Mano Gargždai



Nieko nepirkimo diena – ir sutaupysime, ir mažiau teršime

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Šiandien, lapkričio 29-ąją, žmonės visame pasaulyje kviečiami nieko nepirkti ir taip pažymėti Nieko nepirkimo dieną. Prie šios iniciatyvos skatina jungtis ir Aplinkos ministerija. Įsibėgėjantis kalėdinis dovanų pirkimo vajus atsisuka prieš pačius pirkėjus.

 

Nieko nepirkimo diena – tik viena iš pilietinių iniciatyvų siekiant kasdieniame gyvenime mažinti susidarančių atliekų kiekį. Jau nuo praėjusio šeštadienio daugumoje ES šalių, tarp jų ir Lietuvoje, vyksta Europos atliekų mažinimo savaitei skirti renginiai. Jie skatina atliekoms suteikti naują gyvenimą – jas perdirbti, o geriausia – pakartotinai panaudoti. Antrinis daiktų panaudojimas ir jų pritaikymas buityje – geriausias būdas mažinti atliekų susidarymą ir taupyti perdirbant naudojamą energiją.

Sumanymas paskelbti Nieko nepirkimo dieną gimė Kanadoje, Vankuveryje. Jos data – laikas prieš didžiuosius išpardavimus ir kalėdinių pirkinių karštinę. Šia iniciatyva visuomenė skatinama susimąstyti ir atkreipti dėmesį į neapgalvotą pirkimą,

Skaičiuojama, kad vienam mūsų šalies gyventojui per metus tenka apie 450 kg atliekų. Ir tai nėra vien produktų pakuotės. Šį kiekį sudaro ir nesuvartoti maisto produktai, nupirkti ir išmesti niekam nepritaikyti daiktai. Susidarančių atliekų kiekį galime mažinti keisdami vartojimo įpročius – atsakingai planuodami pirkinius, rūšiuodami atliekas, daiktus naudodami ilgiau arba juos atiduodami kitiems, perduodami perdirbti ir nepaversdami jų sąvartyno atliekomis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 473 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,