Mano Gargždai



Susisiekimo ministerija autobusų stotelei prie „Kilenos“ sako „ne“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Visos institucijos griežtai tvirtina, kad autobusų stotelė prie „Kilenos“ negalima. Google Maps nuotr. Visos institucijos griežtai tvirtina, kad autobusų stotelė prie „Kilenos“ negalima. Google Maps nuotr.

Anksčiau jau rašėme apie skaitytojų pageidavimą, kad prie baro „Kilena“ būtų įrengta autobusų stotelė. Valstybės įmonė „Automagistralė“ nurodė, kad stotelė šioje vietoje – neįmanoma. Tačiau pastabūs skaitytojai pastebėjo, kad prie įmonės „Vlantana“ ji yra įrengta, nors apie automagistralės pabaigą įspėjantis ženklas yra už kelių šimtų metrų.

 

Automagistralė – svarbiausia Lietuvos arterija

Po sausio mėnesį publikuoto rašinio apie tai, kad sustojimas prie „Kilenos“ neįmanomas, skaitytojai piktinosi, kad įvažiuoti į baro aikštelę galima, o sustoti autobusams – ne. Kita skaitytoja pastebėjo, kad prie toliau esančios įmonės „Vlantana“ autobusų stotelė yra įrengta.

Šią situaciją paprašėme pakomentuoti Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerijos atstovų. Ministro patarėjas Ričardas Slapšys informavo, kad įrengiant autobusų stoteles vadovaujamasi Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro 2011 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3-747 „Dėl reikalavimų gatvėms ir keliams, kuriais vyksta reguliarusis keleivinio transporto eismas“ (Žin., 2011, Nr. 3-747).

Jis nurodė, jog Savivaldybės administracija sukviečia suinteresuotų šalių komisiją, parenka ir įvertina vietinio susisiekimo maršruto trasą ir sustojimų vietas, o Valstybinė kelių transporto inspekcija prie Susisiekimo ministerijos – tolimojo susisiekimo maršruto trasą ir sustojimų vietas.

„Lietuvos valstybinės reikšmės kelių tinklas yra plėtojamas taip, kad tam tikri keliai sudarytų sklandžias ir patogias pravažiavimo sąlygas važiuojantiems didelius atstumus. Valstybinės reikšmės magistralinis kelias Vilnius-Kaunas-Klaipėda yra svarbiausia Lietuvos arterija, būtent užtikrinanti nenutrūkstamas susisiekimo sąlygas dideliais atstumais. Norint tokiame kelyje užtikrinti ypač saugias eismo sąlygas, tokio kelio aplinkoje turi būti eliminuotas pėsčiųjų ir dviračių eismas, eliminuotas lėtaeigio transporto eismas, kitomis priemonėmis užtikrinta, kad eismas būtų kuo tolygesnis. Naujos stotelės įrengimas sukurtų potencialiai pavojingą vietą, kadangi šioje atkarpoje atsirastų lėtai judantis transportas – į ir iš stotelių pajudantys autobusai, pėsčiųjų eismas jiems galimai kertant kelio važiuojamąją dalį ir panašiai“, – dėstė R. Slapšys.

Ministro patarėjas pastebėjo, kad žmonės, nesirūpindami savo saugumu, tausodami laiką ir nesilaikydami visiems privalomų nustatytų kelių eismo taisyklių reikalavimų bei tą verčiantys daryti autobusų vairuotojus, taip sukelia pavojų sau ir kitiems.

„Suprantame, kad žmonių prašymas yra racionalus jų atžvilgiu, tačiau būtina suprasti, kad šiuo keliu per parą pravažiuoja virš 10 tūkst. automobilių, kai tuo tarpu išlipančių šioje vietoje pasitaiko vos keli ar keliolika, o, jei visgi stotelės būtų įrengtos, reiktų papildomomis priemonėmis mažinti viso keliu pravažiuojančio transporto greitį“, – teigė R. Slapšys.

 

Alternatyvus maršrutas – nerealus

Ministro patarėjas prisiminė ir kitų užsienio valstybių patirtį, greitkeliuose užtikrinant saugų eismą.

„Olandijoje ar Belgijoje greitkeliuose neišvysime nei pėsčiųjų, nei lėtaeigės technikos, nei autobusų stotelių – visas alternatyvus eismas yra perkeliamas į žemesnės kategorijos kelius, taip greitkeliuose ir automagistralėse užtikrinant ypač saugias eismo sąlygas. Šiose šalyse greitkeliai ir automagistralės yra patys saugiausi keliai. Aišku, ir eismo dalyviai neignoruoja nustatytų Kelių eismo taisyklių reikalavimų“, – aiškino specialistas.

R. Slapšys teigė, kad autobusų stotelė ties „Vlantana“ taip pat netenkina saugaus eismo reikalavimų, tačiau Kelių direkcija supranta, kad jos panaikinimas nebus viską išsprendžiantis veiksnys, kadangi jos buvimas ilgainiui nulėmė ir pėsčiųjų poreikių susiformavimą. Tačiau, kaip tvirtino Ministro patarėjas, siekiant padidinti automagistralės saugumą, ši stotelė taip pat bus pašalinta ateityje, bet tik tada, kai bus išspręstas alternatyvus, gyventojams tinkamas autobusų maršrutas ir stotelių vietos.

R. Slapšys nurodė, kad, jei autobusų stotelės prie „Kilenos“ problema tikrai aktuali, visų pirma reikėtų kreiptis į savivaldybę, kad būtų apsvarstytas alternatyvaus autobusų maršruto, kuris yra aktualus žmonėms, nustatymas, bet ne naujų autobusų stotelių automagistralėje įrengimas.

Tačiau nekyla abejonių, kad, pavyzdžiui, autobusų maršrutas Vilnius-Gargždai, būtų nerealus.

„Jei maršrutas prasideda Kaune ar Vilniuje, ekspresai važiuoja tiesiai, jiems taip yra patogu. Jei būtų pakankamas keleivių kiekis, jie užsuktų. Autobusų stotelės ten niekas nestatys, o maršrutų Gargždai-Vilnius Savivaldybė neorganizuoja. Aišku, galima bandyti tą daryti skelbiant konkursą, bet tai nepasiteisintų. Kiek būtų važiuojančių bei ar atsirastų vežėjas... Jeigu rinkoje būtų poreikis, toks maršrutas jau seniai būtų. Vežėjai skaičiuoja apsimoka važiuoti ar ne“,  – portalui mano-gargzdai.lt sakė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Brazlauskienė.

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

2 komentarai

  • kubilizmas be kysiu ne is vietos

    Pranešti as Ketvirtadienis, 2014 vasario 20 06:46 Komentaro nuoroda
  • Viskas čia gerai, prie vlantanos gerai padaryta, o prie kilenos autobusai pažeistu taisykles, gi ten greitėjimo juostą, o ne lėtėjimo. Tai jiem sustoti ten nėra kaip.

    Pranešti Liudas Ketvirtadienis, 2014 vasario 20 02:03 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 242 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,