Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kaip panaudoti lėšas, sprendė bendruomenės

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Priekuliškiai lėšas skyrė  traktoriui–vejapjovei. klaipedos-r.lt nuotr. Priekuliškiai lėšas skyrė traktoriui–vejapjovei. klaipedos-r.lt nuotr.

112 000 Lt Klaipėdos rajono vietos bendruomenių savivaldos programos lėšų pernai išdalyta vietos bendruomenėms, kurios pačios sprendė, kaip jas paskirstyti. Sėkmingai buvo įgyvendinti įvairūs kultūriniai, socialiniai ir kitokio pobūdžio projektai. Apie programos rezultatus kalbamės su Savivaldybės administracijos direktoriumi  Česlovu Banevičiumi.

 

Koks Vietos bendruomenių savivaldos programos tikslas?

Šia programa siekiama skatinti bendruomenes visoje Lietuvoje aktyviai dalyvauti priimant sprendimus dėl lėšų panaudojimo, tenkinant vietos bendruomenių viešuosius poreikius. Veiklos, kurias galima finansuoti, yra skirtos labiausiai pažeidžiamiems bendruomenės nariams ir grupėms, vaikų ir jaunimo užimtumui, kultūriniams ir šviečiamiesiems renginiams, viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimui, sportui ir sveikatinimui, bendruomeninės veiklos organizavimui ir kitoms vietos bendruomenės gyvenimo kokybę gerinančios iniciatyvoms.

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Klaipėdos rajonui skyrė 112 000 Lt, kaip jie buvo paskirstyti vietos bendruomenėms?

Pusę lėšų padalinome į lygias dalis 11-kai seniūnijų (po 5090 Lt), kitą pusę – proporcingai pagal gyventojų skaičių seniūnijose. Iš viso įgyvendintos 48 veiklos, iš jų 36 – einamųjų tikslų ir 12 – ilgalaikio turto įsigijimo. Daugiausia – viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimo veiklų. Seniūnijų vietos bendruomenių tarybos, sudarytos iš gyventojų, jų atstovų, šiose teritorijose veikiančių bendruomeninių organizacijų, religinių bendruomenių ir bendrijų, kitų nevyriausybinių organizacijų atstovų, sprendė, ką aktualu tvarkyti, įsigyti, t.y. kaip paskirstyti lėšas, tenkinant bendruomenės viešuosius poreikius.

 

Kiek lėšų atiteko kiekvienai seniūnijai?

Gargždams skirta 21 100 Lt, Priekulei – 14 100 Lt, Sendvario ir Kretingalės seniūnijoms – po 10 200 Lt, Dovilų – 10 000 Lt, Vėžaičių – 9 800 Lt, Veiviržėnų – 9 100 Lt, Dauparų–Kvietinių – 8 100 Lt, Endriejavo – 7 000 Lt, Agluonėnų – 6 400 Lt ir Judrėnų – 6 000 Lt.

 

Kaip panaudoti gauti pinigai?

Gargždų seniūnijos vietos bendruomenė miesto parke įrengtą aikštelę papildė naujais įrenginiais, kurie pritaikyti neįgaliesiems bei kūdikiams, taip pat įsigijo žoliapjovę–krūmapjovę. Priekuliškiai nusprendė, kad jiems reikalingas traktorius–vejapjovė. Sendvariškiai lėšas skyrė socialinei iniciatyvai „Pasidalinu su kitu – ko pats sočiai turiu“, išleido kapelos „Martvežiai“ kompaktinę plokštelę, sumaketavo seniūnijos knygą ir fotografijų albumą, įsigijo sportinę aprangą. Kretingalės bendruomenės nariai organizavo išvyką į spektaklį, kultūros namams nupirko kėdes. Doviliškiai nusprendė, kad jiems reikalingas vaizdo projektorius bei 3 trimeriai. Vėžaičių vietos bendruomenė organizavo Gerduvėnų kaimo vaikų vasaros stovyklą, įsigijo mikrofoną, šiukšliadėžių, fotoaparatą, pagamino Girininkų kaimo bendruomenės namų vartus, suremontavo pavėsinę Rūdaičiuose, įstatė duris Antkopčio ir Brožių bendruomenių patalpose, įsigijo medžiagos lauko suoliukų gamybai, suremontavo laidojimo namų stogą. Veiviržėniškiai pirko statybines medžiagas ir sutvarkė Daukšaičių bendruomenės patalpas, taip pat įsigijo kompiuterį bei fotoaparatą. Dauparų–Kvietinių seniūnijos vietos bendruomenė lėšas skyrė Mindaugo karūnavimo šventei, 8-ioms skelbimų lentoms, lauko baldams ir renginių palapinei. Endriejaviškiai pirko trinkeles ir įrengė Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčios šventoriaus grindinį, organizavo išvyką į Neringą, įsigijo stalus, suolus, sūpynes, sporto inventorių. Agluonėnų bendruomenė pinigus panaudojo Joninių šventei. Judrėniškiai suprojektavo bei įrengė vandentiekio ir kanalizacijos tinklus prie daugiafunkcio bendruomenės pastato.

 

Koks vietos bendruomenių iniciatyvų finansavimas numatytas šiais metais?

Kol kas dar nežinia. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu tobulina Vietos bendruomenių savivaldos programos 2014 m. įgyvendinimo aprašą. Kai jis bus patvirtintas, atsižvelgdami į korekcijas, patikslinsime ir mūsų Savivaldybės programos įgyvendinimo tvarką. Tuomet paaiškės, kokios naujovės atsiras šiemet ir koks bus programos biudžetas.

 

 klaipedos-r.lt nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,