Mano Gargždai



Į visuomeninius rinkimų komitetus – šeimomis

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Asociatyvi Ritos Rapalienės nuotr. Asociatyvi Ritos Rapalienės nuotr.

Panašu, kad rinkimų vajus ne tik, kad įsibėgėjo, bet ir įgavo pagreitį. Dar gruodžio mėnesio viduryje oficialiai buvo paskelbta rinkimų komitetų ir savarankiškų politinės kampanijos dalyvių registravimosi pabaiga. Pirmą kartą Klaipėdos rajone kovo 3 dieną vyksiantiems rinkimams ruošiasi ir trys visuomeniniai komitetai – „Bendrai geriau“, „Klaipėdos rajono žemaičiai“ bei „Kuriam kartu“.

 

Neseniai Prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai suabejojo, jog visuomeniniai rinkimų komitetai galėtų rinkimams suteikti daugiau demokratijos bei leistų juose pasireikšti didesniam partijoms nepriklausiančių kandidatų skaičiui. Kuo toliau, tuo labiau žiniasklaidoje tarsi yla iš maišo „lenda“ tikrieji komitetų tikslai ir veidai. Jau ne kartą diskutuota apie komitetų narių sąrašuose šmėžuojančias ne tik buvusių „partinių“, bet ir jų giminaičių ar net žymių žmonių pavardes. Ir nors tarp Klaipėdos rajono rinkimų komitetų narių šou pasaulio atstovų nematyti, tačiau apstu Savivaldybės bei jai pavaldžių įmonių darbuotojų, „atskilusių“ politikų, o kartu su jais – ir giminystės ryšiais susijusių asmenų. Tad, kokios pavardės slepiasi Klaipėdos rajono visuomeninių rinkimų komitetų narių sąrašuose?

 

Šeimos nariai ir giminaičiai

Pirmasis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėje apie savo dalyvavimą rinkimuose pasiskelbė komitetas „Kuriam kartu“. Lapkričio pradžioje pastarasis buvo įkurtas iškart po to, kai nuskambėjo žinia apie „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko Remigijaus Žemaitaičio sprendimą iš partijos pašalinti Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorių Sigitą Karbauską bei Tarybos narį Viktorą Kurą. Tačiau komiteto narių sąrašas išsiskiria ne tik tuo, jog į jį „įsisuko“ buvę partijos „Tvarka ir teisingumas“ atskalūnai, čia, jeigu taip galima pareikšti, – giminių klanas.

Pakanka vien tik žvilgtelėti į narių sąrašą ir tuoj pat akis užkliūva už vienodų pavardžių. Panašu, kad į politinę veiklą įsitraukė ir anksčiau su tuo nieko bendro neturėję frakcijos atstovų artimiausi šeimos nariai, sutuoktiniai ir net vaikai. Pavyzdžiui, išsijuosusi dirbs komiteto steigėjo S. Karbausko šeimyna: koordinuos komiteto veiklą, rūpinsis iždo reikalais. Taip pat komitetas didelio palaikymo sulaukė ir iš Tarybos narės Reginos Kernagienės bei buvusio „tvarkiečio“ Rolando Bernoto šeimų atstovų.

Giminaičių čia yra ir daugiau. Tai patvirtina ir VRK internetiniame puslapyje nurodyti narių kontaktai, dažniausiai telefono numeris bei elektroninis paštas skelbiamas tik vieno šeimos atstovo. Tiesa, galima pastebėti, kad ne visi rajono komitetų nariai apskritai nurodo savo kontaktinį numerį, o su kitais susisiekti galima tik per komiteto steigėją. Pavyzdžiui, S. Karbausko elektroninis paštas nurodytas prie keleto narių.

