Logo
 Spausdinti šį puslapį

J. Lankučio viešojoje bibliotekoje pristatyta E. Gurskienės paveikslų paroda

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
E. Gurskienė. J. Paulikienės nuotr. E. Gurskienė. J. Paulikienės nuotr.

Rugsėjo 7 d. Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos skaitykloje eksponuota Viliaus Gaigalaičio globos namų gyventojos Elenos Gurskienės „punch“ adata badytų paveikslų paroda.

 

Anglų kalba šis procesas vadinamas „punch”, siuvinėtojas – „puncher”, siuvinėjimo adata – „punchneedle”. Šis siuvinėjimo būdas rašytiniuose šaltiniuose minimas jau XV a. Šiuo būdu buvo siuvinėjami bažnytiniai drabužiai, o jūreiviai taip puošė pledus. Įdomu tai, kad „geroji“ siuvinėjimo pusė yra ta, kurią mes pripratę matyti kaip „blogąją“. Dėl ištrauktų siūlų siuvinys atrodo tarsi rankų darbo kilimas.

Tai ne pirmoji Elenos paroda. Jos rankdarbiai eksponuoti Padvarių socialinės globos namuose, Gargždų kultūros centre, Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, Klaipėdos socialinės globos namuose, nuolat puošia Viliaus Gaigalaičio globos namus.

Elena Gurskienė gimė 1938 m. Telšių rajone Jaušaičių kaime, kurį laiką gyveno Klaipėdoje. Viliaus Gaigalaičio globos namuose kartu su vyru apsigyveno 2000 metais. Anksčiau mėgusi megzti ir nerti vąšeliu, gyvendama globos namuose, Elena darė įvairius rankdarbius ir iš odos. Vėliau susipažino su Rūta Enziniene, kuri jau siuvinėjo „punch“ adata ir tapo Elenos įkvėpėja ir mokytoja. Mirus vyrui, Elena nusiraminimą randa rankdarbiuose, nerdama arba badydama adata. Pirmas darbelis – pagalvėlė su aguonomis, kuri ir dabar puošia jos kambarį.

Rankdarbiuose nusiraminimą ir atgaivą randančios moterys ir globos namų darbuotojai dėkingi UAB „Knitas“ savininkams Svajonei ir Kazimierui Pakamorėms, kurie dovanoja siūlų, reikalingų siuvinėjimui.

 

J. Paulikienės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,