Mano Gargždai



Taryba svarstė dėl valdininkų darbo užmokesčio: priemokų nelieka, bet atlyginimas augs

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Ketvirtadienį vyko paskutinis šių metų Tarybos posėdis. K. Abromavičiūtės nuotr. Ketvirtadienį vyko paskutinis šių metų Tarybos posėdis. K. Abromavičiūtės nuotr.

Ketvirtadienį Klaipėdos rajono tarybos nariai rinkosi į paskutinį šių metų posėdį. Savivaldybės salėje jautėsi artėjančių švenčių nuotaika – ant stalo kiekvienas Tarybos narys rado kalėdinių dovanų: naujųjų metų kalendorius, darbo knygas bei atvirutes su sveikinimu.

 

Reikalauta aiškumo

Posėdyje dėl ligos nedalyvavo tik Albinas Klizas. Visi kiti 26 Tarybos nariai susėdo svarstyti 36 darbotvarkės klausimus ir 2 informacijas. Tarp jų – sprendimai dėl Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojų bei kontrolės ir audito tarnybos savivaldybės kontrolieriaus pareigybių aprašymų tvirtinimo pakeitimo. Taip pat tvirtinti ir nauji pareiginės algos koeficientai.

Pasikeitus Valstybės tarnybos įstatymo nuostatoms, šiemet Vyriausybė patvirtino naują Valstybės tarnautojų pareigybių aprašymo ir vertinimo metodiką. Remiantis ja, nuo naujų metų sausio 1 d. nelieka valstybės tarnautojų pareigybių lygių ir kategorijų. Tad iki naujų metų įstaigos turi patvirtinti valstybės tarnautojų pareigybių aprašymus pagal naujus reikalavimus. Be to, pareigybės aprašyme turėtų būti nurodomas ir būsimasis pareiginės algos koeficientas.

Visgi pastarieji klausimai sukėlė įtarimų ir neaiškumų opozicijos atstovams. Tarybos narys Vaclovas Macijauskas piktinosi, kodėl apie pastaruosius klausimus yra sužinoma tik posėdžio metu, o jie nebuvo kelti anksčiau bei svarstyti komitetuose.

„Įstatymo redakcija priimta jau birželio mėnesį, tačiau strigo įvairių poįstatyminių teisės aktų priėmimas. Iki pat paskutinės minutės nebuvo žinoma, kaip reikės įgyvendinti šias naujas įstatymo nuostatas“, – aiškino Tarybos ir mero sekretorė Rūta Zubienė.

Aiškesnio paaiškinimo, kas konkrečiai keisis, reikalavo ir Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai Audronė Balnionienė bei Aivaras Vasylius.

„Ar aš teisingai suprantu, kad keisis minėtų darbuotojų darbo užmokestis ir atliekamų pareigų spektras?“, – kėlė klausimą A. Balnionienė.

R. Zubienė patvirtino, kad būtent tai ir keisis.

„Tad mes čia svarstome atlyginimų padidėjimus iš klausos?“, – neatlyžo Tarybos narė.

 

Atlyginimai didės

Rūta Zubienė informavo, jog pagal naują tvarką, Administracijos direktoriaus pareiginės algos koeficientą (pareiginės algos baziniu dydžiu) siūloma nustatyti 16,5, pavaduotojų – 15, o kontrolės ir audito tarnybos savivaldybės kontrolieriaus – 14,55.

Dabar Administracijos direktoriui galioja 9,7 pareiginės algos koeficientas, pavaduotojams – 8,7.

„Kartu su priemoka už padidėjusį darbo krūvį, direktoriaus alga siekė 2 056 eurus. Nustačius naują koeficientą, alga būtų 2 211 eurų. Padidėtų 154 eurais. Pavaduotojų dabartinis atlyginimas kartu su priemoka už padidėjusį darbų mastą yra 1 844 eurai, dabar atlyginimas augs iki 2 010 eurų. Padidėjimas – 166 eurai. Galbūt atrodo, kad koeficientas didėja dvigubai, tačiau pasikeitus ir skaičiavimo metodikai, pinigine išraiška dvigubai darbo užmokestis neaugs“, – tikslino R. Zubienė.

„Kalėdų dovanos – geras dalykas, gal tuomet padaliname visiems priemokas? Gerbiamas mere, ar jūs įsitikinęs, kad keičiantis Valstybės tarnybos įstatymui yra privaloma didinti algas iki kadencijos pabaigos likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams?“, – į merą kreipėsi V. Macijauskas.

Meras Vaclovas Dačkauskas atšovė, jog dėl koeficientų pasikeitimo nuspręs Taryba balsuodama.

A. Balnionienė domėjosi, ar bus toliau mokami priedai prie algos.

„Administracijos direktoriui ir pavaduotojams buvo nustatytos priemokos už padidėjusį darbo krūvį. Tačiau tokių priemokų, naujajame Valstybės tarnybos įstatyme nelieka. Dabar koeficientas yra nustatomas toks, koks būtų mokomas atlyginimas su priemokomis, be to po naujų metų visiems valstybės tarnautojams yra didinamas darbo užmokestis“, – paaiškino Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas Vaidotas Jasas.

Anot Tarybos nario Nerijaus Galvanausko, visais klausimais opozicijos atstovai būtų pritarę, jei jie nebūtų į darbotvarkę įtraukti kaip papildomi: „Niekas nenori politikuoti. Visi juk puikiai supranta, kad žmogus, valdantis 60 mln. eurų biudžetą, negali gauti 1 000 eurų atlyginimą. Bet tie klausimai yra įtraukiami kaip papildomi, tarsi kažko bijoma. Jūs bijote rinkėjų, bijote ir mėginate slėptis“.

Galiausiai buvo balsuojama. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojų pareigybės aprašymų tvirtinimo pakeitimams pritarė 15 Tarybos narių, 2 balsavo prieš ir 8 susilaikė. Už Administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojų pareiginės algos koeficiento pasikeitimą balsavo taip pat 15 Tarybos narių, 1 buvo prieš ir 9 susilaikė. Kontrolės ir audito tarybos savivaldybės pareigybės pareiginės algos koeficientui pritarė taip pat 15, vienas balsavo prieš ir 6 Tarybos nariai susilaikė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 379 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,