Logo
 Spausdinti šį puslapį

Eurai reprezentacinėms dovanoms – kaip iš gausybės rago

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Asociatyvi Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Rugsėjo paskutinį penktadienį Klaipėdos rajono politikai rinkosi į Tarybos posėdį. Šįkart susirinkę visi 27 Tarybos nariai svarstė 34 klausimus ir 9 informacijas. Taip pat posėdį stebėjo į Savivaldybę atvykusi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš.

 

Sumos užšifruotos kodais

Prieš pradedant darbą, kaip jau tapo įprasta, susirinkusieji jubiliejaus proga pasveikino Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos ir mero sekretorę Rūtą Zubienę. Meras Vaclovas Dačkauskas moteriai įteikė gėlių puokštę bei padėkos raštą. Ir nors jubiliatė sulaukė garsių plojimų, būtent „dovanos“ ir tapo posėdyje labiausiai eskaluota ir tarp politikų kibirkštį įžiebusia tema.

Svarstant klausimą dėl Klaipėdos rajono savivaldybės strateginio veiklos plano 2018–2020 m. tvirtinimo pakeitimo, opozicijos atstovas Nerijus Galvanauskas pareikalavo paaiškinimo, kodėl strateginiame plane Savivaldybės valdymo ir pagrindinių funkcijų vykdymo programoje yra išskirtos 2 eilutės, kuriose prašoma papildomų 30 tūkst. eurų, tačiau konkrečiai nenurodoma, kam tie pinigai bus skirti.

„Nurodyti tik funkciniai klasės kodai, kurių net google.com neiššifruoja. Paaiškinkite, kas tai per kodai ir kam bus skirti pinigai?“, – klausė N. Galvanauskas.

Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė paaiškino, jog pastarosios lėšos reikalingos administracijos darbui, iš kurių didžioji dalis skirta reprezentacinėms išlaidoms.

„Ar jūs mus mulkinate, paslėpdami politiškai jautrias išlaidas po funkciniais kodais? Ką mes pirksime – keturias tonas saldainių, dvi tonas kavos? Prisiimkite atsakomybę ir paaiškinkite, kodėl 20 tūkst. eurų buvo stengiamasi paslėpti neįvardinant konkrečiai, kam jie bus skirti“, – kreipdamasis į Administracijos direktorių klausė N. Galvanauskas.

Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas teigė, kad Savivaldybė tikrai neketina ką nors nuslėpti.

„Per Komiteto posėdį viskas buvo aiškiai paaiškinta. Išvis nesuprantu, kaip čia ką nors galima nuslėpti. Plane viskas aiškiai, papunkčiui išdėstyta, kiek ir kam skirti pinigai“, – kalbėjo S. Karbauskas pabrėždamas, kad prie ko nors prisikabinti – opozicijos nario darbas.

 

Užkliuvo religinių bendruomenių pinigų įsisavinimas

„Man labai gaila, kad statinę medaus bandome sugadinti deguto šaukštais. Plane tarp visų kitų eilučių, kurios yra itin reikalingos įgyvendinti, mes sugebame į tarpus prikaišioti eglišakių ir privesti Tarybą prie to, kad nori ar nenori, privalai paspausti mygtuką“, – komentavo Audronė Balnionienė.

Tarybos narė taip pat pasisakė ir dėl 60 tūkst. skyrimo Slengių bažnyčios statyboms bei 10 tūkst. – Gargždų Šv. arkangelo Mykolo parapijos patalpų atnaujinimui.

„Praėjusiais metais kalbėjome, jog bus parengta religinių bendruomenių rėmimo programa, kurioje dalyvaudamos parapijos galės gauti būtiną finansavimą, draugiškai susitartų, kam ir kiek reikia. Akivaizdu, kad tai nevyksta. Nieko asmeniško neturiu prieš tikinčiuosius ar statybas, bet metai eina į pabaigą ir reikia galvoti apie žmonių darbo užmokestį, biudžetininkų algas. Neįgyvendinta 20 tūkst. protokolinių sprendimų, iš biudžeto nesurenkama pusė milijono, o mes dar vis tiek kažkaip randame vietos, kur išdykauti su pinigais, – kalbėjo A. Balnionienė. – Labai norėčiau atsiprašyti religinių bendruomenių, tačiau pradėjo sklandyti „neskanūs“ gandai apie šių pinigų įsisavinimą. Norėčiau paprašyti pateikti pilnas statybų ir remonto darbų ataskaitas, kokias mes reikalaujame iš bet kokios kitos bendruomenės.“

Pasisakydama apie lėšas, skirtas reprezentacinėms išlaidoms, Tarybos narė neslėpė nuostabos, jog per devynis mėnesius Savivaldybė jau sugebėjo išleisti 75 tūkst. eurų įvairiems suvenyrams ir dovanoms.

„Tai sudaro vidutiniškai 8 tūkst. per mėnesį. Pasidomėjau vandens ir saldainių kainomis, ir supratau, kad mes dabar visi turėtume būti užsirašę pas dietologus ir mesti svorį. Gerbiamieji, valdantieji, nejuokinkite žmonių. Negi neužteks jums tų saldainių? Atsineškite iš namų tą kilogramą, algos juk nemažos“, – piktinosi opozicijos atstovė.

