Mano Gargždai



„Gargždų SC“ krepšinio komandos finansavimui – raudona šviesa

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Teisę žaisti NKL lygoje iškovojusiai „Gargždų SC“ komandai būtina aukštus reikalavimus atitinkanti sporto salė. Sporto centro nuotr. Teisę žaisti NKL lygoje iškovojusiai „Gargždų SC“ komandai būtina aukštus reikalavimus atitinkanti sporto salė. Sporto centro nuotr.

Balandžio mėnesį įspūdingai Regionų krepšinio lygos (RKL) čempionato A divizione sužaidę „Gargždų SC“ krepšininkai iškovojo teisę kitą sezoną žaisti Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Atslūgus emocijoms, komandos vadovybės pečius užgulė būtini pasirengimo rūpesčiai, svarbiausias jų – finansavimas. Pagal NKL nuostatus 2018–2019 metų sezonui reikalinga suma – 80 000 eurų.

 

Aukštesnė lyga – aukštesni reikalavimai

Birželio mėnesio pradžioje Sporto centro direktorius Vaidas Liutikas kreipėsi į miesto merą Vaclovą Dačkauską su prašymu dėl papildomo krepšinio komandos „Gargždų SC“ finansavimo bei lėšų, būtinų Gargždų policijos salės remonto darbams. Prašyme nurodoma komandai iš biudžeto skirti 55 000 eurų (2018 m. – 16 000 eurų, 2019 – 39 000 eurų). Tai – tik dalis sumos. Likusius pinigus – 25 000 eurų – planuojama gauti iš rėmėjų, mat viena iš NKL vykdomojo komiteto sąlygų 2018–2019 m. komandų sezono startui yra pateikti garantinius raštus dėl įsipareigojimų finansuoti klubą (šiuo atveju komandą) ne mažesne nei 80 000 eurų suma.

Norint dalyvauti aukštesnėje krepšinio lygoje, būtina turėti ir aukštus reikalavimus atitinkančią sporto salę. Deja, Gargždų miesto sporto salė neatitinka kai kurių punktų, tad NKL inspektavimo komisijai buvo pateikta Gargždų policijos salė, kurios aikštelės matmenys, plotai už aikštės ribų, žiūrovų talpinimo skaičius atitinka reikalavimus. Tam neprieštaravo ir Klaipėdos rajono policijos komisariatas.

Visgi ir ši salė toli gražu nėra idealios, aukštesnės lygos sąlygas atitinkančios būklės. Į Gargždus atvykusi komisija nustatė, kad policijos salėje trūksta kai kurių, pavyzdžiui, – medicinos kabineto, persirengimo kambario sekretoriato ar inventoriaus laikymo, patalpų. Be to, teisėjų kabinete būtina įrengti dušą ir tualetą, pagerinti vidinę koridorių ir kabinetų išvaizdą, nėra švieslentės ir krepšinio stovų. Sporto centras į miesto valdžią kreipėsi su prašymu taip pat skirti finansavimą ir šiems remonto darbams atlikti. Paskaičiuota, jog prireiktų papildomai 31 000 eurų.

 

Ragino ieškoti lėšų iš rėmėjų

Ketvirtadienį vykusiame Tarybos posėdyje Klaipėdos rajono politikai svarstė informaciją dėl papildomų pinigų komandai. Optimistinės nuotaikos buvo maža.

Tarybos narys Nerijus Galvanauskas siūlė iš biudžeto „Gargždų SC“ ekipai skirti ne 55 000 eurų, kaip yra prašoma, bet 40 000 eurų (2018 m. – 6 000 eurų, 2019 m. – 34 000 eurų) bei 31 000 eurų už salės remontą.

„Manome, kad prie finansavimo turėtų daugiau prisidėti rėmėjai. Turime pavyzdžių kitose įstaigose, kur rėmėjai komandas remia 70–80 proc., o Savivaldybės indėlis – 20–30 proc. Šiuo atveju mes turime atvirkščią proporcingumą. Palaikome krepšinį, tačiau įstaigos bei Savivaldybės vadovai turėtų padėti krepšiniui ieškant rėmėjų. Nepamirškime ir to, kad šiais metais Gargždų krepšiniui jau buvo skirti pinigai“, – kalbėjo N. Galvanauskas.

Šiam siūlymui pritarė ir kiti opozicijos nariai.

Albinui Klizui parūpo, kiek „Gargždų SC“ komandoje žaidžia gargždiškių bei rajono gyventojų: „Man įdomu kaip yra užimti vietos krepšininkai.“

Posėdžio metu sužinoti, kiek komandoje žaidžia „saviškių“ panoro ir daugiau Tarybos narių, tad A. Klizas pagarsino jam pateiktą raštą. Miesto garbę „Gargždų SC“ ekipoje gina keturi 18–19 metų Gargždų sporto mokyklos auklėtiniai, 3 žaidėjai gyvena ir dirba Klaipėdos rajone, penki – kitų, ne Klaipėdos rajono, miestų gyventojai. Taip pat paminėjo, jog komandos vyriausiasis treneris yra Klaipėdos rajono gyventojas, jo asistentas – gargždiškis.

Algirdas Liaudanskis panoro išgirsti palyginimą, kiek iš krepšiniui skiriamų biudžeto pinigų atitenka vienam šios sporto šakos atstovui ir kokia situacija yra su kitomis sporto šakomis.

