Logo
 Spausdinti šį puslapį

Taryba pritarė P. Cvirkos, J. Janonio ir Klaipėdos gatvių daugiabučių modernizacijai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų miesto – P. Cvirkos, J. Janonio ir Klaipėdos gatvių – kvartalas Gargždų miesto – P. Cvirkos, J. Janonio ir Klaipėdos gatvių – kvartalas

Praėjusią savaitę Taryba pritarė sprendimui dėl Gargždų miesto kvartalo, apimančio P. Cvirkos, J. Janonio ir Klaipėdos gatves, modernizavimo. Šio projekto vertė – 11 764 mln. eurų.

 

Ketinama renovuoti 14 kvartalo daugiabučių

Aplinkos ministerija paskelbė naują kvietimą teikti paraiškas rengti ir įgyvendinti naujus daugiabučių atnaujinimo projektus. Kvietimas skelbiamas 150 mln. eurų investicijoms. Numatoma valstybės parama – 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų, tenkančių energinį efektyvumą didinančioms priemonėms. Už šias lėšas ketinama renovuoti ne mažiau kaip 500 daugiabučių namų. Pirmenybė bus teikiama kompleksinei, vadinamajai kvartalinei, renovacijai.

Klaipėdos rajono savivaldybė, rengdama techninį ir energinį Gargždų miesto daugiabučių namų įvertinimą, nustatė, kad P. Cvirkos, J. Janonio bei Klaipėdos gatvėse esantys daugiabučiai labiausiai neatitinka nustatytų esminių reikalavimų visumos.

Gargždų centrinėje miesto dalyje išsidėsčiusiame kvartale iš viso yra 17 pastatų: 14 – gyvenamieji daugiabučiai namai, iš kurių 1 renovuotas. Čia šiuo metu gyvena apie 1 tūkst. gyventojų.

Energinio efektyvumo didinimo programoje nurodoma, jog dauguma 1971–1989 m. laikotarpiu pastatytuose namuose dėl nepakankamos priežiūros ir klimato poveikio pažeistos atitvarų konstrukcijos, per kurias patiriami dideli šilumos nuostoliai. Taip pat ištrupėjęs plytų mūras ir pažeistos tarpplokštinės siūlės, sienų apdailinis tinkas. Nusidėvėjusios stogo danga ir lietaus surinkimo bei nuvedimo sistemos. Šiluma prarandama ir per deformuotus ir senus langus, balkonų durų rėmus. Būtina modernizuoti ir namų rūsiuose esančius vandentiekio vamzdynus bei atlikti kitus būtinus darbus.

Įgyvendinus programą, per metus planuojama sutaupyti iki 50 proc. suvartojamo šilumos kiekio. Iš viso numatoma sutaupyti šiluminės ir gatvių apšvietimo energijos iki 48 proc. per metus. Taip pat ketinama sutvarkyti ir 28 tūkst. kv. m. žaliųjų teritorijų, į jas investuojant apie 1 mln. eurų.

 

Eil. Nr.

Kvartalo atnaujinimo priemonių pavadinimas

Lėšų poreikis tūkst. eurų

Numatomas atsipirkimo laikas

Galimi finansavimo šaltiniai

1.

Daugiabučių namų atnaujinimas (modernizavimas)

9 744

20 m.

Valstybės,Europos sąjungos paramos, privačios

2.

Kitų pastatų atnaujinimas (modernizavimas)

500

15 m.

Valstybės, Europos sąjungos paramos, privačios

3.

Šilumos tiekimo tinklų atnaujinimas

40

16 m.

Europos sąjungos paramos, privačios

4.

Gatvių apšvietimo tinklų atnaujinimas ir modernizavimas

180

15 m.

Valstybės, Europos sąjungos paramos, Savivaldybės biudžeto

5.

Komunalinių objektų (kelių, pėsčiųjų ir dviračių takų ir kitų objektų) atnaujinimas ar plėtra

1 300

60 m.

Valstybės, Europos sąjungos paramos, Savivaldybės biudžeto

 

Iš viso

11 764

   

Preliminarus lėšų poreikis Programai įgyvendinti, nurodant galimus finansavimo šaltinius. Savivaldybės inf.

 

Pakaktų apklausos

Penktadienį Taryba posėdyje neprieštaravo dėl minėto kvartalo modernizacijos būtinumo, tačiau opozicijos atstovams užkliuvo tai, jog P. Cvirkos, J. Janonio bei Klaipėdos gatvių daugiabučių energinio efektyvumo didinimo programoje nurodomas tik vienas daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administratorius – UAB „Gargždų būstas“, nors rajone veikia net šešios tokias paslaugas teikiančios įmonės.

