Logo
 Spausdinti šį puslapį

Tarybos posėdyje – informacija dėl Slengių atsiskyrimo

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Vikipedijos nuotr. Asociatyvi Vikipedijos nuotr.

Dar pernai lapkritį slengiškiams visuotinės apklausos metu pareiškus norą atsiskirti nuo Klaipėdos rajono ir tapti Klaipėdos miesto dalimi, kilo suirutė. Klaipėdos rajono tarybai nepritarus siūlymui keisti savivaldybių ribas, o Klaipėdos valdžiai, priešingai, pritarus Slengių kaimo prijungimui prie miesto, klausimą ėmėsi nagrinėti Vidaus reikalų ministerija (VRM). Savo nuomonę išreiškė ir Sendvario seniūnijų bendruomenių atstovai.

 

Nepritaria Slengių atsiskyrimui

Tiek Klaipėdos rajono, tiek ir Klaipėdos miesto savivaldybės pažymėjo, kad teritorijų ribų keitimo klausimas susijęs ne tik su jomis, bet ir su šalia Klaipėdos įsikūrusiais ir su miestu besiribojančiais kaimais (Aukštkiemių, Gindulių ir kt.), todėl turi būti išklausyti ir šių gyvenviečių gyventojai. Tiesa, didžioji dalis jų – Slengių atskyrimui nuo rajono priešinasi.

Prieš mėnesį į abiejų savivaldybių Tarybų narius, merus, Seimą bei Vidaus reikalų ministrą raštu kreipėsi Aukštkiemių seniūnaitijos seniūnaitis Romas Daugnoras. Pasak jo, teritorijų ribų pakeitimas pakeis ne tik slengiškių, bet ir 16 kitų kaimų gyvenimą – pastarieji liks labiausiai nuskriausti.

Su teritorijų ribų pakeitimu nesutinka ir Sendvario seniūnijos bendruomenių atstovai.

„Jakų bendruomenės centras pasisako kategoriškai prieš Sendvario seniūnijos kaimų suskaldymą bei atjungimą nuo Klaipėdos rajono“, – savo poziciją dėstė Jakų bendruomenės centro pirmininkas Kęstutis Dvarionas.

Tokiai nuomonei pritarė ir Sudmantų bendruomenės pirmininkė Aldona Vaitkienė, pabrėždama, kad Slengiai – Sendvario seniūnijos centras.

„Prasidėjus diskusijoms dėl Slengių kaimo prijungimo prie Klaipėdos miesto, dalis slengiškių net nespėjo susigaudyti, kas čia vyksta ir dėl ko. Taip pat yra gyventojų, kurie procese dalyvauti net neturi galimybės, dėl ligos ar pan. Yra ir nenorinčių jungtis prie miesto. Kaip gali 132 asmenys nulemti 711 slengiškių ir dar 8 900 kituose kaimuose gyvenančių asmenų ir jų vaikų likimus?“, – klausė R. Daugnoras.

Anot Aukštkiemių seniūnaitijos seniūnaičio, lieka neišspręstos mokyklų ir vaikų darželių problemos.

„Netekę Slengių mokyklos ir vaikų darželio, dar daugiau gyventojų turės apgaulingai deklaruoti gyvenamąją vietą. Šios bėdos dėl vaikų yra sprendžiamos. Rajonas išduoda pažymas, kad vaikai galėtų lankyti miesto vaikų darželius ir šios vietos yra subsidijuojamos. Tik, kad miesto mokyklos ir darželiai tokius atstumia – štai kur bėda“, – dėstė R. Daugnoras.

 

Siūlo sudaryti darbo grupę

Rašte nurodoma, jog sujudimas kilo gyventojus „primaitinus“ pažadais.

„Mums aišku, kad vien Slengių prie miesto tikrai nejungs – greičiausiai bus jungiami keli kaimai. Tai gal geriau prašyti visai Sendvario seniūnijai miestelio statuso?“, – retoriškai klausiama rašte.

Slengių atsiskyrimui nuo rajono nepritariantys bendruomenių atstovai kategoriški – Klaipėdos miestas bei VRM turėtų pasižadėti, jog prijungimo atveju Sendvario seniūnijos gyventojų vaikai pirmumo teise, be jokių išlygų ir dotacijų, būtų priimti į Slengių mokyklą ir vaikų darželius. Be to, iš rajono turėtų būtų perimti visi projektai ir įgyvendinti taip, kaip numatyta rajono strateginiuose planuose bei bus įvykdyti kiti jautrias gyvenimo sferas apimantys pažadai.

Klaipėdos rajono tarybai nepritarus siūlymui keisti savivaldybių ribas, o Klaipėdos valdžiai pritarus, klausimą ėmėsi spręsti VRM. Atsižvelgusi į Slengių gyventojų apklausos rezultatus, kurios metu dalyvavo 226 gyventojai (26,80 proc.), iš kurių 132 (58,40 proc.) pasisakė pritariantys, kad gyvenamoji vietovė būtų priskirta Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijai bei įvertinusi kitas aplinkybes, ministerija siūlo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai sudaryti darbo grupę iš savo ir Klaipėdos miesto savivaldybių kompetentingų atstovų, prireikus pakviečiant ir VRM atstovus. Argumentuojama, kad toks sprendimas priimtas siekiant visapusiško klausimo išnagrinėjimo, įvertinti visus pasiūlymus dėl savivaldybių teritorijų ribų keitimo.

Kitą savaitę Klaipėdos rajono savivaldybės taryba rinksis į posėdį, kur ir bus sprendžiama informacija dėl Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių teritorijų ribų keitimo.

 

Lapkričio 11 d. vyko apklausa dėl Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių teritorijų ribų keitimo Slengių kaimo teritoriją prijungiant prie Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijos.

 

Visuotinės apklausos rezultatai:

apklausiamos teritorijos vietos gyventojų, turinčių teisę dalyvauti apklausoje, skaičius – 843;

apklausoje dalyvavo 226 gyventojai (26,80 proc.);

vietos gyventojų, atsakiusių „Taip“, skaičius – 132, jų dalis nuo dalyvavusių – 58,40 proc.;

vietos gyventojų, atsakiusių „Ne“, skaičius – 94, jų dalis nuo dalyvavusiųjų – 41,59 proc.;

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,