Mano Gargždai



Vienkartinio plastiko vartojimui mažinti – bendros pastangos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Aplinkos ministerijoje vakar sukviestas susitikimas su karštaisiais gėrimais išsinešti prekiaujančių įstaigų atstovais buvo skirtas aptarti, kaip mažinti vienkartinių plastikinių gaminių naudojimą.

 

„Europa vieningai sutaria, kad būtina mažinti, o paskirais atvejais ir drausti vienkartinių plastikinių gaminių patekimą į rinką, jų vartojimą. Daugelį šių gaminių kasdien vartoja daugybė gyventojų, todėl svarbu rasti efektyviausią, socialiai atsakingą sprendimą kasdieniams vartojimo įpročiams keisti“, – sako Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiutė.

Per susitikimą buvo aptartas Europos Komisijos pateiktas pasiūlymas priimti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo. Numatomos priemonės vienkartinių plastikinių gaminių (puodelių, šiaudelių, lėkščių ir kt.) naudojimui mažinti. Tai ir draudimas tiekti rinkai, ir atliekų surinkimo užduotys, ir išplėstinė gamintojų atsakomybė, ir ženklinimo reikalavimai, ir depozitas ir kt.

Per vakarykštį susitikimą verslo atstovai pasidalijo savo patirtimi ir galimomis vienkartinių plastikinių gaminių vartojimo mažinimo iniciatyvomis.

Europinė plastikų žiedinėje ekonomikoje strategija numato, kad iki 2030 m. visos ES rinkai tiekiamos plastiko pakuotės turės būti arba tinkamos pakartotinai naudoti, arba perdirbtos ekonomiškai efektyviais būdais, o daugiau kaip pusė Europoje susidarančių plastiko atliekų – perdirbamos. Ateityje planuojama plėsti ir gerinti plastikų antrinį perdirbimą, geriau projektuoti produktus, mažinti taršą mikroplastikais ir kovoti su jūros šiukšlinimu.

Aplinkos ministerija, pasak Agnės Bagočiutės, siekdama įgyvendinti ES politiką dėl vienkartinio plastiko naudojimo, ypač daug dėmesio skiria visuomenės švietimui, jos sąmoningumui kelti. Šiemet buvo sukurta plataus atgarsio sulaukusi socialinė reklama, raginanti vienkartinius puodelius keisti daugkartiniais. Šiuo metu vienkartiniai karštų gėrimų puodeliai daugumoje pasaulio šalių nėra perdirbami ir trūnija sąvartynuose, nes jų sudėtyje, be popieriaus, yra apie 5 proc. plastiko.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 285 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,