Logo
 Spausdinti šį puslapį

Slengių gyventojai abejoja dviejų namų statybų teisėtumu

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr.

Pernai pradėtos statybos Klaipėdos rajono Slengių kaimo sklypuose Spindulio g. 7 ir Spindulio g. 5 papiktino šalia gyvenančius žmones. Anot jų, turėjo būti statoma po vieną vienbutį namą sklype, o ne po du.

 

Gyventojai abejoja šių statybų teisėtumu, ketina samdytis advokatą ir ginti savo interesą, nes esą su jais rajono valdžia visiškai nesiskaito, savivaliauja. Įtariama, kad bandoma „apeiti“ Lietuvos įstatymus.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas sako apie tai, kad Slengiuose kaimynai kažkuo nepatenkinti, išgirdęs tik iš dienraščio žurnalistų.

„Tikrai į mane niekas nesikreipė ir nieko nesakė. Galbūt jums geriau apie tuos detaliuosius planus pakomentuotų mūsų vyriausiasis architektas Gytis Kasperavičius, tai jo kuruojama sritis. Statyboms leidimų per metus išduodame daugiau kaip 1 000. Kadangi pirmą kartą apie tokią situaciją girdžiu iš jūsų, man sunku komentuoti“, – sakė S. Karbauskas.

Sendvario seniūnijos, kurios centras yra Slengiai, seniūnė Loreta Urbutė taip pat skundų iš Slengių gyventojų negavo, į ją nebuvo kreiptasi.

Priminsime, kad pernai daugiau kaip 58 proc. Slengių gyventojų pareiškė norą, kad jų gyvenvietė būtų prijungta prie Klaipėdos miesto. Slengiai nuo Klaipėdos centro yra nutolę 5–7 km, o nuo Gargždų – per 18 km. Uostamiesčio Taryba tam pritarė, Klaipėdos rajono – ne. Galutinį sprendimą turėtų priimti Seimas. Galima liūdnai pajuokauti, kad kol ši gyvenvietė bus prijungta prie Klaipėdos miesto, rajono Savivaldybė dar bando išpešti iš jos viską, kas jai būtų naudinga.

 

Nesutiko, kad namai būtų dvibučiai

Statybomis minėtuose sklypuose kaimynai pasipiktino pernai vasarą, kai buvo paviešinta, jog juose bus statomi dvibučiai gyvenamieji namai.

„Mes, kaimyninių sklypų savininkai, nesutikome su šiomis statybomis, nes juose pagal galiojantį patvirtintą detalųjį planą ir kitus įstatymus leidžiama tik vienbučių gyvenamųjų namų statyba“, – rašoma laiške redakcijai, kurį pasirašė 8 žmonės, gyvenantys Spindulio g., ir 3 – gyvenantys Žvaigždyno gatvėje.

Jie mano, kad minėtuose sklypuose galima statyti tik vieną vieno buto gyvenamąjį namą ir mažą ūkinį pastatėlį. Maždaug prieš 10 metų, prieš įsigydami nekilnojamąjį turtą šalia šių sklypų, jie esą susipažino su detaliaisiais planais ir sako, kad tikrai nebūtų čia įsikūrę, jeigu šioje vietoje būtų buvusi numatyta dvibučių namų statyba.

„Mes visi pirkome sklypus beveik vienu metu ir visi statėmės po vieną namą“, – pasakojo visai netoli minėtų sklypų gyvenantis Kazimieras.

Slengių gyventojai mano, kad numatytas detaliojo plano keitimas, leidžiantis statyti šiuose sklypuose dvibučius gyvenamuosius namus pažeidžia teisėtus jų lūkesčius, padidina gyventojų tankumą šioje teritorijoje (vietoj dviejų šeimų gyvens keturios), užstatymo tankumą (kiekvieno namo plotas – beveik 300 kvadratinių metrų, iš viso 600 kv. m), eismo intensyvumą (sklypuose numatoma po keturias automobilių stovėjimo vietas, t. y. aštuonioms mašinoms), tai gerokai padidins triukšmo ir taršos lygį.

