Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šiandien regio legendai būtų suėję 69

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Bob Marley (nuotr. David Burnett) Bob Marley (nuotr. David Burnett)

        Šiandien legendiniam reggae atlikėjui Bob Marley būtų sukakę 69 metai. Robert Nesta Marley gimė 1945 m. vasario 6 d. Nine Miles miestelyje, šiaurės Jamaikoje. Jo motina buvo juodaodė jamaikietė Cedella Malcom, tėvas - baltaodis kapitonas Norval Marley. Roberto tėvai greitai išsiskyrė ir tėvas pasiėmė sūnų į Kingstoną. Po metų berniukas grįžo pas motiną, o 1955 m. Kingstone mirė jo tėvas. Roberto motina pradėjo draugauti su Thaddius Livingston`u ir 1957 m. šeima persikėlė į Trench Town`ą Kingstone, kaip ir daugelis, tikėdamiesi rasti darbą. Savo muzikinę karjerą Robertas pradėjo 1961 m. išleidęs savo pirmają dainą "Judge not". Robertas "Bob" Marley labiausiai žinomas dėl savo dainų, kaip "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "Exodus", "Could You Be Loved", "Stir It Up", "Jamming".

        1963 m. Bob Marley, Bunny Wailer, Peter Tosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso, ir Cherry Smith suformavo ska, rocksteady grupę pasivadinusią "The Teenagers". Laikui bėgant jie pasikeitė pavadinimą į „The Wailing Rudeboys“, o paskui į „The Wailing Wailers“. Dar prabėgus kažkiek laiko jie rado įrašų prodiuserių Coxsone Dodd ir galiausiai pasivadino „The Wailers“. 1966 m. Braithwaite, Kelso ir Smith paliko „The Wailers“ taip suformuodami trio, sudarytą iš Bob Marley, Bunny Wailer ir Peter Tosh.

        Bob Marley buvo religinio judėjimo rastafarizmo narys, kurių kultūra buvo pagrindinis elementas kuriant „regio“ muzika. Bob Marley buvo vienas žymiausių Rastafarizmo atstovų.

        Būdamas 36-erių, 1981-ųjų gegužės 11-ąją, legendinis regi atstovas mirė. Po jo mirties pasirodę – 1983-iųjų „Confrontation“ bei geriausius pardavimo rezultatus pasiekęs 1984-ųjų retrospektyvinis darbas „Legend“ – išlaikė Marley muziką gyvą ir jo šlovė, bėgant metams po jo mirties, tik augo

 

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,