Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gyvūnų dienos šventė Gargžduose: per pramogas – į atsakingą šeimininkystę (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Šventės akimirka. M. Norvilės nuotr. Šventės akimirka. M. Norvilės nuotr.

Sekmadienį, rugsėjo 30-ąją, Gargžduose tradiciškai paminėtoje Pasaulio gyvūnų dienos šventėje daugiausiai dalyvių dėmesio sulaukė Savanorystės palapinė ir Būsimo šeimininko akademija. Tai, kad būtent šie šventės mini centrai pritraukė daugiausiai lankytojų, pasak organizatorių, liudija sparčiai stiprėjančią žmonių atsakomybę už gyvūnus – ne tik savo augintinius, o ir liūdnesnio likimo lydimus žmogaus bičiulius.

 

Pasaulinė gyvūnų diena minima spalio 4 dieną, o Gargždai neoficialia gyvūnų mylėtojų sostine tampa paskutinį rugsėjo savaitgalį. Šiųmetė šventė buvo jau devintoji, ir pakeliui į kitų metų jubiliejinį renginį tampa akivaizdu: šventėje pramogos konkuruoja su žiniomis ir mokymusi.

„Augintinis – mūsų šeimos narys, mūsų namų gyventojas, todėl turime kartu dalyvauti ir „užklasinėje veikloje“. Konkursai, linksmybės, pramogos – smagioji atsipalaidavimo ir šios šventės dalis, tačiau tuo pačiu metu atkakliai skatiname atsakingą šeimininkystę. Neturime tikslo aklai įtikinėti, kad augintinis namuose – būtinas, nes teigiamą to reikšmę įrodo įvairūs tyrimai. Norime pabrėžti, kad apsisprendimas turėti augintinį – didelis ir svarbus žingsnis, o dar daugiau savimonės ir visapusiškų pastangų reikia tam, kad būtų užtikrinta augintinio gerovė“, – sako šventės iniciatorės bendrovės „Mars Lietuva“ vadovė Aušra Žemaitienė.    

Organizatoriai pastebi, kad šiųmečiame renginyje buvo sausakimšos dvi palapinės, įrengtos tradicinėje šventės vietoje – Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos stadione. Tai – Savanorystės palapinė ir Būsimojo šeimininko akademija. Savanorystės „stovykloje“ šiomis idėjomis užsikrėtė visa minia vaikų – jie savanoriaudami gamino žaislus gyvūnams, ne tik savo augintiniams, bet ir tiems, kuriems tenka gyventi prieglaudose.

„Vaikus tokia idėja – pradžiuginti augintinį, kad ir koks likimas jį būtų ištikęs – uždega, sudomina, verčia pasitempti, susimąstyti“, – pabrėžia A. Žemaitienė.

Būsimojo šeimininko akademija, kurioje konsultavo organizatoriai, veterinariją studijuojantys studentai ir gydytojai veterinarai, tapo šventės „žinių centru“. Jame specialistai dalijosi žiniomis apie tai, kaip prižiūrėti turimus augintinius ir, ne mažiau svarbu – mokė būsimuosius šeimininkus, kurie dar tik svarsto apie augintinį, kaip užtikrinti jo gerovę ir sudaryti sąlygas jam pritapti namuose kaip tikrajam gyventojui.

Kaip ir kasmet, šventėje gausiausią augintinių būrį sudarė šunys – Jorkšyro terjerai, auksaspalviai retriveriai, vižlai, Berno zenenhundai ir daugybės kitų veislių atstovai. Daugelio akį traukė šventėje su šeimininke apsilankęs airių vilkogaudis – įspūdingą istoriją turinčios veislės atstovas-milžinas, vienerių metų jau sveriantis apie 90 kg. Airių vilkogaudžiai – aukščiausio ūgio šunų veislė, jų atstovai siejami su britų karališkąja istorija.

Pasaulinės gyvūnų dienos šventėje Gargžduose prie šeimininkų glaustėsi įvairių veislių katės, o egzotiškesni augintiniai – žiurkėnai ar vėžliai – tapo visateisiais renginio žiūrovais.

Ir šiųmetė šventė neapsiėjo be tradicinių konkursų – paklusniausio augintinio, panašiausio šeimininko ir augintinio, netgi augintinių šokių konkurso.

Jau antrąkart šiemet surengtos ir orientacinės varžybos, kurių metu renginio dalyviai, sekdami Gargždų miesto žemėlapiu, gali aplankyti miesto vietas, susijusias su gyvūnais.

Pasaulinė gyvūnų diena pradėta švęsti 1931 metais po Florencijoje vykusios gyvūnų globos konferencijos, kai jos dalyviai nusprendė, jog spalio 4-oji, Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo mirties diena, bus skirta gyvūnams pagerbti. Šią dieną siekiama atkreipti žmonių dėmesį į gyvūnų apsaugą, elgesį su jais bei padėkoti gyvūnams už didžiulę jų svarbą žmonių gyvenime, suteikiant gyvenimui daugiau džiaugsmo ir prasmės.

 

Šventės akimirkos – Margaritos Norvilės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,