Mano Gargždai



Spalį Gargžduose – spalvingas menų festivalis (programa)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Praėjusių metų festivalio akimirka. S. Ulvikienės nuotr. Praėjusių metų festivalio akimirka. S. Ulvikienės nuotr.

Praėjusiais metais pirmą kartą vykęs ir nemažą būrį žiūrovų sužavėjęs tarptautinis menų festivalis „Ruduo Gargžduose“ grįžta su naujais, kokybiškais profesionalaus meno renginiais. Gargždų kultūros centre spalio mėnesį publikai bus pristatyti penki kruopščiai atrinkti festivalio renginiai.

 

Žada netikėtumų ir staigmenų

Spalio 4–26 dienomis vyksiantis renginių ciklas meno gerbėjus vilios ispaniška muzika, gitaros bei smuiko sinteze, saksofono bei trimito draugyste ir naujiena – monospektakliu, jau sulaukusiu susidomėjimo šalyje.

Kaip pasakojo projekto sumanytoja, Gargždų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Asta Vaičiulienė, augant festivalio populiarumui, didėja ir renginių skaičius, plečiasi geografija – atvyks atlikėjai iš Belgijos, Airijos, Ispanijos: „Tai šalys, kurių kultūrą kviečiame pažinti šiemet, nes festivalio misija – plėtoti tarpkultūrinį bendradarbiavimą, mažinti atskirtį tarp skirtingų šalių kultūrų, pristatant kuo daugiau įvairesnių menininkų iš skirtingų valstybių.“

Visi penki renginiai, kaip ir praėjusiais metais, organizatorių atrinkti itin kruopščiai, derybos su atlikėjais vykdytos beveik metus. Festivalyje, pasak jo sumanytojos, bus ir improvizacijos, kuri stebina, ir jau laiko patikrintų, žinomų vardų bei kolektyvų: „Renginiai skirsis savo meno šakomis, žanrais. Bus visko – improvizacijų, netikėtumų ir staigmenų. Intriga – garantuota, belieka ateiti ir įsitinkinti.“

Festivalyje bus pristatomos pirmą kartą atliekamos programos, atidarymo ir uždarymo renginiai bus premjeros – niekur kitur negirdėtos ir nematytos.

„Ruduo Gargžduose“ bus baigtas džiazo koncertu. Kaip teigė A. Vaičiulienė, pilnos salės žiūrovų įrodo, kad gargždiškiai pakankamai subrendę šiam muzikos stiliui: „Džiazas atkeliavo į kultūros centrą su manimi. Pradžioje buvo įvairūs projektai, kuriuose skambėjo po keletą šio žanro kūrinių, po to buvo „Oranžinis bliuzas“, „Roko ir džiazo dvikova“, festivalio džiazo muzikos projektai, vos prieš mėnesį pas mus svečiavosi Izraelio džiazo muzikos atlikėjai. Pernai festivalį atidarė šiuolaikinis džiazas iš Brazilijos, šiemet tiek atidaryme, tiek uždaryme įvairiais instrumentais atliekama skambės ir džiazo muzika. Baigiamajame renginyje žiūrovai girdės ir pasaulinį, klasikinį džiazą. Tai koncertas – staigmena ir žiūrovui, ir organizatoriams.“

Renginius ves žurnalistas, „Info TV“ žinių vedėjas gargždiškis Tadas Grabys, savo įžvalgomis prisidedantis prie festivalio organizavimo.

„Kviečiame į kūrybinį procesą įsijungti ir gargždiškius. Siūlykite įdomius atlikėjus, kūrėjus, jei manote, kad jie verti prisistatyti mūsų festivalio žiūrovams. Po to diskutuosime“, – kvietė A. Vaičiulienė.

