Logo
 Spausdinti šį puslapį

Neeilinis Tarybos posėdis supriešino dviejų sporto šakų sirgalius: krepšiniui skirs finansavimą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Teisę žaisti NKL lygoje iškovojusiai „Gargždų SC“ komandai Savivaldybė skirs pinigų iš rajono biudžeto. RKL.lt nuotr. Teisę žaisti NKL lygoje iškovojusiai „Gargždų SC“ komandai Savivaldybė skirs pinigų iš rajono biudžeto. RKL.lt nuotr.

Praėjusiame Tarybos posėdyje vietos politikams nepatvirtinus Klaipėdos rajono savivaldybės strateginio veiklos plano 2018–2020 metams pakeitimo, vakar valdininkai į Savivaldybės salę sugužėjo pakartotiniam balsavimui. Neeiliniame Tarybos posėdyje svarstytas ne tik šis, bet ir dar du papildomi klausimai ir viena informacija.

 

Nuomonės nepakeitė

Dar prieš Savivaldybės vadovams išsiruošiant atostogauti, Taryba susirinko į neeilinį posėdį. Jame dalyvavo 25 Tarybos nariai iš 27, į klausimų svarstymą neatvyko Audronė Balnionienė bei nedarbingumą turinti Andžela Šakinienė. Ilgai neužsibūtą, tačiau replikų taip pat netrūko. Svarstant Klaipėdos rajono savivaldybės strateginio plano pakeitimą, svarbiausia diskusijų ašimi tapo klausimas dėl krepšinio komandos „Gargždų SC“ papildomo finansavimo.

Naujienų portalas mano-gargzdai.lt jau rašė, jog balandžio mėnesį Regionų krepšinio lygos (RKL) čempionato A diviziono čempionė – „Gargždų SC“ komanda, iškovojo teisę žaisti aukštesnėje – Nacionalinio krepšinio lygoje (NKL). Tąsyk Sporto centro direktorius Vaidas Liutikas kreipėsi į rajono merą Vaclovą Dačkauską su prašymu dėl papildomo krepšinio komandos finansavimo bei lėšų, būtinų Gargždų policijos salės remonto darbams. Iš viso iš Savivaldybės biudžeto buvo prašoma skirti 86 000 eurų (2018 m. – 16 000 eurų, 2019 m. – 39 000 eurų, salės remontui – 31 000 eurų). Dar 25 000 eurų planuota gauti iš rėmėjų. Tačiau toks Savivaldybės lėšų paskirstymas patiko ne visiems politikams ir svarstytai informacijai buvo nepritarta. Daugiau skaitykite ČIA.

Kaip praėjusį kartą, taip ir neeiliniame posėdyje, pirmasis šiuo klausimu pasisakė opozicijos atstovas Nerijus Galvanauskas. Savo nuomonės politikas nekeitė ir dar kartą kreipėsi į Tarybą su siūlymu sumažinti krepšinio komandai skiriamą dotaciją iš Savivaldybės lėšų. Anot jo, krepšininkai turėtų sekti rajono futbolo pavyzdžiu: VšĮ „Gargždų futbolas“ komandoms Savivaldybės parama sudaro vos 31 procentą, o likusieji pinigai surenkami iš rėmėjų.

 

N.Galvanausko nuomone, daugiau lėšų krepšinio komanda turėtų susirinkti iš rėmėjų. Redakcijos archyvo nuotr.

 

Parengs finansavimo kriterijus apibrėžiančią metodiką

„Suprantu, kad yra šansas žaisti NKL, tačiau jau praėjo 3 mėnesiai, per kuriuos Savivaldybės vadovai kartu su Sporto centro atstovais galėjo suburti rėmėjų ratą. Juolab, kad egzistuoja daug įmonių, labiau mėgstančių krepšinį nei futbolą. Tačiau nueita lengviausiu keliu – prašoma pinigų Savivaldybės“, – dėstė N. Galvanauskas.

Posėdžio metu Sveikatos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė, atsakinga už fizinio aktyvumo, kūno kultūros ir sporto reikalus, paaiškino, jog „Gargždų futbolui“ šiais metais iš Savivaldybės biudžeto buvo skirta 270 500 eurų, o tuo tarpu Sporto centrui – 284 800 eurų. Pastaroji suma išdalinta ne tik krepšiniui, bet ir kitoms sporto šakoms.

„Krepšinis šalyje yra priskirtas strateginėms sporto šakoms, o futbolas – ne“, – teigė L. Kaveckienė pridurdama, jog Savivaldybė ir taip skiria ne mažą dėmesį rajono futbolui.

