Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šiemet užregistruota 17 kokliušo atvejų, iš jų – trims kūdikiams

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje per aštuonis šių metų mėnesius užregistruota 17 susirgimo kokliušu atvejų bei registruoti du kokliušo infekcijos protrūkiai. Pernai per tą patį laikotarpį registruota tiek pat (17) susirgimų kokliušu.

 

2018 m. dauguma (8) susirgimų kokliušu užregistruota 0-4 m. amžiaus vaikų grupėje ir tai sudarė 47,1 proc. visų susirgimų. Mažiau susirgimų kokliušu (5) užregistruota 5-9 m. vaikų amžiaus grupėje bei po du susirgimus - 10-14 m. ir vyresnių nei 30 m. asmenų grupėse. Nors nuo kokliušo yra skiepai, tačiau tarp susirgusiųjų daugiau kaip kas antras (58,8 proc.) buvo neskiepyti nuo šios infekcijos, o 23,5 proc. atvejų imunizacijos būklė buvo nežinoma. Dėl kokliušo infekcijos 7 asmenys buvo hospitalizuoti, iš jų trys kūdikiai. Dauguma (85,7 proc.) asmenų, kurie buvo hospitalizuoti, buvo neskiepyti.

Kokliušas – tai ūminė bakterinė užkrečiamoji liga, kuriai būdingas priepuolinis, spazminio pobūdžio kosulys. Liga dažniausiai prasideda lengvais peršalimo reiškiniais, kosuliu, be žymesnio karščiavimo ar intoksikacijos. Po kelių savaičių kosulys sustiprėja, tampa priepuoliniu. Ligai vystantis, kosulio priepuoliai dažnėja, tampa ilgesni ir sunkesni. Kokliušas ypač pavojingas kūdikiams. Jie dažniau serga sunkiomis ligos formomis, patiria dažnesnes ir sunkesnes komplikacijas. Dažniausiai kūdikiai kokliušo infekcija užsikrečia nuo suaugusiųjų.

Tiek persirgus, tiek pasiskiepijus nuo kokliušo infekcijos nesusidaro patvarus ilgalaikis imunitetas, o tai reiškia, jog imunitetas laikui bėgant silpsta. Atsižvelgiant į tai, bei įgyvendinant Nacionalinę imunoprofilaktikos programą nuo 2015 m. palaikomąja kokliušo vakcinos doze (kartu su difterijos, stabligės komponentus turinčia vakcina) pradėti skiepyti 15–16 m. vaikai.

Pakartotina vakcinacija nuo kokliušo naudinga ir suaugusiems. Ypač rekomenduojama atnaujinti skiepus nuo šios infekcijos planuojantiems tapti tėvais ar jau susilaukusiems naujagimio tėvams ir seneliams, kadangi didžioji dauguma kūdikių ir mažų vaikų kokliušu užsikrečia nuo šeimos narių. PRIMENAME, kad Lietuvoje valstybės lėšomis suaugusiems asmenims nuo 26 m. galima pakartotinai pasiskiepyti viena vakcina nuo trijų infekcijų – difterijos, stabligės ir kokliušo.

Daugiau apie kokliušą skaitykite čia.

Skiepų kabinetų paieška čia.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,