 

Bendrai visi – bendrai geriau

VRK įregistruotas ir komitetas „Klaipėdos rajono žemaičiai“, kurio koordinatorė – Kristina Markauskaitė, užimanti VšĮ „Gargždų švara“ administratorės pareigas. Į narių sąrašą įtraukta ir daugiau šios įstaigos darbuotojų pavardžių, tarp kurių – ir direktorius Rimantas Martinkus. Be to, tarp 57 komiteto narių yra ir kitose Savivaldybei pavaldžiose įstaigose, pavyzdžiui, J. Lankučio viešojoje bibliotekoje, dirbančių asmenų ar net pačios Savivaldybės politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų. Įdomu ir tai, kad kartu su „Klaipėdos rajono žemaičiais“ patraukė ir ilgametė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Rūta Cirtautaitė, iš partijos pasitraukusi dar gegužę, kuomet Savivaldybę sudrebino žinia apie naujos valdančiosios daugumos formavimą. Tarp narių – ir dešimtmetį Gargždų kultūros centrui vadovavusi Birutė Oželienė.

Bendrapavardžių yra ir visuomeniniame rinkimų komitete „Bendrai geriau“. Tiesa, jų čia vos vienas kitas, o ir gerai rajone žinomų viešų asmenų – kur kas mažiau. Komitetas iš kitų išsiskiria ir tuo, jog susikūrė ne vos tik startavus rinkimų kampanijai, bet savo veiklą, kaip visuomeninė organizacija „Bendrai visi“, pradėjo kur kas anksčiau. Gerą pusmetį organizacija aktyviai reiškėsi visuomeninėje veikloje, organizavo įvairius renginius. Tad natūralu, jog ir komiteto sąraše yra daugiau ne politikų, o bendruomenės narių pavardžių.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Kuriam kartu“ narių sąrašą žiūrėkite ČIA.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Klaipėdos rajono žemaičiai“ narių sąrašą žiūrėkite ČIA.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ narių sąrašą žiūrėkite ČIA.

 

Į rajono vadovo postą – 9 kandidatai

Be visuomeninių rinkimų komitetų, mero posto rajone siekia ir partijos, o kovo 3 dieną rajono gyventojai vadovą rinksis net iš 9 kandidatų. 2015 metais merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose valdžios siekė 7 kandidatai. Tuomet nugalėtojas paaiškėjo po antrojo turo. Tarybos nario pozicijos pernai siekė 284 nariai, šiemet – 394.

Artėjančiuose rinkimuose Liberalų sąjūdis kovoti dėl posto deleguos Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narę Audronę Balnionienę. Jau kiek anksčiau buvo žinoma, kad mero posto vėl bandys siekti dabartinis Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas. Jo kandidatūrą kels Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

Savo kandidatu į merus visuomeninis rinkimų komitetas „Kuriam kartu“ pasirinko Administracijos direktorių Sigitą Karbauską. Lietuvos socialdemokratų partija kovoti dėl posto deleguos Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Ligitą Liutikienę, visuomeninis rinkimų komitetas „Bendrai geriau“ – Savivaldybės tarybos narį Vaclovą Macijauską, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – Seimo narį, buvusį žemės ūkio ministrą Bronių Markauską.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė – Tarybos narė Rasa Petrauskienė, „Klaipėdos rajono žemaičių“ – Tarybos narys Raimondas Simonavičius.

Po pertraukos rinkimuose dalyvaus ir Lietuvos centro partija, ji kandidatu į mero postą kels Artūrą Žičkų.

 

Savivaldybės tarybos rinkimuose dalyvausiančių partijų, visuomeninių rinkimų komitetų ir jų kandidatų į mero postą sąrašas:

Eil. nr.

Partijos pavadinimas

Keliamas kandidatas į mero postą

1.

Liberalų sąjūdis

Audronė Balnionienė

2.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija

Vaclovas Dačkauskas

3.

Visuomeninis rinkimų komitetas „Kuriam kartu“

Sigitas Karbauskas

4.

Lietuvos socialdemokratų partija

Ligita Liutikienė

5.

Visuomeninis rinkimų komitetas „Bendrai geriau“

Vaclovas Macijauskas

6.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Bronius Markauskas

7.

Visuomeninis rinkimų komitetas „Klaipėdos rajono žemaičiai“

Raimondas Simonavičius

8.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija

Rasa Petrauskienė

9.

„Tvarka ir Teisingumas“


10.

Lietuvos centro partija

Artūras Žičkus

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 393 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,