Mano Gargždai



3 profesinių sąjungų nariams – geresnės sąlygos mokytis ir papildoma atostogų diena

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Nuo šių metų sausio mėnesio trijų nacionalinių profesinių sąjungų nariai gali pasinaudoti geresnėmis sąlygomis gauti apmokamas mokymosi atostogas bei per metus atostogauti viena diena ilgiau. Tai aktualu apie 70 tūkst. darbuotojų, priklausančių Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai, Lietuvos profesinei sąjungos „Sandrauga“ ir Respublikinei jungtinei profesinei sąjungai.

 

Šios trys profesinės sąjungos praėjusiais metais su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu pasirašė Nacionalinę kolektyvinę sutartį, kurioje taip pat įtvirtinamas 173 eurų pareiginės algos bazinis dydis. Šis dydis taikomas apskaičiuojant visų valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų, valstybės pareigūnų, teisėjų, karių ir valstybės politikų darbo užmokestį.

 

Apmokamos mokymosi atostogos

Remiantis Nacionaline kolektyvine sutartimi, minėtoms profesinėms sąjungoms priklausantiems darbuotojams jų pasirinkimu už mokymosi atostogas gali būti paliekamas vidutinis darbo užmokestis už 10 darbo dienų arba 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio už 20 darbo dienų, netaikant Darbo kodekse nurodyto 5 metų darbo stažo reikalavimo.

Primename, kad pagal Darbo kodeksą darbuotojams, kurių darbo santykiai su darbdaviu tęsiasi ilgiau negu 5 metus, už mokymosi atostogas, kurios trunka iki 10 darbo dienų per vienus darbo metus, mokama ne mažiau kaip pusė darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio. Vadinasi, jeigu darbuotojas neturi šio stažo, darbdavys už mokymosi atostogas mokėti neprivalo.

Kuomet darbuotojui, dirbančiam ilgiau nei 5 metus, darbdavys suteikia ilgesnes nei 10 darbo dienų mokymosi atostogas, jis moka ne mažiau kaip pusę vidutinio darbo užmokesčio tik už 10 darbo dienų, o likęs mokymosi atostogų laikotarpis nėra apmokamas.

 

Papildoma atostogų diena

Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje taip pat įtvirtinta ir papildoma garantija gauti vieną papildomą apmokamų kasmetinių atostogų dieną, kuri turi būti išnaudojama per vienerius metus. Neišnaudojus, teisė į tokią dieną prarandama.

 

Derėsis dėl 2020 metų bazinio dydžio

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, vienijanti 9 šakines profesines sąjungas, inicijavo Nacionalinės kolektyvinės sutarties derybas 2020 metams. Vyriausybė trečiadienį suteikė įgaliojimus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai derėtis su profesinėmis sąjungomis dėl kitų metų pareiginės algos bazinio dydžio.

Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje numatytą pareiginės algos bazinį dydį tvirtina Seimas iki Seimo pavasario sesijos pabaigos. Jeigu Nacionalinė kolektyvinė sutartis nėra sudaryta arba pakeista iki einamųjų metų birželio 1 d., ateinančių metų pareiginės algos bazinį dydį Vyriausybės teikimu tvirtina Seimas iki Seimo pavasario sesijos pabaigos.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 336 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,