Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kolektyvas „Minija“ talentus demonstravo tarptautiniame festivalyje

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šokių ir dainų ansamblis „Minija“ Lenkijoje. Liudo Steponavičiaus nuotr. Šokių ir dainų ansamblis „Minija“ Lenkijoje. Liudo Steponavičiaus nuotr.

Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblis „Minija“ 46-ąjį sezoną baigė įspūdinga kelione po pietų Lenkiją. Šokėjai, dainininkai ir muzikantai savo talentą rodė tarptautiniame festivalyje „XVII Jarmark Podhalanski“.

 

Tai tradicinis Podhalės, Lenkijos pietinio regiono, įsikūrusio Tatrų papėdėje, festivalis, suvienijantis visus gyventojus – nuo mažiausio iki seniausio. Ir ne veltui. Šis regionas garsėja savo folkloro tradicijomis, perduodamomis iš kartos į kartą. Jau nuo pat mažens regiono gyventojai (guralai) įsilieja į įvairius folkloro kolektyvus, kurių kiekvienoje gyvenvietėje yra ne vienas ir ne du. Kaip pasakojo gidas, turėti krašto tautinius drabužius, mokėti savitas dainas ir šokius yra didžiulė garbė. Ir šiais laikais guralai išsaugojo senąsias vestuvių tradicijas: penktadienis – tai pirmoji vestuvių diena, kai jaunieji vilki tautinius drabužius, važinėja po kaimą arklių traukiamais vežimaičiais, o anyta marčiai dovanoja iš kartos į kartą paveldimus kailinius. Avininkystė – pagrindinis guralų pragyvenimo šaltinis. Be kailių apdirbimo iš avių pieno daromi sūriai, kuriais regionas garsus visoje Europoje.

Per tris festivalio dienas pasirodėme Naujojo Targo, Rabu Vyžnėj miestelių scenose, kur vyko bendruomenės susibūrimai. Aišku, koncertą dovanojome ir Poronino – miestelio, kuriame apsistojome, Medaus ir bitininkų šventėje.

Poroninas įsikūręs vos už 7 km nuo Zakopanės, garsaus kalnų slidinėjimo kurorto. Būtent jame Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse gyveno pasaulinis proletariato vadas Leninas. Tuomet šis miestas priklausė Austrijos-Vengrijos imperijai ir buvo laikomas tinkama vieta rengti sąmokslams prieš carinę Rusiją. Leninas netgi kalėjo keletą dienų vietiniame kalėjime už neaiškią veiklą. Ilgus metus miestelio centre stovėjo jo paminklas, iki 1990 m. veikė jo muziejus. Iki šiol išlikusi karčema, kurioje ir vyko spalio revoliucijos planavimas. Kai kurie savivaldos atstovai ragina miestelio valdžią atgaivinti Lenino muziejaus veiklą, atstatyti paminklą, nes tai esą dar labiau skatintų turizmą.

 

Šokių ir dainų ansamblis „Minija“ Lenkijoje. Liudo Steponavičiaus nuotr.

 

Mūsų akimis, Poronine gerai išvystytas turizmo sektorius. Vos ne kiekvienas miestelio gyventojas teikia apgyvendinimo paslaugas. Kaip pasakojo gidas, čia labai stipri bendruomenė, kuri paskirsto turistų srautus, kad kiekvienas miestietis galėtų užsidirbti. Visa „minijiečių“ grupė gyveno pas poną Juzeką, kuris drauge su žmona augina keturis vaikus, išlaiko svečių namus, turi prekybos kioską, dabar rengia slidinėjimo trasą netoli savo namų. Be to, jie buvę folklorinio ansamblio vadovai, todėl ponas Juzekas vakarais pasiimdavo akordeoną ir drauge su „Minijos“ muzikantais pasinerdavo į svaigiausias melodijas. O jo žmona puikiausiais patiekalais maitino visą mūsų ansamblį po kelis kartus per dieną. Tiek sūrių rūšių nebuvome ragavę per visą savo gyvenimą. Be to, festivalio organizatoriai surengė ir tradicinę Podhalės krašto pramogą „Kulig“. Tai pasivažinėjimas po Poronino apylinkes vežimaičiais, traukiamais arklių, upės pakrantėje ant laužo kepamos dešrelės, liejasi liaudies dainos... Šiemet Lenkijos televizija kuria filmą apie šią ilgaamžę tradiciją, tad „minijiečiams“ teko garbė dalyvauti šioje pramogoje.

Labai įspūdinga buvo ir pažintinė kelionės dalis – apsilankėme Varšuvoje, kėlėmės į Gubaluvkos kalną Zakopanėje, klaidžiojome po karališkąją Krokuvą, pamatėme labai gražią gotikinę Dunajeco pilį su vaiduokliais, pastatytą XIV a. pradžioje 556 m virš jūros lygio netoli ją supančios užtvankos. Važiuodami matėme, kaip puikiai lenkai įsisavina Europos Sąjungos lėšas: beveik visoje Lenkijoje tiesiami nauji keliai, statomi tiltai, viadukai, gražinamos pakelės.

Visų ansambliečių vardu norime padėkoti Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblio „Minija“ vyriausiajai vadovei Birutei Oželienei, grupių vadovams Aurelijai Urbaitienei, Genutei, Putienei, Donatui Merkeliui, už paramą – Klaipėdos rajono savivaldybei bei visų šokėjų, dainininkų, muzikantų šeimų nariams. „Minija“ dar ne vieną sezoną pasirengusi džiuginti gimtojo miesto gyventojus, atstovauti rajonui tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje.

 

Išvykos akimirkos – Liudo Steponavičiaus nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,