Logo
 Spausdinti šį puslapį

Keliaujantiems išlieka rizika užsikrėsti infekcinėmis ligomis

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras informuoja, kad pastaraisiais metais, labai išaugus turizmo mastams bei plečiantis kelionių geografijai, vis daugiau žmonių iš skirtingų kontinentų keliaudami rizikuoja užsikrėsti infekcinėmis ligomis.

 

Aktualu yra tai, kad per pastaruosius 10 metų, kai Europos regionas, taip pat ir Lietuva, buvo paskelbtas laisvu nuo poliomielito, Europoje poliomielito viruso perdavimo atvejų neregistruota, tačiau viruso cirkuliacija pasaulyje nėra sustabdyta, todėl išlieka įvežtinių poliomielito atvejų bei viruso plitimo rizika. Europos regiono šalyse ir toliau didėja sergamumas tymais, todėl nesirgusiems ir neskiepytiems keliautojams didėja rizika užsikrėsti. 2018 m. didžiausi tymų protrūkiai registruojami Rumunijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Italijoje, Vokietijoje.

Vertinant galimą riziką keliautojo sveikatai svarbu yra kelionės maršrutas, trukmė, sezonas, kelionės tikslas, gyvenimo sąlygos ir maisto bei vandens kokybė, kelionės pobūdis, keliautojo sveikatos būklė. Šie veiksniai yra labai reikšmingi parenkant tinkamą profilaktiką vakcinomis bei vaistais nuo maliarijos. Keliautojams siūloma imunoprofilaktika – tai galimybė išvengti užkrečiamųjų ligų keliaujant, ypač užsienio šalyse.

Vakcinacija – tai vakcinos įskiepijimas asmeniui siekiant, kad susidarius specifiniam imunitetui, žmogus taptų atsparus konkrečiai užkrečiamai ligai. Tai viena ekonomiškai efektyviausių profilaktikos priemonių. Taip pat ji daug pigesnė nei gydymas tiek asmeniui, tiek visuomenei.

Keliautojams kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama iki kelionės likus 4–6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis. Tačiau, jei iki kelionės liko mažiau laiko, vis tiek rekomenduojama kreiptis į gydytoją, nes kai kurie skiepijimai gali būti atliekami iki kelionės likus ir mažiau laiko.

Privalomuosius skiepijimus reglamentuoja Tarptautinės sveikatos taisyklės.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (toliau – ULAC) savo tinklapyje paskelbė atnaujintas Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas keliautojams, kurias galite rasti ULAC tinklapyje (http://ulac.lt/lt/keliautojams).

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,