Mano Gargždai



Su gyventojais susitikęs Aurelijus Veryga: „Gargždų ligoninės nenorime ir negalime uždaryti“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vakar Klaipėdos rajono savivaldybėje, Gargždų ligoninėje bei Gargždų kultūros centre lankėsi sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. K. Abromavičiūtės nuotr Vakar Klaipėdos rajono savivaldybėje, Gargždų ligoninėje bei Gargždų kultūros centre lankėsi sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. K. Abromavičiūtės nuotr

Vakar Seimo nario Broniaus Markausko kvietimu Gargžduose lankėsi LR Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Priešpiet ministras susitiko su vietos politikais, vėliau lankėsi Gargždų ligoninėje, kur susitiko su medikais. A. Veryga skyrė laiko ir rajono gyventojams.

 

Svarbu turėti modernų skubios pagalbos skyrių

Kartu su sveikatos apsaugos ministru į Klaipėdos rajono savivaldybę atvyko ir LR Seimo narys Algimantas Kirkutis. Svečiai, Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Seimo narys Bronius Markauskas bei kiti rajono politikai sėdo prie bendro stalo, aptarė šalies padėtį sveikatos apsaugos atžvilgiu, kalbėjo apie sveikatos sistemos problemas būdingas rajonams.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga išsakė savo poziciją dėl pirmosios-skubiosios pagalbos skyrių. Anot jo, Klaipėdos ligonių priėmimo-skubios pagalbos skyriai veikia neefektyviai, pagal senąjį modelį. Norima, kad uostamiestyje būtų teikiamos modernios skubios pagalbos paslaugos, tokios, kokios teikiamos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose bei LSMU ligoninės Kauno klinikose. Be to, ministras užsiminė, jog ne kartą su Klaipėdos vadovais buvo kalbama ir apie ligoninių jungimą.

Susitikime dalyvavusi Tarybos narė Audronė Balnionienė pabrėžė, kad ir rajonui svarbu turėti savo skubios pagalbos skyrių. Su tuo sutiko ir ministras, tačiau pažymėjo, kad maži skyriai, neturėdami reikiamos įrangos ir medikų komandos, problemų neišspręs.

„Greitosios medicininės pagalbos medikai pacientus veža į artimiausią skubios pagalbos skyrių. Jei žmogui reikalinga aukštos kompetencijos reikalaujanti pagalba ir nuvežus į skyrių, kur niekuo jam nebus padėta, tik sugaištamas labai svarbus laikas. Laikas – kritinis dalykas, nuo jo dažnai priklauso žmogaus gyvybė“, – kalbėjo A. Veryga pabrėždamas, jog svarbu nuspręsti, kokias funkcijas turėtų atlikti mažesnieji skubios pagalbos skyriai.

 

A. Veryga, A. Kirkutis ir rajono politikai sėdo prie bendro stalo, aptarė šalies padėtį sveikatos apsaugos atžvilgiu, kalbėjo apie sveikatos sistemos problemas būdingas rajonams. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Dėmesys profilaktikai

Susitikimo metu kalbėta ir apie didesnį dėmesį sveikatos profilaktikai ir ligų prevencijai. A. Veryga teigė, jog nepaisant to, kad valstybė Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis finansuoja kai kurias (pvz., vėžio susirgimų, širdies ir kraujagyslių ligų) prevencines sveikatos patikros programas, labai nedidelis procentas žmonių tuo pasinaudoja. Ministras rajono Savivaldybės vadovams pateikė ir keletą pasiūlymų, kaip būtų galima žmones paskatinti labiau rūpintis savo sveikata.

Taip pat A. Veryga pažymėjo, kad stengiamasi šeimos gydytojus atleisti nuo kai kurių perteklinių procedūrų. Siūloma naikinti gydytojų pažymas dėl ligos, kurios reikalingos norint pateisinti moksleivių praleistas pamokas, darbo dienas ar laiką darželyje. Pirminiuose asmens sveikatos priežiūros centruose šeimos gydytojų komandos papildomos gyvensenos medicinos specialistais. Pastarieji atlieka tarpininko tarp visuomenės ir asmens sveikatos pareigas.

