Logo
 Spausdinti šį puslapį

Advento renginyje – lietuvininkų tradicijos ir papročiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
G. Rudaitytės nuotr. G. Rudaitytės nuotr.

Gruodžio 12 d. Agluonėnų J. Lankučio bibliotekos filiale būrėsi moteriškės ne knygų paskaityti. Į kvepiančias senoviniais žibintais patalpas suėjusios dalyvės nekantravo nusipinti advento vainiką pagal lietuvininkų papročius: iš gamtinės medžiagos, eglišakių.

 

Lietuvninkai vainikus pindavo iš eglių ir puošdavo uogomis, vaisiais, bruknių lapeliais, rūtomis ir kt. visžaliais augalėliais, kaspinais. Mažosios Lietuvos vainike puikuodavosi 4 raudonos žvakės. Renginio dalyvės stengėsi vainikus gaminti prisilaikant senųjų tradicijų. Buvo sukami šiaudų vainikų pagrindai ir paskui jie apipinami žalumynais. Nors senųjų lietuvninkų vainikų puošyba buvo gana santūri, renginio dalyvėms norėjosi vainikus daryti kuo turtingesniais, kad metai būtų turtingi. Senieji lietuvninkai advento laiku giedodavo giesmes, verpdavo, ausdavo, vydavo virves, laikydavosi įvairių draudimų, pavyzdžiui nekirpti avių šiuo laikotarpiu, stengdavosi nekapoti malkų ir kt.

Renginyje buvo demonstruojamos senosios apšvietimo priemonės, nuo balanos iki primusinės lempos, 3 rūšių žibalinės lempos, signalinis žibintas, lajinis žibintas bei skardinė lempelė. Didžiausią įspūdį paliko primusinė lempa, kuri nustebino savo šviesumu, garsu ir veikimo principu.

Prisiminimas senųjų tradicijų padeda atgaivinti ryšį su gamta, atsižvelgti į dangaus kūnų judėjimą, grįžti prie bendravimo kartu dirbant, kuriant. Atkartodami senolių gyvenimo būdą sugrįžtame ir prie ramaus jų gyvenimo tempo, meditatyvių darbo būdų (verpimas, mezgimas, siuvinėjimas, audimas, virvių vijimas), kur galima ne tik pasisemti ramybės, sveikatos ir, berods, protėvių palaikymo.

 

Akimirkos iš renginio – G. Rudaitytės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,