Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gribžinių bendruomenė pažino savo krašto istoriją

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mildos Kiaulakienės nuotr. Mildos Kiaulakienės nuotr.

Birželio 16 d. Gribžinių bendruomenė įgyvendino antrąjį konkurso „Eismo saugumas bendruomenėse 2018“ renginį. Šįkart buvo suplanuotas žygis pėsčiomis kelkraščiu, kur nėra pėsčiųjų takų ar šaligatvių. Dar ankstyvą pavasarį būsimi renginio dalyviai planavo pėsčiomis įveikti apie 5 km, tačiau vasaros karščiai pakoregavo maršrutą. Saugodami sveikatą ir vengdami perkaitimo rizikos, žygeiviai pasirinko ūksmingą, medžių pavėsio gaubiamą kelio atkarpą.

 

Žygio tikslas – ne vien tik kelių eismo taisyklių ir saugaus judėjimo keliu prisiminimas, bet ir pažintis su savo krašto istorija, kurią buvo siekiama išgirsti iš dar gyvų likusių vietinių gyventojų.

Gribžinių bendruomenė yra dėkinga Janinai ir Petrui, kurie pasitiko prie senųjų Genaičių kapinių. Visą savo gyvenimą praleidę šiose vietovėse jie turėjo daug ką papasakoti, o žygio dalyviai noriai jų klausėsi. Buvo įdomu išgirsti, jog šiose mažose kapinaitėse kadaise laidoti tie, kurių pagal katalikų papročius nebuvo galima laidoti bendrose kapinėse. Kaip Janina ir Petras teigė, tai visokie „nelaimėliai“ čia atgulė, o kitus „padorius“ krikščionius į Gargždus veždavo. Būta Genaičių kaime ir maro kapinės, kurių vieta žinoma, tačiau žygio dalyviai tą dieną prieiti prie jų negalėjo, nes kelio atkarpa sunkiai įveikiama be specialios aprangos. Nepaisant to, nuoširdus pasakojimas apie čia gyvenusius žmones, atpirko visą smalsumą, kad toliau keliauti ir nesinorėjo. Rodos valandų valandas klausytumeisi, o pro akis tik plaukė vaizdai, kaip tas gimė, anas tuokėsi, kitas tarnauti išėjo ir t.t.

Atsigaivinę klevų sula ir ledais, žygeiviai atsisveikino su genaitiškiais Janina ir Petru, linkėjo jiems sveikatos ir dar ilgų, ilgų metų, kad kitą kartą susitikę galėtų daugiau brangios istorijos iš jų lūpų išgirsti.

Žygio metu pėstieji dėvėjo šviesą atspindinčias liemenes ir atšvaitus, kuriuos dovanojo rėmėjai VĮ „Kelių priežiūra“ Klaipėdos padalinys, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga ir Lietuvos automobilių kelių direkcija prie susisiekimo ministerijos.

Gribžinių bendruomenė dėkoja visiems, kurie nepabūgo vasaros karščio ir savo laiką skyrė šiam žygiui. Tikimasi, kad ir ateityje į vasaros sporto šventę susirinks toks pat šaunus būrys entuziastų.

 

Akimirkos iš žygio – Gribžinių bendruomenės pirmininkės M. Kiaulakienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,