Mano Gargždai



Įsibėgėjus naujiems mokslo metams ragina atkreipti dėmesį į naujų narkotikų žalą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento nuotr. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento nuotr.

Naujos psichoaktyviosios medžiagos (angl. new psychoactive substances, toliau – NPS) – tai naujieji narkotikai, kurių pasiūla sparčiai auga visoje Europoje. NPS savo kelią į rinką randa kaip jau seniai žinomų „tradicinių“ narkotikų pakaitalas, imituojantis jų poveikį, tačiau dažnai siūlomos kaip maisto papildai, vaistai, buitinės priemonės, cheminiai reagentai moksliniams tyrimams, augalų trąšos ir pan., tikslingai nurodant, kad produktas neskirtas vartoti žmonėms.

 

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, šiuo metu Europos rinkoje stebima daugiau kaip 670 NPS, iš kurių net 80 proc. buvo aptiktos per pastaruosius 6 metus.

Daugelyje valstybių šios medžiagos kelia rimtų socialinių ir sveikatos problemų, nes naujos reiškia, kad nežinoma jų sudėtis, dozavimas ir poveikis. Dažnai vartotojai klaidingai mano, kad NPS yra saugesnės ir tai skatina jaunimą elgtis rizikingai.

Anot Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovo Roberto Badaro, naujos psichoaktyviosios medžiagos pavojingos dėl neaiškios ir nežinomos jų sudėties ir dėl daugybės neprognozuojamų efektų, kurie gali pasireikšti netikėtai ir eiga būti neprognozuojama.

„Apsinuodijimų naujomis psichoaktyviomis medžiagomis diagnostika yra labai sudėtinga, o dažnai visiškai neįmanoma dėl to, kad medžiagos yra naujos (nežinomos). Tai dar labiau apsunkina gydytojams toksikologams darbą, parenkant tinkamą gydymą ar gelbstint gyvybę“, – įspėja gydytojas.

Siekdamas dalintis aktualia informacija ir tinkamai informuoti jaunus, eksperimentuojančius ir naujų pojūčių ieškančius žmones, Departamentas sukūrė informacinį vaizdo klipą apie NPS. Jis skirtas didinti jaunų žmonių supratimą apie NPS keliamą grėsmę sveikatai, supažindinti juos su aktualiausia informacija, ugdyti kritinį mąstymą eksperimentuojant su narkotikais ir paskatinti keisti nuostatas bei elgesį psichoaktyviųjų medžiagų atžvilgiu.

 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vaizdo įrašas:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 327 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,