Keliami kone dvigubai darbo atlyginimai visuomenės sveikatos biurų specialistams (anksčiau buvo 753 EUR, bus – 1 342 EUR), taip pat ketinama daugiau dėmesio skirti vaikų fiziniam aktyvumui.

Klaipėdos rajono savivaldybės sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė pažymėjo, jog Ministerijai reikėtų glaudžiau bendradarbiauti su savivaldybių gydytojais.

 

Dėl vaikų mitybos – išpūstas burbulas

Susitikime paliesta ir vaikų mitybos tema. Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Raimondas Simonavičius pagyrė, jog šioje srityje yra imamasi reformų, tačiau pripažino, kad dabar maistas valgyklose vaikams nėra itin patrauklus. A. Verygos teigimu, vaikų mityboje buvo padaryti gana nedideli pakeitimai, tačiau iš to išpūstas didžiulis burbulas.

„Švietimo įstaigos turi labai skirtingas patirtis. Vienoms prisitaikyti prie naujos tvarkos sekasi neblogai, kitoms – sunkiau. Tačiau mūsų internetinėje svetainėje jau dabar galima rasti visiems prieinamus valgiaraščius, be to, iš Europos Sąjungos lėšų ketiname organizuoti profesionalius mokymus švietimo įstaigų virėjams“, – sakė Sveikatos apsaugos ministras.

Ministras ragino Savivaldybės vadovus pagalvoti ir apie vaikų mokyklose maitinimą švediško stalo principu.

Vicemerė Violeta Riaukienė domėjosi, ar būtų galimybė į lopšelių-darželių grupes priimti ne po 20, kaip dabar reikalauja Lietuvos higienos normos, o 22 vaikus, kas išspręstų vietų trūkumo darželiuose klausimą. Pažadėta, kad apie tai bus diskutuojama.

 

Sveikatos apsaugos ministras lankėsi Gargždų ligoninėje, kur susitiko su medikų bendruomene. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Uždavė klausimus

Vėliau Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga lankėsi Gargždų ligoninėje, kur susitiko su gydytojais. Vizito metu ministras stengėsi išsklaidyti mitus apie ligoninių uždarymą rajonuose, taip pat ir Gargžduose.  Anot jo, tokia lemtis laukia tik tų gydymo įstaigų, kurios nesutiktų keistis ir sudaryti bendro tinklo su kitomis didesnėmis įstaigomis. Tokia ligoninių regionalizacijos idėja leistų užtikrinti kokybiškesnes paslaugas pacientams, regionuose padaugėtų medikų, mat didesnės įstaigos galėtų siųsti į rajonų ligonines rezidentus. 

Rajono medikai A. Verygos teiravosi dėl Gargždų ligoninės ateities, atlyginimų, darbo sąlygų, taip pat išreikšti priekaištai dėl e. sveikatos sistemos, buvo skundžiamasi, kad ja nepatogu naudotis.

Po pietų A. Veryga Gargždų kultūros centre susitiko su rajono gyventojais. Ministras akcentavo, kad alkoholio reformos davė teigiamų rezultatų, padidėjus akcizams į biudžetą buvo surinkta papildomai 61 mln. eurų. Be to, pagerėjo žmonių sveikatos būklė, sumažėjo apsinuodijimų ir alkoholio sukeltų psichozių skaičius.

Rajono gyventojai ministrui taip pat turėjo nemažai klausimų. Teirautasi dėl aplinkos taršos poveikio, prevencinių sveikatos patikros programų, vaistų įsigijimo. Žmonės klausė, ar būtina kaskart lankantis pas specialistą turėti šeimos gydytojo siuntimą, kiek laiko turi trukti gydytojo konsultacija bei kuo pagrįsti rinkiminiai pažadai apie visą parą veikiančias poliklinikas ir odontologijos klinikas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 310 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,