens malūnas ir dvaras. Ji papasakojo apie evangelikų liuteronų bažnyčios statybas ir likimą karo metu, parodė, kur gyveno pirmasis Klaipėdos krašto karo lakūnas Erikas Mačkus.

Trečiąją dieną vaikai važiavo į Telšius ir Degaičius. Žemaitijos kaimo ekspozicijos muziejaus etnografinėje aplinkoje jie susipažino su piemenėlio dalia. Autentiškoje aplinkoje – neturtingo valstiečio sodyboje, mokiniai buvo susipažindinti su anuometine aplinka, socialine piemenuko padėtimi, vargais: darbu, gyvenimo sąlygomis, apranga. Kad lengviau įsijaustų, vaikai buvo aprengti naminės drobės marškiniais ir prijuostėmis, vaikščiojo avėdami klumpes, naščiais nešė kibirus, šėrė arklius ir avis, žaidė senuosius žaidimus. O pietums laukė tikras „piemenuko kugelis“ – ant žarijų keptos bulvės. Vėliau Degaičių parke vaikai pažino retus ir nematytus medžius, „važiavo“ sunkiausiu pasaulyje dviračiu.

Ketvirtąją dieną mokiniai vyko į Gargždų krašto muziejų. Vaikams buvo pristatyta buvusios Gargždų muitinės veikla. Po pasakojimo žaidimo forma jie turėjo nuspręsti, kurias prekes vežti per muitinę buvo legalu, o kurias – ne. Vėliau laukė dailyraščio rašymo pamoka. Muziejininkė supažindino su švietimo sistema tarpukario Lietuvoje, kaip buvo organizuojamas darbas, kaip suskirstytos mokyklos, kas joms vadovavo, kokie mokytojai jose dirbo. Po „pamokos“ keliavome į paštą. Vaikams buvo pristatyta tarpukario Lietuvos pašto sistema apimanti Gargždų paštą, jame dirbusius žmones, jų darbo kasdienybę. Stovyklos diena buvo užbaigta žaidimais ir keptomis ant laužo dešrelėmis prie Dovilų karjero.

Penktąją stovyklos dieną vaikų laukė kelionė į Palangą. Gintaro muziejuje vyko edukacija apie gintaro savybes. Pasitelkiant žmogaus jusles, buvo mokomasi atskirti gintarą nuo akmens, plastmasės ir stiklo, kurie randami pajūryje. Vaikai sužinojo, kad gintaras neskęsta sūriame vandenyje, yra degus ir lengvas. Po užsiėmimo gidė pristatė muziejaus parodas ir ekspozicijas. Vėliau dienos veikla persikėlė į Malūnų kaimo atrakcionus. Stovykla buvo užbaigta prie jūros su padėkos medaliais, atsisveikinimu iki kitų mokslo metų ir šuoliu aukštyn.

 

Juditos Rimkuvienės nuotraukos:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 314 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,