„Ar šis projektas turi būti vykdomas be konkurso? Kuo remdamasi Savivaldybė pati parenka projekto vykdytoją?“, – klausė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Algirdas Liaudanskis.

Anot Klaipėdos rajono savivaldybės turto valdymo skyriaus vedėjo Audriaus Kampo, organizuojamas konkursas pasmerktų modernizacijos projektą, mat tam tiesiog nepakaktų laiko. Pasak vedėjo, paraiškas konkursui bus galima teikti jau nuo gruodžio 1 dienos.

„Kita vertus, daugiabučių namų savininkai, tvirtindami modernizavimo programas, turi teisę pasirinkti bet kurį kitą administratorių, kada tik panorės. Ši teisė numatyta Civiliniame kodekse. Tad nors viešųjų pirkimų ir nėra, tačiau, bet kuriuo atveju išlieka daugiabučių savininkų teisė. Mes paskiriame „Gargždų būstą“ nes iš 14 kvartele esančių daugiabučių 11 administruoja būtent ši įmonė“, – aiškino A. Kampas.

Tarybos nario Aivaro Vasyliaus nuomone, konkursui laiko užtektų, pakaktų suorganizuoti bent gyventojų apklausą.

„Rinktis iš vienos įmonės, kuri administruos ES skirtą finansavimą ir Savivaldybės biudžeto lėšas – nėra tinkamas būdas“, – kalbėjo A. Vasylius, prašydamas patikslinti projekto įgyvendinimo administravimo mokesčio dydį.

 

Administratoriams nėra prasmės skųstis

Pasak A. Kampo, modernizavimo projekto administravimą 3 metams valstybė dengia iki 5 centų už vieną kvadratinį metrą: „Iš Savivaldybės biudžeto bus finansuojamas gatvių apšvietimo tinklų, žolynų, kelių, aikštelių, šaligatvių atnaujinimas. Kitų finansavimo šaltinių neturime. Šis projektas yra galimybė minėtų daugiabučių namų savininkams gauti valstybės paramą bei jau kitąmet pradėti renovaciją.“

„Kiek esu girdėjęs, Klaipėdos mieste buvo daromas konkursas, kurio metu buvo renkamas panašus administratorius, remiantis kriterijumi – administravimo kaina. Dabar „Gargždų būstas“ be jokios konkurencijos nustatys maksimalią administravimo kainą ir ją įtrauks gyventojams į renovacijos sąmatas. Ar galės gyventojai derėtis su „Gargždų būstu“ dėl administravimo mokesčio ir kodėl mes negalėjome padaryti atrankos dar rugpjūčio mėnesį?“, – klausė Nerijus Galvanauskas.

Vaclovas Macijauskas kreipėsi į Juridinio skyriaus atstovus su klausimu, ar tokiu būdu nėra pažeidžiamas konkurencijos įstatymas ir ar galima tokia situacija, jog kiti administratoriai ims skųstis teismui.

Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas Vaidotas Jasas patvirtino, jog tokia teisė galioja, tačiau patikino, jog nematantis prasmės, kodėl įmonės turėtų tą daryti. Anot jo, administratoriai reklamuodami savo paslaugas, gyventojams juos pasirinkus, turi galimybę būti įtraukti į šį projektą.

 

Už balsavo 17 Tarybos narių

Opozicijos pirmininkė Audronė Balnionienė teigė nesuprantanti, kodėl tik dabar apie tai pradedama kalbėti ir baiminamasi, jog įvykdyti konkursui nepakaks laiko.

„Klausimai kyla ne dėl to, kad mes norime sustabdyti šį projektą, jie kyla dėl to, jog mes neieškome būdų ir kelių padėti gyventojams sutaupyti ir siūlome jiems rinktis vieną iš vieno, neieškodami galimybių pigesnio, galbūt, geresnes sąlygas siūlančio administratoriaus“, – teigė A. Balnionienė.

Posėdžio metu Tarybos nariai N. Galvanauskas bei V. Macijauskas klausimo svarstymą siūlė atidėti iki posėdžio galo, per tą laiką į projektą įtraukiant visus rajone veikiančius administratorius, iš kurių gyventojams būtų palikta teisė rinktis atitinkantį jų lūkesčius, tačiau meras Vaclovas Dačkauskas tokį pasiūlymą atmetė.

Po diskusijų buvo balsuojama už protokolinį sprendimą, kuriam pritarė 17 Tarybos narių, 10 – susilaikė. Prieš nebalsavo nei vienas politikas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,