Be to, specialistė užsiminė, jog su Švietimo, kultūros ir sporto komitetu artimiausiu metu pateiks metodiką, apibrėžiančią prioritetus ir kriterijus visų rajono sporto šakų finansavimui kitiems metams.

Tuo pasidžiaugė Vaclovas Macijauskas ir pridūrė, jog politikams nebereikės vadovautis principu: „Myliu – nemyliu, duosiu – neduosiu.“

Rasa Petrauskienė stebėjosi, kodėl iki šiol metodika yra neparuošta, nes ją rengti buvo pradėta dar jai būnant Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininke. Maža to, nepaaiškinta, kodėl darbas nutrūko.

 

Priešinti – neteisinga

Tarybos narys Alfredas Šiaulys pažymėjo, jog rajone yra ir daugiau sporto šakų, garsinančių rajono vardą.

„Sportininkai už savo lėšas dalyvauja Lietuvos čempionatuose ir Savivaldybė jiems neskiria nei euro. O dabar atsirado krepšinis ir staiga mes turime jam duoti didžiulę pinigų sumą. Nesakau, kad ši sporto šaka nereikalinga, tačiau turime stiprias futbolo komandas, reprezentuojančias mūsų rajoną. Šiandien rajone krepšinis nėra toks aktualus, turime atsižvelgti į kitas sporto šakas“, – nuomonę išreiškė A. Šiaulys.

Meras V. Dačkauskas pabrėžė, jog neetiška ir neteisinga priešinti krepšinį, kuris laikomas antrąja šalies religija, bei futbolą – vieną iš populiariausių sporto šakų pasaulyje.

„Gargždų krepšinis susikūrė visai neseniai, todėl dabar parama atrodo gana ženkli, komanda pirmą kartą rinks pinigus iš rėmėjų. Manau, kad ateityje krepšinis vis populiarės, natūralu, kad tada atsiras ir daugiau rėmėjų. Prisiminkime ir futbolo istoriją, juk jis taip pat prasidėjo remiant Savivaldybei “, – replikavo V. Dačkauskas.

Į mero priekaištus N. Galvanauskas rėžė be užuolankų: „Ponai, aš su krepšinio kamuoliu esu praleidęs daugiau laiko nei jūs visi kartu sudėjus, esantys šioje salėje.“

Auditorijoje kilo triukšmas ir netrukus Tarybos narys tęsė: „Aš tikrai nesu krepšinio priešas. Pritarčiau komandai duoti net 100 000 eurų, jei tik atsirastų rėmėjų, skiriančių dar tiek pat lėšų.“

 

V. Dačkauskas akcentavo, jog neetiška ir neteisinga priešinti krepšinį ir futbolą. Sporto centro nuotr.

 

Finansavimui pritarta

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas, Tarybos narys Raimondas Simonavičius siūlė atkreipti dėmesį, jog „Gargždų futbolas“ yra viešoji, o Sporto centras – biudžetinė įstaiga.

„Ką tai sako? Nenuskęskime iki tokio lygio, kad dabar pradėsime finansuoti viešąsias įstaigas. Žinoma, turime toleruoti Sporto centro visų sporto šakų komandas ir plėsti sportininkų akiratį, juolab, kad norinčių ir galinčių sportuoti žmonių tikrai turime“, – komentavo R. Simonavičius.

Tokiai nuomonei nepritarė nei N. Galvanauskas, nei V. Macijauskas. Politikai pažymėjo, jog būtina atsižvelgti į sportininkų veiklą, pasiekimus ir visiškai nesvarbu, kam komandos yra pavaldžios.

Galiausiai Taryba balsavo. Pirmiausia buvo balsuojama dėl Klaipėdos rajono savivaldybės strateginio veiklos plano 2018–2020 m. pakeitimo su N. Galvanausko siūlymu dėl krepšinio komandos finansavimo. Tačiau tam pritarė tik 11 Tarybos narių, 14 balsavo prieš. Už pirminį klausimo variantą už pasisakė 14 Tarybos narių ir vienas susilaikė. Tai reiškia, kad „Gargždų SC“ komandai bus skiriamas toks finansavimas, kokio ir buvo prašoma.

Posėdžio metu taip pat buvo pritarta ir 2018 metų biudžeto patikslinimui bei dalyvavimui ir prisidėjimui prie Asociacijos „Amatininkų gildija Krikragaa“ projekto finansavimo pagal Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ 2016–2023 metų vietos plėtros strategiją, įgyvendinamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę „Leader“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,