Mano Gargždai



Vėžaičiuose iškilmingai atidengta freska-sgrafitas „Mūsų kraštas“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Freska. Sandros Vaičienės nuotr. Freska. Sandros Vaičienės nuotr.

Penktadienio vakarą Visuomenės organizacijos Vėžaičių bendruomenė taryba sukvietė vėžaitiškius ir miestelio svečius į Konferencijų centrą, kur vyko iškilminga ant drobės perkeltos freskos-sgrafito „Mūsų kraštas“ atidengimo ceremonija.

 

2002 m. mero potvarkiu į vietinį nekilnojamo kultūros paveldo registrą, kaip meninės, istorinės ir edukacinės vertės svarbą turintis kūrinys įtraukta freska kadaise puošė Lietuvos žemdirbystės instituto Vėžaičių filialo aktų salę.

„Filialo salė buvo didelė, šaltoka, sugalvojome užmūryti langus, tada, atsiradus didelei sienai ir gimė idėja kažką ant jos sukurti“, – freskos atsiradimo istoriją pasakojo tuometinis filialo direktorius Vytautas Petras Knašys, pasidžiaugęs, kad nors tikrosios freskos nebėra, ji, bendruomenės iniciatyva, atnaujinta ant drobės.

Pasak buvusio Vėžaičių bendruomenės pirmininko Vidmanto Gedvilo, mintis prikelti freską naujam gyvenimui pradėta vystyti dar 2015 m.: „Praėjus 3 metams, pagaliau gavus finansavimą, per vargus, iš antro karto, mums pavyko idėją įgyvendinti.“

Freską-sgrafitą perkelti ant drobės pavyko tik turint fotonegatyvus, kuriuos išsaugojo žymus fotomenininkas Vytas Karaciejus.

„Autorius Juozas Vosylius yra sukūręs ne vieną freską Klaipėdos krašte ir aš beveik visas jas įamžinau. Šioje, didelėje, 4 dalių freskoje tikrai daug ką buvo galima pamatyti ir daug ką perskaityti. Dabar iš jos mažai kas likę – nebėra, ką įamžinti, net prieiti sunku. Man, nors ir aš ne autorius, skauda širdį, kad taip yra pasielgta su dideliu menu. Kūrinį, gerokai mažesniu formatu, iš negatyvų perkėliau ant drobės, sutvarkiau spalvas. Atkurti nebuvo paprasta, bet padariau viską, ką galėjau“, – renginio metu kalbėjo V. Karaciejus.

 

Autorius susirinkusiesiems pasakoja, kas pavaizduota freskoje. S. Vaičienės nuotr.

 

Freskoje įamžintas laikotarpis nuo seniausios Žemaitijos istorijos iki pasvajojimų apie ateitį: baltų dievai, Žemaitė, Lietuvos puolimai, milžinai, žymūs Žemaitijos žmonės, Vėžaičių istorija, harmonijos siekis ateityje ir panašiai.

„Ši freska – mano stambiausias, solidžiausias darbas. Tuo metu, kai dirbau, sudėjau maksimaliai viską, kas įmanoma, o kai jis padarytas, aš tikiu, kad pas Dievą į magnetofoną „įsirašė“, kūrinio aura išliks, tad man širdis neskauda dėl jo likimo“, – kalbėjo autorius, Vėžaičių bendruomenei padovanojęs dar vieną savo kūrinį – paveikslą „Saulėtas ruduo“.

Freską-sgrafitą dalinai finansavo LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Prisidėjo ir kiti rėmėjai: Rita ir Lauras Ruseckai (UAB „Neoforma“), Saulius ir Rima Birgiolos (UAB „Sinsila“), Renata ir Antanas Garbačauskai („MMC Forest“), Kęstutis Slušnys, Arvydas Ramanauskas ir Brožių kaimo bendruomenė.

 

Renginio akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 322 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,