Mano Gargždai



Unikalus stintų žvejybos būdas įamžintas naujoje monetoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Aplinkos ministerijos nuotr. Aplinkos ministerijos nuotr.

Unikalų, tik Kuršių nerijoje gyvuojantį stintų žvejybos jas viliojant būdą įamžino nauja Lietuvos banko ką tik išleista dviejų nominalų kolekcinė moneta. 1,5 euro moneta nukaldinta iš vario ir nikelio lydinio, o 10 eurų – iš sidabro. Tai aštuntoji kolekcinė moneta iš Lietuvos gamtai skirtos monetų serijos, pradėtos 2002 metais.

 

Abiejose naujosios monetos pusėse iškaldintas stilizuotas stintų žvejybos viliojant būdas. Mediniais plaktukais ritmiškai kaukšima į lentos, pamerktos eketėn ir kyšančios iš vandens, galą. Žuvys reaguoja į virpesius, artėja prie jų šaltinio ir sukasi vietoje – taip jos priviliojamos į tinklus.

Ant 10 eurų monetos briaunos iškaldintas užrašas „Stinta – pūki“ – tai žvejų kreipimasis į stintą ir pūgžlį, kurį nuo seno Kuršių marių žvejai vadina „pūkiu“.

Kaip per naujosios monetos pristatymą, užvakar surengtą Kuršių nerijos istorijos muziejuje, sakė Aplinkos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, Kuršių mariose jau nuo Ordino laikų naudotas kitur nežinomas stintų gaudymo būdas, jas viliojant arba pulkus išskaidant, priverčiant suktis vietoje ir pakliūti į tinklus. Nors XX a. pabaigoje imta kalbėti apie šios unikalios žūklės rūšies išnykimą, ji tebėra išlikusi.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 287 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,