Logo
 Spausdinti šį puslapį

Paskutiniame metų konkurse Gargždų modeliuotojus lydėjo sėkmė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
P. Sungailos nuotr. P. Sungailos nuotr.

Šių metų keliones Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro modeliuotojai užbaigė sėkmingai – dalyvauta XIII Golambio popierinių modelių „Gminos kultūros centro direktoriaus taurės“ konkurse.

 

Šis miestelis yra netoli Lenkijos sostinės Varšuvos ir jame gyvena daugiau kaip 2 200 gyventojų. Pats miestelis nėra labai žinomas, bet turi keletą įdomių architektūrinių ir pramoninių objektų, kuriuos verta pamatyti: Šventosios Mergelės Marijos dangun ėmimo, Šventos Katerinos ir Švento Floriono bažnyčia, Loretanietiškas namelis – šios bažnyčios kieme esanti koplyčia, Jono Nepomuko skulptūra ir medinė geležinkelio stotis. Visi šie pastatai yra išleisti kaip popieriniai maketai ir buvo išstatyti konkurse. Kai kurių – ne po vieną. Taip pat netoli esančiame Demblino mieste yra puikus aviacijos muziejus.

Konkursas organizuotas puikiai ir turi geras tradicijas. Todėl čia susirenka arba bent jau modelius įduoda atvežti kitiems vos ne visi geriausi Lenkijos modeliuotojai. Taip pat vietinės mokyklos ir modeliuotojų klubo dėka šiame konkurse gausiai dalyvauja vaikai ir jaunimas. Ne išimtis buvo ir šis kartas. Labai stebino vietinių žmonių susidomėjimas šiuo konkursu – abi dienas salė buvo vos ne sausakimša žiūrovų.

Nors konkursas buvo XIII, bet velnio tuzinas buvo sėkmingas ir Gargždų modeliuotojams. Vaikų amžiaus grupės figūrėlių kategorijoje Agnės Jurkutės haskis (šuniukas) užėmė III vietą, vikšrinės technikos modeliais I vietą laimėjo Deividas Barauskas (tanketė TKS), o Ugnius Adomaitis šioje kategorijoje buvo antras (tankas T-34/85 „Rudy“). Deividas dar buvo nepralenkiamas raketų kategorijoje su kosminio naikintuvo „Arsen-7“ modeliu.

Jaunimo amžiaus grupės architektūros maketų kategorijoje II vieta apdovanotas Mindaugas Dembinskas už Sumų altanos maketą, III vietą užėmė Deimantė Žutautaitė – Vesterplatės švyturio maketas. Vikšrinės technikos modelių kategorijoje visa nugalėtojų pakyla buvo gargždiškių: I vietą laimėjo Ignas Sungaila (tanketė „Caro Velloce C.V. 3/35“), II vietą – Paulius Trakšelis (tankas T-34/85 „Rudy“) ir III – Paulius Prišmontas (tankas „KV-5“). Tas pats atsitiko ir ratinės technikos kategorijoje – I vietą laimėjo Ignas (šarvuotas automobilis Kfz.13 „Adler“), II – Paulius Trakšelis (šiukšliavežė „MAN TGS 28/320“) ir III – Kajus Talmontas (automobilis EMF-30 „Roadster“).

Suaugusių amžiaus grupės architektūros kategorijoje nugalėtoja tapo Vaiva Venckauskaitė (Bolkovo pilis), antras buvo jos tėvas Evaldas (Lipnicės pilis). Tokia pat tvarka Evaldas ir Vaiva išsidėstė ir figūrėlių kategorijoje – Vaiva – pirma (lenkų-lietuvių husaras), Evaldas – antras (Longinas). Vilmanto Norkaus mažytė korvetė „Cicogna“ laimėjo jam I vietą laivų kategorijoje. Be to Vilmantas dar buvo III ratinės technikos modelių („MAN TGX“ 2013 metų Formula Truck sunkvežimis) ir pirmas burlaivių (HMS „Badger“) kategorijose. Na ir Pranui Sungailai taip pat „kliuvo“ vienas medalis – antra vieta geležinkelio technikos (garvežys „Jupiter“) modelių kategorijoje.

Padėkomis įvertinti Pauliaus Prišmonto Joanito figūrėlė ir Igno mokomasis lėktuvas „Rumpler C.I“. Šiose kategorijose nesusirinko reikiamas modelių skaičius.

Vaivos Bolkovo pilis dar apdovanota 41 Mokomosios aviacijos bazės Dembline taure už geriausią pastato maketą. Ugnius laimėjo Lenkijos popierinių modelių leidyklos „Wektor“ vaikų amžiaus grupės (T-34/85 „Rudy“), o Deimantė – tos pat leidyklos jaunimo-suaugusių amžiaus grupių „Grand Prix“. Jonė Baltramaitytė laimėjo leidyklos „WAK“ iš Vroclavo „Grand Prix“ už 1939 metų rugsėjo lenkiškų tankų kolekciją.

Beje, Lenkijos modeliuotojai specialiomis padėkomis už kartoninio modeliavimo populiarinimą Lietuvoje ir užsienyje apdovanojo Evaldą ir Praną.

Gargždų stendinio modeliavimo studijos įsteigtą taurę „Jaunimas – Jaunimui“ už geriausią vaikų ir jaunimo amžiaus grupių modelį laimėjo Weronika Szewczyk iš Golembio už veikiantį modelį-žaislą „Oro balionų fiesta“.

Šioje kelionėje panaudotos lėšos, gautos iš Klaipėdos rajono savivaldybės pagal „Tarptautinių projektų rėmimo programą“.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,