Logo
 Spausdinti šį puslapį

Langas grįžti į „Sodrą“ tuoj užsivers: ar verta tai padaryti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Įsigaliojus pensijų reformai, gyventojai iki birželio 30 dienos gali pensijų fonde sukauptas lėšas grąžinti į „Sodrą“. Priėmus tokį sprendimą, „Sodros“ senatvės pensija padidėtų, bet pajamos sulaukus pensijos būtų mažesnės, jei asmuo pensijų fonde toliau nebekauptų, rodo prognozuojamos pensijos skaičiuoklė.

 

„Sodros“ mokamą senatvės pensiją sudaro dvi dalys: bendroji ir individualioji. Bendroji pensijos dalis priklauso nuo asmens įgyto pensijų socialinio draudimo stažo ir (kasmet indeksuojamo) bazinės pensijos dydžio tais metais, kai žmogus išeina į pensiją. Vieni stažo metai įgyjami, jei darbdavys ar žmogus savarankiškai per metus sumoka pensijų socialinio draudimo įmokų nuo atlyginimo ar pajamų vertės, kuri yra ne mažesnė nei 12 tais metais nustatytų minimalių mėnesio atlyginimų. Būtinasis stažas senatvės pensijai 2018 metais yra 30,5 metų ir kasmet didinamas po pusę metų, kol 2027 metais pasieks 35 metus.

Individualioji pensijos dalis priklauso nuo asmens įgytų pensijos apskaitos vienetų (taškų) sumos ir (kasmet indeksuojamo) apskaitos vieneto (taško) vertės tais metais, kai žmogus išeina į pensiją. Vienas taškas įgyjamas, jei per metus darbdavys ar žmogus savarankiškai sumoka pensijų draudimo įmokų nuo atlyginimo ar pajamų vertės, kuri yra 12 tais metais nustatytų vidutinių darbo užmokesčių (VDU). 2018 metais VDU siekė 808 eurus popieriuje.

Jei asmuo kaupia pensijų fonde, tada sulaukęs pensijos jis gali gauti ne tik „Sodros“ senatvės pensiją, bet ir išmoką iš pensijų fondo. Jos dydis priklauso nuo to, kiek pinigų bus sukaupta pensijų fonde, asmeniui išeinant į pensiją. Sukauptų eurų suma priklausys nuo pasirinktos dalyvavimo pensijų kaupime formos, asmens įmokų į fondą ir jo grąžos.

 

Prarasti „Sodros“ taškai

Nuo 2019 metų pasirinkusieji dalyvauti pensijų kaupime kaupia nebe „Sodros“ pensijų draudimo įmokas, o savo darbo užmokesčio dalį, todėl nuo šiol įgytų „Sodros“ pensijos apskaitos vienetų skaičius nebebus mažinamas dėl dalyvavimo pensijų kaupime. Jei iki šiol kaupė pensijų fonde, tai, kiek dėl to yra praradę „Sodros“ apskaitos vienetų, gyventojai gali pamatyti savo „Sodros“ paskyroje, prie kurios galima prisijungti čia.

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis paaiškino, kad tai, kokio dydžio būtų senatvės pensija, jeigu žmogus sukauptas lėšas pervestų „Sodrai“, galima pamatyti prognozuojamos pensijos skaičiuoklėje.

„D variantą reikėtų palyginti su A, B ar C varianto „Sodros“ pensijos dalimi – skirtumas ir yra tai, kiek dėl lėšų pervedimo „Sodrai“ padidėtų pensija“, – sakė jis.

A variantas – pensijų fonde kaupiant 3 proc. įmoką nuo savo atlyginimo + 1,5 proc. nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto pervedamą įmoką.

B variantas – pensijų fonde kaupiant didėjančias įmokas (2019 m. 1,8 proc. įmoka nuo savo atlyginimo + 0,3 proc. įmoka nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto, 2020 m. atitinkamai 2,1 + 0,6 proc., 2021 m. 2,4 + 0,9 proc., 2022 – 2,7 + 1,2 proc., 2022 m. ir vėliau – 3 + 1,5 proc.).

C variantas – sustabdžius (neatnaujinus) įmokų į pensijų fondą, bet sukauptas lėšas paliekant pensijų fonde.

D variantas – nutraukus kaupimo sutartį (arba atsisakius ją sudaryti), o pensijų fonde sukauptas lėšas grąžinus į „Sodrą“.

 

Trys pavyzdžiai

DELFI į skaičiuoklę įvedė trijų tariamų asmenų duomenis pensijų prognozei sudaryti. Tai – 30 metų amžiaus Tomas, 41 metų Marija ir 56 metų Liucija. Visi jų duomenys pateikti lentelėje:

 

Skaičiuoklė parodė, kad A variantu Tomo pajamos sulaukus pensijos (2054 metais) būtų 1 896 eurai (t.y. 41,5 proc. tuometinio prognozuojamo atlyginimo į rankas). Šią sumą sudarytų 1 230 eurų „Sodros“ ir 667 eurų pensijų fondo dalys.