 

Žiūrovų dėmesiui – skirtingi žanrai

Pirmasis, atidarymo renginys į Kultūros centrą pakvies jau spalio 4 d. (ketvirtadienį). Belgų gitaristas Chris Ruebens pasirodys kartu su smuikininku Tadu Dešuku. Jie, pasak A. Vaičiulienės, pristatys naują, niekur iki šiol neskambėjusią programą „Muy bien, adios!“. Tai bus įvairios muzikos vakaras – nuo ispaniško temperamento iki džiazo improvizacijų.

Antrasis renginys – duoklė teatrui – žiūrovams bus pristatytas spalio 10 d. (trečiadienį). Šiam žanrui šiemet atstovaus Klaipėdos jaunimo teatras su režisieriaus V. Masalskio monospektakliu „Kontrabosas“, kuriame vaidina talentingas jaunosios kartos aktorius Donatas Želvys.

Spalio 18 d. (ketvirtadienį) Gargžduose svečiuosis Vilniaus mokytojų namų tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“.

„Daugiau kaip 10 metų tęsiasi graži Gargždų kultūros centro ir vilniečių draugystė. Kiekvienais metais jie stebina įdomiais ne tik lietuvių, bet ir užsienio atlikėjais. Šiemet tai bus nuotaikingas duetas iš Airijos – grupė „The Blues Back Waves“, taip pat originalūs lietuvių atlikėjai“, – atskleidė A. Vaičiulienė.

Spalio 24 d. (trečiadienį) į Gargždus atvyks Šiaulių dramos teatras, su kuriuo Kultūros centras bendradarbiauja jau 4 m. Šiauliečiai žiūrovams pristatys premjerą – spektaklį „Rudens istorija“.

„Norisi žiūrovą nustebinti, bet nenuvilti. Negali visiško avangardo siūlyti žiūrovui, kuris nėra prie to pratęs. Ruduo – svajingas apmąstymų metas, norisi, kad žiūrovas gautų peno ir akims, ir širdžiai. Todėl šiemet ir vėl pas mus šiauliečiai teatralai, kurie visada pristato prasmingus, įdomius spektaklius. Jie itin mėgstami mūsų žiūrovų, nes dar niekada nenuvylė. Tai kūrybingas kolektyvas, kurio bene labiausiai laukia ištikimi festivalio lankytojai. Kiekvienais metais teatras mūsų žiūrovui pristato premjerą. Šiemet tai – režisieriaus J. Žibūdos spektaklis „Rudens istorija“, kurios vien pavadinimas žada daug spalvingų akimirkų“, – komentavo festivalio sumanytoja.

Baigiamasis festivalio renginys, vyksiantis spalio 26 d. (penktadienį) – tarptautinis džiazo projektas „Pasaulio garsai“, su Lietuvoje žinomu saksofonininku, kompozitoriumi, daugybės tarptautinių projektų autoriumi, žinomu džiazo muzikos atlikėju Kęstučiu Vaiginiu. Jis kartu su ispanu Voro Garsia ir kitais talentingais džiazo atlikėjais Gargžduose surengs ne tik koncertą, bet ir staigmeną, kuri, pasak A. Vaičiulienės, nežinoma net renginio organizatoriams: „Tokį iššūkį nuspręsta priimti tik dėl to, kad su Kęstučiu Vaiginiu Gargždų kultūros centras bendradarbiauja ne vienerius metus.“

Voro Garsia – ispanų trimitininkas. Pasak festivalio organizatorės, Ispanijoje, regis, nėra nė vieno, kuris jo nežinotų: „Šis pasirodymas bus ne tik staigmena, bet ir galybė džiazo improvizacijų. Aš už šį netikėtumą ir naujai užgimusią draugystę su Lietuvos konsulatu Valensijoje dėkoju Ispanijos lietuvei, konsulato atstovei Vilmai Dobilaitei.“

 

Organizatoriai prašo į renginius nesivesti vaikų iki 7 metų amžiaus, tam kad nebūtų blaškomi tiek renginio atlikėjai, tiek dalyviai. Renginių bilietų kaina – po 5 Eur.

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 296 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,