Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Minijos“ moksleiviai įsitraukė į netradicinio ugdymo dienos veiklas (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Gargždų „Minijos“ progimnazijos nuotr. Gargždų „Minijos“ progimnazijos nuotr.

„Minijos“ progimnazijoje jau ne pirmus metus spalio mėnesį, per netradicinio ugdymo dieną, organizuojamos išvykos į muziejus. Ir šiemet „minijiečiai“ iškeliavo į įvairiausias žymias lankytinas Lietuvos vietas.

 

5e klasės mokiniai pažintį su mūsų krašto istorija pradėjo nuo Gargždų krašto muziejaus. Čia apžiūrėjo keramikos kūrinius, atkeliavusius iš Latvijos, gėrėjosi šios šalies tautiniais rūbais, lygino juos su lietuviškaisiais. Be to, muziejaus darbuotoja įdomiai pristatė žaidimą apie legalias ir kontrabandines prekes, kurios buvo gabenamos per Lietuvos sieną. Mokiniai nekantravo pamatyti, kaip atrodė pirmoji Gargždų pradinė mokykla, kokiose kuprinėse vaikai nešiodavosi knygas.

5c ir 5b klasės mokiniai apsilankė Kretingos amatų centre ir dalyvavo edukacinėje pamokoje „Duona buityje ir papročiuose“. Užsiėmimų metu vaikai sužinojo, kaip buvo kepama duona 19 amžiuje, galėjo patys pasigaminti duonelę ir išsikepti ją duonkepėje. Kai kurie penktokai tuo metu amatų centre gamino saldainius. Juos ypač sužavėjo tautiniais rūbais apsirengusi ir žemaitiškai savo amato paslaptis porinusi užsiėmimų vadovė.

Uostamiestyje apsilankyti nusprendė 8b ir 8c klasių mokiniai. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje jie pasirinko skirtingas edukacines programas. 8c klasės mokiniai dalyvavo grafikos pamokėlėje ir ant linoleumo gabalėlio kūrė antspaudus, kuriuos senovine mašina spausdino ant lapo. 8b klasės mokiniai domėjosi mirusiųjų laidojimo tradicijomis Mažojoje Lietuvoje.

7e klasė lankėsi Pilies muziejuje ir dalyvavo edukaciniame užsiėmime „O tuo metu Klaipėdoje... ir legendos skambėjo“. Ši pamoka – tai istorijos ir meno sintezė. Jos metu moksleiviai susipažino su legendomis apie Memelį (Klaipėdą). Edukacijos dalyviai ne tik išgirdo legendų – jie jas įprasmino vaidindami. Moksleiviai tapo režisieriais, aktoriais bei žiūrovais. Naudodamiesi šių legendų siužetais patys kūrė šešėlių teatro spektaklius.

6e klasė Klaipėdos Laikrodžių muziejuje dalyvavo edukacinėje programoje „Zodiako žvaigždynai“. Užsiėmimo metu vaikai susipažino su žvaigždynais, zodiako ženklais. Pasinaudoję edukacine aplikacija ir kitomis pagalbinėmis priemonėmis, pasigamino tamsoje šviečiantį savo žvaigždyną, mokėsi, kaip jį atrasti naktiniame danguje.

Toliausiai iškeliavo 6a ir 6d klasių mokiniai. Tą dieną jie išsiruošė į Kauno IX fortą. Muziejaus gidas mokiniams parodė forto požemius bei papasakojo jų istoriją nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų. Edukacijos metu „minijiečiai“ turėjo galimybę „išgyventi tremtį“. Praktinės užduotys bei vaizdinės priemonės apie tremtį mokiniams paliko didžiulį įspūdį, sukėlė įvairiausių emocijų.

Ne mažiau sužavėti iš kelionės grįžo ir 8d klasės ugdytiniai. Jie lankėsi Telšių rajone, vietovėje, esančioje netoli Šatrijos piliakalnio, Biržuvėnų dvaro. Tai – Telšių rajone esanti Tado Blindos gimtinė. Čia įkurtas senovinių motociklų muziejus, kuris yra didžiausias Baltijos šalyse. Ekspozicijoje vaikai pamatė daugiau nei 40 retų senovinių motociklų modelių. Seniausias motociklas buvo pagamintas 1894 metais. Tai – privati muziejaus savininko Albino Monstavičiaus kolekcija. Šis žmogus ne tik restauruoja senus motociklus, bet ir iš likusių detalių gamina žinomų žmonių metalines skulptūras. Sodyboje galima pamatyti scenos kampe įsitaisiusį Vytautą Kernagį, prie tvenkinio rymo žvejo Pauliaus Korsako skulptūra, vidury pievos išdidžiai ant arklio sėdi pats Tadas Blinda, o bevaikščiodamas miško taku gali sutikti samurajų, laukinį šerną, medžiotoją su šunimi. Įspūdingiausia šioje sodyboje yra ant kalvelės įtaisyta didžiulė auksinio elnio skulptūra. Sodyba, kurioje lankėsi aštuntokai, vadinama „Auksinio elnio“ dvaru.

Taigi, ne vienas mokinys grįžęs iš išvykos patvirtino, jog mokytis, pažinti supančią aplinką galima ne tik iš vadovėlių, bet ir lankantis įvairiuose muziejuose, dalyvaujant edukaciniuose užsiėmimuose. Prasminga pažintinė veikla suteikė ne tik teigiamų emocijų, bet ir galimybę dalykines žinias panaudoti kūrybiškai.

 

„Minijos“ progimnazijos nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,