„Žinoma, kad didelis skirtumas, ar viena, ar dvi šeimos gyvens, nežinia dar, kiek turės vaikų. Mes sumokėjome pinigus, manėme, ramiai gyvensime, nebus jokių daugiabučių, kotedžų“, – sakė Kazimieras.

Žmonės tvirtina, kad pernai vasarą po kilusio triukšmo Klaipėdos rajono savivaldybė leidimo statyti dvibučius gyvenamuosius namus nedavė.

Paklaustas, kodėl norėta statyti dvibučius namus, G. Kasperavičius atsakė: „Nežinome ir negalime komentuoti statytojų norų ir vizijų. Tikėtina, tokie yra verslo lūkesčiai. Tai yra būdinga Klaipėdos priemiestinėje teritorijoje.“

 

Stato vienbučius, bet du?

Statybos prasidėjo pernai spalį. Gyventojai pamatę, kad viename sklype statomas ne vienas namas, o, pasak jų, du, vėl kreipėsi į Savivaldybę. Jiems paaiškinta, kad tuose sklypuose yra išduoti leidimai vieno buto gyvenamojo namo ir pagalbinio ūkinio pastato statybai. Tačiau žmonės netiki, kad šalia namo statomas ūkinis pastatas. Jiems esą statybininkai sakę, kad statomi du gyvenamieji namai.

Nuvykus pažiūrėti, kokios statybos ten vyksta, ir mums susidarė įspūdis, kad šalia vienbučio namo yra išlieti lygiai tokio paties dydžio pamatai antram gyvenamajam namui. Beje, prie aplinkinių namų ūkinį pastatą retai pamatysi.

Kitas dalykas skelbimų portaluose skelbiu.lt ir aruodas.lt pateikiama informacija, kad tuose sklypuose parduodamas ne vieno buto gyvenamasis namas su ūkiniu pastatu, o du vienbučiai gyvenamieji namai.

„Žinomas veikėjas jau parduoda šiuose sklypuose po du namus. Dar tokie du namai atsiras ir Žvaigždyno g. Tas pats veikėjas nupirko ten sklypą, jau atliekami projektavimo darbai. Jis turi tris sklypus ir vietoj trijų namų pastatys šešis. Kadangi kilo triukšmelis, skuba juos parduoti“, – mano Kazimieras.

 

Gyventojai tinkamai neinformuojami

Žmonės skundžiasi, kad Klaipėdos rajono savivaldybė jiems neteikianti informacijos. Jie patys jos interneto puslapyje atsitiktinai rado skelbimą, jog rengiamas naujas detalusis planas turint tikslą minėtus gyvenamosios paskirties žemės sklypus padalinti į du sklypus. Jie įtaria kad, negavus leidimo dvibučiams gyvenamiesiems namams statyti, norima sklypus padalinti ir vietoj dviejų namų statyti keturis.

Ponas Kazimieras teigia, kad Savivaldybė nieko nederino su gyventojais ir apskritai šiuo klausimu su jais nekalbėjo. Jie parašė tokį patį laišką kaip redakcijai ir Savivaldybei ir paprašė įvertinti, ar tikrai šalia gyvenamojo pastato statomas ūkinis pastatas.

„Savivaldybės administracija laisva ranka dalina tuos sklypus, duoda leidimą statyti. Mes nesekame Savivaldybės veiksmų. 10 metų nieko nevyko, o dabar – še tau. Ji turėjo su mumis šnekėti. Mums turėjo būti pranešta, kas bus statoma tuose sklypuose. Nors spaudoje apie tai būtų parašę. O dabar interneto tinklalapio kamputyje paskelbė, kad keičiamas detalusis planas, ir viskas. Manau, tokiems dalykams reikia rajono bendruomenės sutikimo. Niekas iš mūsų to detaliojo plano net nematė, mums niekas jo nerodė. Nori tyliai pastatyti, ir viskas. Taip išeina, kad tas statytojas nuperka sklypus, kartu su Savivaldybe „apeina“ įstatymą, ir viskas. Bendruomenė yra labai susirūpinusi, mūsų lūkesčiai visiškai neįvertinti. Esame labai pasipiktinę, nežinome, kada baigsis ta savivalė“, – kalbėjo Kazimieras.

