Logo
 Spausdinti šį puslapį

Oficiali skaičiuoklė: pasitikrinkite, kaip po visų pokyčių 2019 metais atrodys atlyginimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Darbdavio ir darbuotojo įmokų sujungimas, nauji tarifai, naujovės pensijų kaupime – nuo 2019 metų pradžios mokesčiuose nuo atlyginimo įsigalioja daug pokyčių. Padėti juose susigaudyti gali speciali Finansų ministerijos parengta pajamų skaičiuoklė.

 

Skaičiuoklę rasite – https://kiek.lt/

 

Svarbi papildoma informacija, naudojantiems skaičiuoklę:

Parengta pajamų skaičiuoklė pritaikyta tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms (išskyrus terminuotas darbo sutartis).

Skaičiuojant darbdavio ir darbuotojo socialinio draudimo įmokas bei GPM, vertinant Sodros lubas ir progresinį GPM, daroma prielaida, kad mėnesio pajamos yra tolygios visus metus.

Skaičiuojant GPM, neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) taikomas darant prielaidą, kad asmuo neturi nustatyto 0-55 proc. darbingumo lygio.

Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, vertinant Sodros grindis, daroma prielaida, kad asmuo yra vyresnis nei 24 metų amžiaus, dirba vienoje darbovietėje, nėra dėl savo socialinio statuso ypatybių draudžiamas pensijų socialiniu draudimu valstybės lėšomis, negauna senatvės, netekto darbingumo, šalpos neįgalumo ar šalpos senatvės pensijos, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokų ir neturi nustatyto 0-55 proc. darbingumo lygio.

Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, naudotas bendrasis nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų draudimo tarifas (2018 metais – 0,2 proc., 2019 m. – 0,16 proc.).

Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, vertinant įmokas į garantinį fondą ir ilgalaikio darbo išmokų fondą, daroma prielaida, kad asmens darbovietė nėra biudžetinė įstaiga, Lietuvos bankas, politinė partija, profesinė sąjunga, religinė bendruomenė ir bendrija.

Pirmasis pokytis, apie kurį svarbu žinoti kiekvienam dirbančiajam, yra tai, kad bus sujungiamos darbdavio ir darbuotojų įmokos. Dėl to nuo 2019 metų sausio 1 dienos darbuotojų darbo užmokestis „ant popieriaus“ turės būti padidintas 1,289 karto.

Kaip paaiškinama valstybės institucijų kampanijos „Kiek“ tinklapyje, esant dabartinei sistemai, kai darbuotojo mokami mokesčiai yra išskaičiuojami iš darbo užmokesčio „ant popieriaus“, o darbdavio mokami mokesčiai – priskaičiuojami prie darbo užmokesčio „ant popieriaus“, tikrasis žmogaus darbo užmokestis, įvertinus visus mokamus mokesčius (t.y. visa darbo vietos kaina), yra didesnis nei jo darbo užmokestis „ant popieriaus“.

Todėl Lietuvoje „paslėpta“ atlyginimo dalis, kurios darbuotojas nemato savo algalapyje, sudaro 30,5 proc. nuo darbo užmokesčio „ant popieriaus“, kurią moka darbdavys. Teigiama, kad šis pokytis suteiks aiškumo dėl to, kiek nuo gaunamo darbo užmokesčio sumokama gyventojų pajamų mokesčio, kiek – valstybinio socialinio draudimo įmokų, kiek – privalomo sveikatos draudimo įmokų. Taip pat – didins darbo apmokestinimo sistemos skaidrumą, o darbuotojams bus aiškesnės jiems tenkančios prievolės ir jų sumokamų mokesčių bei socialinių įmokų paskirtis.

 

Mažesni mokesčiai

Nuo kitų metų bus didinamas ir išplečiamas neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymas. Finansų ministerija teigia, kad dėl to 2021 metais darbo jėgos apmokestinimas Lietuvoje bus konkurencingiausias tarp Baltijos valstybių, taip skatinant investuoti į darbo vietų kūrimą Lietuvoje. NPD dydis ir jo taikymas 2019–2021 metais didės palaipsniui, kol pasieks 2 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) ribą. Dėl to gyventojai sumokės mažiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Seimas taip pat 0,55 proc. sumažino dirbančiųjų įmokas „Sodrai“ ir 1 proc. sumažino patį GPM. Tikimasi, kad likusias lėšas gyventojai skirs pensijų kaupimui. Nuo kitų metų pradžios 20 proc. GPM tarifas bus taikomas darbo užmokesčiui iki 120 VDU per metus. 27 proc. GPM tarifas bus taikomas darbo užmokesčio daliai, viršijančiai 120 VDU per metus. 2020 metais ši riba nusileis iki 84 VDU, o 2021 metais – iki 60 VDU. Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) tarifas sudarys 6,98 proc.

Valstybinis socialinis draudimas (VSD) – 12,52 proc. (nebetaikoma darbo užmokesčio daliai, viršijančiai 120 VDU (2019 m.), 84 VDU (2020 m.)- 60 VDU (2021 m.). Darbdavio socialinio draudimo įmoka (nedarbo socialinis draudimas, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinis draudimas) – 1,47 proc. (2,19 proc. terminuotoms sutartims) (nebetaikoma darbo užmokesčio daliai, viršijančiai 120 VDU (2019 m.), 84 VDU (2020 m.)- 60 VDU (2021 m.).

Įmoka į ilgalaikio darbo išmokų fondą – 0,16 proc. ir įmoka į Garantinį fondą – 0,16 proc.(nebetaikoma darbo užmokesčio daliai, viršijančiai 120 VDU (2019 m.), 84 VDU (2020 m.), 60 VDU (2021 m.).

 

Pensijų pokyčiai

2019 metais bus atnaujinta pensijų kaupimo sistema. Pirmiausia, antroji pakopa atskiriama nuo pirmosios, todėl kaupiantys dirbantieji sukaups priedą prie „Sodros“ pensijos, o pastaroji dėl kaupimo nemažės. Antra, jauniems dirbantiesiems kas trejus metus iki 40 metų bus primenama apie kaupimą: jie bus įtraukiami į sistemą su galimybe atsisakyti kaupti.

Trečia, dirbančiuosius valstybė skatins kiekvienam pervesdama po 1,5 proc. dydžio įmoką nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio. Ketvirta, bet kuriam žmogui sudaromos sąlygos kaupti daugiau nei numatyti 3 proc. nuo darbo užmokesčio. Skatinti darbuotojus prisidėdami prie jų pensijų kaupimo galės ir darbdaviai.

 

Į ką atkreipti dėmesį

Finansų ministerijos Pajamų skaičiuoklėje verta atkreipti dėmesį į pačią paskutinę eilutę „pajamos į rankas atskaičius mokesčius ir įmoką į pensijų fondą“. Suma joje gali ir sumažėti, jei asmuo šiuo metu pensijų fonde nekaupia, o po reformos kaupti pradės (ypač, jei iškart 3 proc. nuo atlyginimo, o ne palaipsniui).

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,