Logo
 Spausdinti šį puslapį

Mokslo metų pradžia – su pojūčius žadinančia paroda

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Keturis pojūčius žadinanti ir laikrodžių istoriją pristatanti paroda Dituvos pagrindinėje mokykloje veiks dar kelias ateinančias savaites. Mokyklos nuotr. Keturis pojūčius žadinanti ir laikrodžių istoriją pristatanti paroda Dituvos pagrindinėje mokykloje veiks dar kelias ateinančias savaites. Mokyklos nuotr.

Rugsėjo 4 dieną Dituvos pagrindinėje mokykloje pristatyta Laikrodžių muziejaus (Lietuvos dailės muziejaus padalinys) paroda „Muziejus ant ratų“, skirta supažindinti ne tik su ryškiausiais laikrodžių korpusų pokyčiais keičiantis epochomis, bet, kartu, ir žadinančia keturis esminius žmogaus pojūčius: regą, lytėjimą, klausą bei uoslę.

 

Parodos atidarymo metu muziejaus darbuotoja papasakojo apie muziejų ir mokyklų bendradarbiavimo svarbą – besimodernizuojantys muziejai, nors ir pamažu, tačiau stengiasi kuo plačiau atliepti bendrąją mokyklų programą.

„Štai kad ir istorijos pamokos – juk mokiniams aiškinamos laiko, erdvės sąvokos? Kaip ir kokiais būdais, prietaisais žmonės anais laikais matuodavę tam tikrą laiko tarpą? Tad kodėl nesujungus mūsų muziejuje saugomų eksponatų su mokyklų mokytojų žiniomis ir kartu, neįprastose mokiniams erdvėse, nevedus pamokų?“, – retoriškai klausė Laikrodžių muziejaus muziejininkės.

Mokyklos istorijos mokytoja antrino, teigdama, jog mokiniams nebeužtenka knygų ar pratybų sąsiuvinių puslapiuose pateikiamų paveikslėlių su lakoniškais aprašymais.

„Beveik 80 procentų pojūčių žmogus priima regos receptoriais, tas pats žmogus geba atpažinti beveik 10 tūkst. kvapų, jau nekalbant apie lytėjimo galią. Jaunajai kartai, norinčiai pažinti pasaulį, mokymosi procese mokyklos suolas jau per ankštas, – teigė ji. – Galima ant lentos užrašyti romėnišką I ir konstatuoti, jog tai pirmasis mūsų eros amžius arba, kartu su mokiniais lauke įsmeigus pagalį, padiskutuoti, jog šiame tūkstantmetyje žmonės laike orientuodavosi saulės padėties danguje dėka. Jei, siekiant žinias užtvirtinti, mokiniai dar bus nuvežami į panašius laikrodžius eksponuojantį muziejų – jų pasąmonėje įgytos žinios išliks tik ilgiau.“

Po parodos pristatymo mokyklos mokiniams Laikrodžių muziejaus edukatorės vedė užsiėmimus: kartu skaičiavo laiką seniausiais žmonijos žinomais būdais, gaminosi laikrodžius bei mynė meno pinkles.

Keturis pojūčius žadinanti ir laikrodžių istoriją pristatanti paroda Dituvos pagrindinėje mokykloje veiks dar kelias ateinančias savaites. Ją apžiūrėti kviečiami visi norintys mokyklos bendruomenės nariai.

 

Mokyklos nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,