Logo
 Spausdinti šį puslapį

Dituvos moksleivių komanda dalyvauja nacionaliniame projekte „Pažink Valstybę“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dituvos pagrindinės mokyklos nuotr. Dituvos pagrindinės mokyklos nuotr.

Dituvos pagrindinės mokyklos iš 6–10 klasių susibūrusi 11-kos mokinių komanda šiemet pirmą kartą dalyvauja Ugdymo plėtotės centro drauge su Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Valstybės pažinimo centro įgyvendinamame nacionaliniame projekte „Pažink valstybę“.

 

Tai – jau ne pirmus metus organizuojamas projektas, kuriuo siekiama supažindinti mokinius su įvairiomis Lietuvos viešojo gyvenimo sritimis, aptarti aktualias nacionalines ir regionines problemas bei svarstyti galimus problemų sprendimo būdus.

„Pilietinė visuomenė, aktyviai bendradarbiaudama su valdžios institucijomis, prisideda prie piliečių interesų ir poreikių tenkinimo“, – rašoma dešimtos klasės „Pilietiškumo pagrindų“ vadovėlyje.

Visgi, retam mokiniui tekę susimąstyti, kaip ir kokiais būdais, jiems – jauniesiems Lietuvos piliečiams, galima su valdžios institucijomis bendradarbiauti, juo labiau – kaip įmanoma prisidėti prie aktualiausių bendruomenės problemų sprendimo, poreikių tenkinimo.

Mokyklai burtų keliu projekte tekusi problema – finansai, ekonomika – mokinius sutrikdė dar labiau. Tačiau jau pirmajame projekto etape (spalio mėnesį) su mokiniais organizuotos diskusijos atvėrė daug platesnius ekonomikos ir finansų horizontus, nei apsiribojimas savo taupyklėse saugomų santaupų skaičiavimas. Siekdami būti pilietinės visuomenės nariais ir aktyviais vietos bendruomenės nariais, mokiniai pradėjo diskutuoti jiems patiems šiuo metu opiausiu klausimu – kas yra jiems taip dažnai girdima sąvoka „mokinio krepšelis“? Pagal kokius kriterijus mokykloms skirstomos lėšos? Ir ar lėšų paskirstymas mokykloms priklauso tik nuo mokinių skaičiaus? Tokie buvo ir pagrindiniai pirmajame projekto etape suformuluoti probleminiai klausimai.

Antrajame projekto etape (lapkričio pradžioje) bandyta susisiekti su galimai galinčiomis į išsikeltus mokinių klausimus atsakyti vietos institucijomis. Pabandę pasiprašyti į svečius į Klaipėdos rajono savivaldybę, mokytojai ir mokiniai gavo netikėtą atsaką – į mokyklą, diskusijai su mokiniais, atvyks pats Klaipėdos rajono meras.

Lapkričio 13 d. mokiniai turėjo neeilinį įvykį – uždaroje diskusijoje su Klaipėdos rajono meru V. Dačkausku klausinėta apie mero vaikystę, pirmąją jo mokyklą, norą eiti politiko keliu, didžiausius merui tenkančius iššūkius. Mokiniai domėjosi savivaldybės darbu, čia dirbančių žmonių skaičiumi, įsidarbinimo į savivaldybę ateityje galimybėmis.

Perėję prie projekto rėmuose suformuluotų probleminių klausimų apie lėšų rajono mokykloms paskirstymą, mokinių komanda nepabijojo išlieti širdies dėl trūkstamos sporto salės, galimybės įsirengti lauko treniruoklių aikštelę.

Meras suorganizavo tikrą ekonomikos paskaitą apie mokinio bei klasės krepšelį, savivaldybių lėšas bei jų paskirstymą skirtingoms sritims, supažindino su Klaipėdos rajono strateginiu 2018–2020 m. veiklos planu (tame tarpe – remiantis pateiktu planu – iki 2020 m. pastatyti ir Dituvos pagrindinės mokyklos sporto salę Eil. Nr. 1.3.1.6.).

Finansų ir ekonomikos sritis – sunki, tačiau kelti klausimai mokiniams atsakyti. Šiuo metu mokiniai rengia ataskaitą ir laukia baigiamosios projekto išvykos į Vilnių, o sulaukus naujųjų metų ir mero pasižadėjimo išpildymo – galimybės prie mokyklos sportuoti ant naujų lauko treniruoklių.

 

Dituvos mokyklos nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,