 

Savivaldybė nieko nepažeidžia

Rajono Savivaldybės atstovai tvirtina, kad laišką iš gyventojų gavo sausio 14 d., o sausio 17 d. jiems jau išsiųstas atsakymas. Pasak jų, Slengiuose nėra ribojama plėtra, tad sklypo dalinimas jo viduje yra teisėtas veiksmas. Slengiuose netgi galima statyti komercinės paskirties pastatus. Gyventojai pirkdami čia sklypus esą nepagalvojo, kad ateityje gali atsirasti daugiau namų, jie nepatenkinti, tačiau Savivaldybė jokių pažeidimų nedaro. Kadangi pakeitimai daromi tik to paties sklypo viduje, neprivaloma informuoti apie tai šalia gyvenančių žmonių.

 

Nenumatytas detaliojo plano derinimas su bendruomene

Gytis Kasperavičius, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas: „Rajono bendrasis planas nesprendė ir nesprendžia konkrečių sklypų užstatymo galimybių. Tai yra Savivaldybės lygmens kompleksinis teritorijų planavimo dokumentas, kuriame išskiriamos funkcinio prioriteto atskiros zonos, nustatomos galimos veiklos ir apsaugos priemonės. Slengių kaimo teritorija priskiriama kompaktiškos plėtros zonai. 2005 metų Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintame detaliajame plane yra numatyta individualių gyvenamųjų namų statyba.

2018-12-12 priimtas sprendimas dėl žemės sklypų (kad. Nr. 5558/0005:539; 5558/0005:515; 5558/0005:644) Slengių k., Sendvario sen., Klaipėdos r. sav., detaliojo plano rengimo. Planavimo tiksluose numatyta kiekvieną sklypą padalinti į du sklypus.

Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo įstatyme nėra numatyta detaliojo plano derinimo su vietos bendruomene. Informacija dėl numatomo koreguoti detaliojo plano buvo paskelbta Klaipėdos rajono savivaldybės interneto svetainėje www.klaipedos-r.lt 2018-11-23 ir Sendvario sen. skelbimų lentoje. Skelbime buvo nurodyta, kad susipažinti su sprendimo ir planavimo tikslų dokumentais buvo galima nuo 2018 m. lapkričio 27 d. iki 2018 m. gruodžio 10 d., o pasiūlymus ir pastabas dėl planavimo tikslų visuomenė galėjo pateikti raštu planavimo organizatoriui iki 2018 m. gruodžio 10 d. Kadangi per minėtą laikotarpį visuomenės pasiūlymų ir pastabų nebuvo gauta, priimtas sprendimas dėl detaliojo plano rengimo.

Savivaldybė neturėtų pasižiūrėti, ar iš tikrųjų minėtuose sklypuose statomas gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas, o ne du gyvenamieji namai. Statybos valstybinę priežiūrą atlieka Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos. Tokių funkcijų dubliavimas pareikalautų papildomų lėšų iš Savivaldybės biudžeto.

Į gyventojų paklausimą, gautą 2019-01-14, atsakyta 2018-01-17. Teritorijų planavimo, žemėtvarkos ir statybos klausimais konsultuojame Architektūros ir urbanistikos skyriuje ketvirtadieniais nuo 8.30 iki 11.30 val. (registruotis iš anksto). Taip pat konsultuojame telefonu ir elektroniniu būdu. Specialistų kontaktinę informaciją galite rasti www.klaipedos-r.lt skiltyje Struktūra ir kontaktai.“

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,