Logo
 Spausdinti šį puslapį

Pareigūnai įspėja: parduodamą daiktą perduokite tik pinigams pasiekus jūsų sąskaitą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Gyventojai nuolat informuojami apie sukčių naudojamus sukčiavimo būdus, įvairias jų naudojamas schemas, o taip pat pateikiami policijos pareigūnų patarimai, ką reikėtų daryti, į ką atkreipti dėmesį, jei įtariate, kad jus bando apgauti arba apgavo. Nepaisant didelio informacijos kiekio viešojoje erdvėje, asmenims, siekiantiems apgaulės būdu pasipelnyti iš patiklių gyventojų, vis dar pavyksta tai padaryti, sugalvojant naujų sukčiavimo būdų.

 

Nemažai gyventojų nuo sukčių nukenčia bene populiariausiu sukčiavimo būdu – skambučiu senyvo amžiaus žmonėms, iš jų bandant išvilioti pinigus. Taip pat sukčiai drąsiai eina į žmonių namus, apsimesdami institucijų darbuotojais, kurie atėjo paimti pinigų, kad ir už komunalines paslaugas. Šiuo atveju jų taikinys – taip pat vyresnio amžiaus žmonės.

Įprastiems sukčiavimo būdams tampant neveiksmingais, plinta naujas, kiek neįprastas sukčiavimo būdas, kuomet pagal skelbimą suradus patikusį daiktą susisiekiama su jo pardavėju. Susitarus dėl prekės, suklastojama bankinio pavedimo išrašo kopija, kuri išsiunčiama pardavėjui, kaip įrodymas už neva apmokėtą prekę. Sukčiai apsidrausdami taip pat nurodo, kad pavedimas buvo atliktas iš kito banko, tai atsispindi ir išsiųstame išraše, todėl pinigus pardavėjas gaus sekančią dieną. Norėdami pasiekti savo tikslą, t. y. apgaulės būdu įgyti daiktą, tariami pirkėjai nurodo, kad daikto labai reikia jau šiandien.

Panaudojus minėtą schemą, dėl sukčiavimo ikiteisminis tyrimas pradėtas Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių rajono policijos komisariate, kuomet į policijos pareigūnus su pareiškimu kreipėsi į sukčių pinkles patekusi moteris (gimusi 1984 m.), internete pardavinėjusi mobiliojo ryšio telefoną „Apple Iphone 7“. Sukčiai moterį įtikino, kad į jos banko sąskaitą padarytas 390 eurų bankinis pavedimas, kurio kopiją atsiuntė jai. Sukčių melu patikėjusi moteris, tą patį vakarą Mažeikių rajone susitikusi su nepažįstama mergina, perdavė parduodamą telefoną.

Policijos pareigūnai įspėja, nepasitikėti asmenimis, kurie teigia, kad daiktas labai reikalingas, o pinigų gavimas užtruks dėl bankinių procedūrų. Geriausias būdas apsisaugoti ir nepakliūti į sukčių pinkles, tai perduoti daiktą tik tuomet, kai įsitikinama, jog pinigai gauti.

Telšių apskr. VPK pareigūnai, įtarus, jog yra sukčiaujama, visais atvejais ragina paskambinti bendruoju pagalbos centro telefonu 112 arba atvykti į artimiausią policijos komisariatą.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,