Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rugsėjis – saugaus eismo mėnuo: kaip užtikrinti vaikų saugumą keliuose?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Prasidėjus naujiems mokslo metams, miestų gatves užpildys ne tik transporto priemonės, bet ir vaikai. Intensyvėjant eismui svarbu pasiruošti kylantiems iššūkiams keliuose ir skirti ypatingą dėmesį jauniausiems eismo dalyviams.

 

Suaugusiųjų pamokos

Viena iš pagrindinių tėvų užduočių ruošiantis rugsėjo 1-ajai – pasirūpinti vaikų saugumu. Specialistų teigimu, pirmiausia, pradinių klasių mokiniams reikėtų parinkti saugiausią maršrutą į mokyklą ir atgal į namus. Taip pat labai svarbu, kad bent keletą kartų vaiką į mokyklą palydėtų suaugę.

„Tėvai ar globėjai turėtų parodyti, kaip teisingai pereiti važiuojamąją kelio dalį, kaip elgtis nereguliuojamose pėsčiųjų perėjose arba sankryžose, kuriose yra šviesoforų. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti tais atvejais, kai sankryžos yra pažymėtos tik kelio ženklais. Taip pat vaikams reikėtų priminti, kad kelyje reikia būti atidiems ir neskubėti“, – teigia Saugaus eismo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Dovilė Krasauskaitė.

Pašnekovė priduria, kad vienas svarbiausių dalykų mokant vaikus saugaus eismo taisyklių – tėvų pavyzdys. Būtent juo sekdami vaikai dažniausiai išmoksta atidžiai stebėti eismo aplinką, taisyklingai eiti pėsčiųjų perėja ir pasižiūrėti į abi puses, įsiklausyti, ar neartėja transporto priemonė, bei nesinaudoti mobiliaisiais telefonais ar kitais prietaisais, kurie gali blaškyti.

 

Dėmesys saugaus eismo taisyklėms užsiėmimuose

Vaikų saugumas keliuose svarbus ir švietimo įstaigoms. Pedagogai jau pradinėse klasėse pamokų metu supažindina mokinius su pagrindinėmis saugaus eismo taisyklėmis. Taip pat vis daugiau priminti apie atsargumą keliuose stengiamasi ir užklasinių veiklų metu.

„Matome vis dažnėjančią saugaus eismo būrelių tendenciją mokyklose – kasmet jų atsiranda vis daugiau, o vaikams tai atrodo įdomu ir reikšminga, panašiai kaip kiti būreliai po pamokų. Kiekvienais metais taip pat organizuojami ir specializuoti konkursai, kuriuose dalyvauti gali visos mokyklos. Vienas tokių – „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“. Šio konkurso dalys – „Šviesoforas“ ir „Saugus ratas“ ugdo saugaus elgesio kelyje įgūdžius, papildo mokytojų darbą ir padeda įtvirtini jaunųjų eismo dalyvių žinias“, – teigia D. Krasauskaitė.

Prie vaikų ugdymo prisideda ir Lietuvos kelių policijos tarnyba, kuri organizuoja saugaus eismo klases. Užsiėmimų metu prisimenamos ir aptariamos pagrindinės saugaus eismo keliuose taisyklės, o pareigūnai pasidalina svarbiais patarimais, kurie gali padėti išvengti nelaimių keliuose. Šios klasės veikia Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus ir Utenos apskričių policijos komisariatuose.

 

Gyvybę išgelbėti gali net ir smulkiausios detalės

Specialistės teigimu, nepaisant to, kad kasmet saugaus eismo užsiėmimams skiriamas didelis dėmesys, pastebima, kad rudenį, temstant vis anksčiau, eismo įvykių, kuriuose nukenčia pėstieji, padaugėja. Policijos pareigūnai įspėja, kad viena iš pagrindinių tokių avarijų priežasčių – netaisyklingai nešiojami atšvaitai arba jų nedėvėjimas.

D. Krasauskaitė pastebi, kad vasarai pasibaigus, pamirštame, kad dienos nebėra tokios ilgos, o ir vakarai tampa kur kas tamsesni. Todėl net menkiausia detalė, tokia kaip atšvaitas, gali išsaugoti sveikatą ar išgelbėti gyvybę.

Moteris primena, kad atšvaitas turėtų būti pritvirtintas taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių. Pakabinamą atšvaitą reikėtų prisisegti prie drabužių dešinėje pusėje, žmogaus kelių aukštyje. Tuo tarpu atšvaitą – juostelę geriausia užsidėti ant drabužių rankovės, virš rankos riešo, arba kojos blauzdos srityje.

„Vairuotojas pėsčiąjį be atšvaitų pastebi maždaug likus 50 metrų atstumui, o su atšvaitu gali būti pastebimas esant 3 kartus didesniam atstumui tarp jo ir automobilio. Todėl atšvaitas rudenį turėtų būti pagrindinis kiekvieno vaiko aksesuaras“, – priduria pašnekovė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,