B variantas Tomui negalimas, nes jis jau kaupia pilna apimtimi.

Variante C Tomo pajamos 2054 metais sudarytų 1 243 eurus (27,3 proc. atlyginimo), iš kurių 1 230 eurų būtų „Sodros“, o 14 eurų – pensijų fondo.

D variante Tomas gautų tuos pačius 1 243 eurus, visus iš „Sodros“.

2043 metais pensijos sulaukusi Marija, pagal A variantą, galėtų tikėtis 1 057 eurų pajamų, tai sudarytų 44 proc. jos atlyginimo. 786 eurai būtų „Sodros“ senatvės pensija, 270 eurų – pensijų fondo išmoka.

Pagal variantą B, Marija gautų 1 043 eurų pajamas. „Sodros“ pensija būtų tokia pati, o išmoka iš pensijų fondo šiek tiek mažesnė, 257 eurai.

Variante C moteris gautų 831 euro pajamas (34,6 proc. atlyginimo). Dar labiau sumažėtų išmoka iš pensijų fondo, iki 44 eurų.

D variante Marija gautų iš esmės tiek pat – 830 eurų, visus iš „Sodros“.

Liucija pensijos turėtų sulaukti 2028 metais. Pagal A variantą, jos pajamos siektų 486 eurus (60,7 proc. atlyginimo): 420 eurų iš „Sodros“, 66 eurus iš pensijų fondo.

B variantas jai negalimas, nes ji jau kaupia pilna apimtimi.

Pagal variantą C, Liucija gautų 454 eurus (56,7 proc. atlyginimo), iš kurių 420 eurų būtų „Sodros“, o 34 eurai iš pensijų fondo.

D variantas Liucijai reikštų 471 euro pajamas, t.y. daugiau, nei ji gautų palikusi iki šiol sukauptą sumą pensijų fonde.

 

Kam kas apsimoka

Lyginant Tomo pasirinkimus, matyti, kad jei jis nuspręstų iki šiol pensijų fonde sukauptas lėšas grąžinti į „Sodrą“, jo „Sodros“ senatvės pensija padidėtų 13 eurų, iki 1 243 eurų. Jo pajamos būtų tokios pat tiek C, tiek D variantais.

Didžiausių pajamų, remiantis skaičiuokle, Tomas gali tikėtis pasirinkdamas variantą A, tada gautų 1 896 eurus. Tačiau tai iš vyro pareikalautų kas mėnesį mokėti 48,17 euro įmokas (2019 metais). Galbūt šiuos pinigus jis prasmingiau gali panaudoti dabar. Kiti mokesčių mokėtojai (iš valstybės biudžeto) prie Tomo pensijos prisidėtų po 16,40 euro per mėnesį.

Grąžindama lėšas į „Sodrą“, Marija savo „Sodros“ senatvės pensiją padidintų 44 eurais, iki 830 eurų. Skaičiuoklė rodo, kad tada jos pajamos senatvėje būtų mažiausios lyginant su visais kitais variantais.

Pagal A variantą, ji gautų 1 057 eurus, pagal B – 1 043 eurus. Tiesa, šiais atvejais reikia pasitikėti, kad Marijos pensijos fondas išties generuos numatytą grąžą, o kaip nurodoma skaičiuoklės priede: „prognozuojamo dydžio „Sodros“ senatvės pensija ar išmokų iš pensijų fonde sukauptų lėšų dydis nėra garantuojami“.

Į „Sodrą“ grįžusi Liucija savo senatvės pensiją padidintų 51 euru, iki 471 eurų. Jai tai apsimokėtų labiau nei tiesiog sustabdyti kaupimą pagal variantą C, kada gautų 454 eurus.

Liucijai vis tiek didžiausias pajamas gautų pagal variantą A – 486 eurus, tačiau tai pareikalautų kasmėnesinių 22,09 euro jos pačios ir 16,40 euro valstybės biudžeto įmokų (2019 metais).

S. Jarmalis pastebėjo, kad gyventojas sustabdyti ir ar nutraukti kaupimą (sugrąžinti lėšas „Sodrai“) turi galimybę iki šių metų birželio 30 dienos. Pradėti dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime jis gali bet kada – apribojimų nėra.

„Ką apsimoka daryti – padėtų apsispręsti skaičiuoklė, kurioje galima ne tik prognozuoti realią situaciją, bet ir modeliuoti hipotetinę – žmogus rodiklius gali vesti pats“, – sakė jis.

Prognozuojamos pensijos skaičiuoklę galima rasti čia.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,