Mano Gargždai



Apribojo leidžiamos įsigyti žemės plotus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi S.Gulbino fotografija Asociatyvi S.Gulbino fotografija

Žemės ūkio ministerijos teikimu Lietuvos Respublikos Vyriausybė vasario 5 d. patvirtino naujas taisykles dėl atlyginimo asmenims už valstybės nuosavybėn paimtą žemės ūkio paskirties žemę.

Pagal nuo sausio 1 d. įsigaliojusio Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinojo įstatymo nuostatas, asmuo ar su juo susiję asmenys negali nuosavybės teise įsigyti daugiau kaip 500 ha. Jeigu asmuo įsigyja daugiau žemės ūkio paskirties žemės,  nei leidžia įstatymas, viešąjį interesą ginantis prokuroras kreipiasi į teismą dėl viršijančio žemės ploto paėmimo ir perdavimo valstybės nuosavybėn.  Priimtas Vyriausybės nutarimas „Dėl atlyginimo asmenims už valstybės nuosavybėn paimtą žemės ūkio paskirties žemę taisyklių patvirtinimo“ nustato tvarką, kaip tokiu atveju yra asmeniui atlyginama už valstybės nuosavybėn paimtą žemės plotą.

Asmuo, kurio atžvilgiu yra priimtas teismo sprendimas paimti žemės sklypą valstybės nuosavybėn, kreipiasi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT), pateikdamas duomenis, reikalingus nustatyti atlyginimo dydį. NŽT apskaičiuoja atlygintiną sumą už valstybės nuosavybėn paimtą žemės sklypą. Asmeniui atlygina paimto žemės ploto žemės įsigijimo kainą arba vidutinę rinkos vertę, kurios dydis nustatomas pagal Žemės verčių zonų žemėlapius, jeigu vidutinė rinkos vertė yra mažesnė. Atlygintina suma išmokama iki kitų kalendorinių metų liepos 1 d.

„Tai dar vienas papildomas saugiklis, kad mūsų šalies ir užsienio šalių piliečiai nespekuliuotų žemės ūkio paskirties žeme. Šis Vyriausybės nutarimas suteikia valstybei teisę paimti savo nuosavybėn žemės ūkio paskirties žemę, jeigu įstatymų nepaisantis žmogus jos įsigijo daugiau nei leidžiama, t.y. daugiau nei 500 ha“, - sakė žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna.

Taip pat šiandien Vyriausybės 2000 m. gruodžio 15 d. nutarimo Nr. 1458 „Dėl konkrečių valstybės rinkliavos dydžių ir šios rinkliavos mokėjimo ir grąžinimo taisyklių patvirtinimo“ pakeitimu patvirtintas valstybės rinkliavos dydis už Nacionalinės žemės tarnybos išduodamą pažymą apie asmenų pirmumo teisę pirkti parduodamą žemės sklypą. Šios rinkliavos dydis  -  90 lt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 294 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,