Galiausiai politikai balsavo – nesurinkus balsų daugumos, informacijai buvo nepritarta. Tiesa, „Gargždų SC“ dar gali tikėtis finansavimo, pakartotinai klausimas bus svarstomas liepos 16 dieną, neeiliniame Tarybos posėdyje.

 

Taryboje nesurinkus balsų daugumos, informacijai buvo nepritarta, tačiau pakartotinai dėl komandos finansavimo politikai svarstys neeiliniame posėdyje. Asociatyvi K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Investicija į daugiafunkcį sporto centrą

Naujienų portalui „Mano Gargždai“ susisiekus su Sporto centro direktoriumi V. Liutiku, pastarasis sunkiai rinko žodžius komentuodamas tokį politikų sprendimą.

„Manau, kad rajonas yra pajėgus išlaikyti tiek futbolo, tiek ir krepšinio komandas bei kitus sportininkus, kurių pasiekimai tikrai nėra menkesni. Juolab, kad Klaipėdos rajono savivaldybės strateginiame veiklos plane yra nurodomos tris prioritetinės sporto šakos – futbolas, krepšinis bei tinklinis. Valdžios sprendimas nuvylė mane, nuvylė ir krepšinio komandos narius, tikriausiai, ir sirgalius bei vaikus, kurie Sporto mokykloje treniruojasi žaisdami krepšinį“, – kalbėjo direktorius.

Visgi vilties V. Liutikas nepraranda, jei komandai bus leista žaisti NKL, lėšas tikimasi surinkti iš rėmėjų, nors akivaizdu, kad be Savivaldybės pagalbos išsiversti nepavyks. Svarstoma apie krepšinio klubo sukūrimą, kuris galėtų perimti komandos valdymą. Tačiau, kol nebus surasti potencialūs savininkai, įsipareigojantys iš rėmėjų surinkti 51 proc. būtinų lėšų padengti komandos finansavimui, tol „Gargždai SC“ priklausys Sporto centrui.

„Jeigu NKL valdyba suteiks galimybę žaisti lygoje, mano manymu, tą padaryti bus žymiai lengviau. Bet viską norime pasiekti eidami žingsnis po žingsnio. Pradžioje buvome numatę iš rėmėjų surinkti kiek mažiau – 8 000 eurų, dabar planuojame – 25 000 eurų, realu, kad svarstysime apie dar didesnius skaičius. Dabar svarbiausia, kad mums būtų leista žaisti lygoje, priešingu atveju viskas nebeteks reikšmės ir mes vėl sugrįšime į pradinį tašką“, – situaciją komentavo pašnekovas.

Labiausiai V. Liutikas apgailestavo dėl valdžios požiūrio į salę.

„Aukštus standartus atitinkanti salė pasitarnautų ne tik NKL lygoje žaidžiančiai komandai, bet ir besitreniruojantiems vaikams ir ne tik krepšinio sporto šakoje. Iš dalies tai galėtų tapti investicija ir į būsimą Gargždų daugiafunkcinį sporto centrą. Nupirkti krepšinio stovai ir švieslentė vėliau galėtų būti pervežami į jį arba į Gargždų sporto salę“, – teigė V. Liutikas.

 

V. Liutikas įsitikinęs, kad rajonas yra pajėgus vienodai išlaikyti tiek futbolo, tiek ir krepšinio komandas bei kitus sportininkus, kurių pasiekimai nėra menkesni. SSporto centro nuotr.

 

Dėmesys turi būti vienodas

Numatoma, kad visiems remonto darbams atlikti iš rajono Savivaldybės biudžeto reikalinga gauti 31 000 eurų. Atlikus viešųjų pirkimų apklausą žodžiu, apskaičiuota, kad keturių patalpų koridorių remontui prireiktų 7 000 eurų, papildomų LED apšvietimo lempų įrengimui – 3 000 eurų, aukštos kokybės švieslentei (su pastatymu) – 9 500 eurų, dviem pastatomiems krepšinio stovams su mechaniniu pakėlimu – 11 500 eurų.

Anot Sporto centro direktoriaus, kitą savaitę Gargžduose vėl lankysis NKL inspektavimo komisija, kuri tikrins įvykdytus reikalavimus. Pasak pašnekovo, kol kas situacija kebli. Daliniai policijos salės remonto darbai yra atliekami iš anksčiau gautų miesto salės remontui skirtų pinigų. Tačiau, pasak V. Liutiko, darbus praktiškai galima jau dabar stabdyti, nes turima pinigų suma siekia vos 3 000 eurų.

Direktorius pasidžiaugė įvairių sporto šakų Sporto centro auklėtinių ir komandų pasiekimais, kurių išties daug, nepaisant to, jog finansavimas iš Savivaldybės jiems yra skiriamas kur kas mažesnis, nei, pavyzdžiui, futbolui.

„Gargžduose futbolas populiarus, nesu nusiteikęs prieš šį sportą, tačiau manau, kad dėmesys visiems turi būti rodomas vienodai. Keistas požiūris, kuomet Lietuvos U-21 futbolo rinktinė žaidė Gargžduose, stadiono sutvarkymui buvo skirti pinigai, o dabar savos komandos salės remontui – nenorima“, – kalbėjo V. Liutikas.

Galutinis verdiktas, ar Gargždų krepšinio komanda galės žaisti NKL lygoje, turėtų paaiškėti jau liepos mėnesio pabaigoje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 164 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,