 

Penktadienį Taryba pritarė strateginio veiklos plano pakeitimui, kuriame numatoma skirti ir papildomus 20 tūks. eurų Savivaldybės reprezentacinėms išlaidoms. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

 

Dėl muziejaus jaučia kaltę

Tarybos narys Česlovas Tarvydas domėjosi situacija dėl Gargždų krašto muziejaus pastato pirkimo. Anot jo, daugelis politikų net nežino, jog Gargždų krašto muziejų per šiuos metus aplankė daugiau kaip 2,5 tūkst. užsienio turistų.

„Įsivaizduokite, kokį vaizdą mes sudarome apie muziejų ir kokia jų nuomone turėtų būti? Kreipiausi ne kartą tiek į merą, tiek į direktorių. Ne kartą man buvo garantuota, kad Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro žemės pirkimui nepanaudoti pinigai bus skirti muziejui. Tačiau dabar šios lėšos yra taškomos į kairę ir į dešinę, o pažadai lieka vien pažadais“, – su klausimu, kodėl nevykdomi pažadai į Administracijos direktorių ir merą kreipėsi Č. Tarvydas.

S. Karbauskas pripažino dėl muziejaus jaučiantis kaltę: „Šis klausimas – gana dviprasmiškas. Ar būtent dabar svarbu muziejaus patalpų pirkimui skirti 120 tūkst. ir dar papildomai apie 50 tūkst. remontui – nežinau. Taryba šiuo klausimu dar turėtų pagalvoti, o man jis dar neaiškus.“

„Dėl muziejaus pirkimo mes turime labai gerą precedentą. Direktorius gali vykdyti Tarybos sprendimus, bet gali ir nevykdyti“, – teigė Vaclovas Macijauskas.

Tarybos narė Rasa Petrauskienė akcentavo, jog šiuo atveju Savivaldybė labai keistai atrodo priimdama sprendimus, o vėliau jais viešai abejodama.

„Išdiskutuojame, priimame, o vėliau sudarome darbo grupes, komisijas ir viską pakeičiame, galiausiai, lieka nebeaišku, kas ir kaip vyks, – sakė R. Petrauskienė. – O kalbant apie reprezentacines išlaidas, mūsų partijos nariai 3 metus būdami koalicijoje nei karto negavo jokių suvenyrų ir dovanų. Nieko negalėjome sakyti, nes 2015 metais reprezentacinėms išlaidoms buvo skirta 22 tūkst. eurų, o per tris metus suma pakilo beveik iki 100 tūkst. eurų. Kur galėjome išleisti tiek pinigų? Siūlau sudaryti darbo grupę ir ištirti visą šį reprezentacinių išlaidų pirkimą.“

 

Rankų laužymas – tęsiasi

Anot Alfredo Šiaulio, tokiu būdu pinigai yra atseikėti šiemet prie koalicijos prisijungusios Žemaičių frakcijos pasiviešinimui: „Tas akivaizdžiai matosi. Būdama konservatorių frakcijos narė, vicemerė Rūta Cirtautaitė pas kokią močiutę nuvažiuodavo gal kartą per metus. Šiandien mes nuolat matome vicemerę viešai nusifotografavusią su vėliavomis, su maišais nešulių, kaip iš kažkokio turgaus. Tampa aišku, kad, paprasčiausia, šiam atstovui reikia daugiau reprezentacinių pinigų.“

Opozicija dar kartą kreipėsi į Administracijos direktorių su prašymu konkrečiai išvardinti, ką ketinama pirkti už papildomus 20 tūkst. eurų.

„Kas bus perkama – dabar nežinau. Ko gero tas pats vanduo ir visa kita“, – tarstelėjo S. Karbauskas.

Galiausiai buvo balsuojama. Už Klaipėdos rajono savivaldybės strateginio veiklos plano 2018–2020 m. tvirtinimo pakeitimus balsavo 15 Tarybos narių, prieš – 11 ir vienas susilaikė.

Replikas po balsavimo išsakiusi Regina Kernagienė teigė, jog balsavusi už, nes jos manymu visi klausimai išdiskutuoti tiek Strateginio planavimo komisijoje, tiek Komitete, nekelia neaiškumų.

Priešingą nuomonę palaikė V. Macijauskas, teigęs balsavęs prieš neaiškias sumas. Tą pačią nuomonę palaikė ir N. Galvanauskas bei R. Petrauskienė.

Andžela Šakinienė balsuojant susilaikė, o savo poziciją argumentavo tuo, jog strateginiame plane per mažai dėmesio yra skirta švietimui, pedagogų ir bibliotekininkų atlyginimo didinimui.

„Šiame strateginiame plane vėl nesąžiningai ir neteisingai paskirstėme pinigus. Labai gaila, kad rankų laužymas vis dar tęsiasi“, – replikavo A. Balnionienė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,