Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kandidatų į mero postą debatuose – rimti ir juoką keliantys pasisakymai (fotogalerija, video)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Debatuose dalyvavo 8 kandidatai. S. Vaičienės nuotr. Debatuose dalyvavo 8 kandidatai. S. Vaičienės nuotr.

Kovo 3 dieną vyks savivaldybių tarybų ir merų rinkimai, todėl naujienų portalas mano-gargzdai.lt bei Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“ trečiadienį organizavo Klaipėdos rajono mero posto siekiančių kandidatų debatus. Politikams teko stoti akistaton su rinkėjais ir atsakyti į ne itin patogius klausimus. Žmonės domėjosi įvairiomis temomis – nuo aktualių problemų iki asmeninio gyvenimo detalių.

 

Dalyvavo aštuoni kandidatai

Į Gargždų kultūros centrą sugužėjo pilna salė rajono ateičiai neabejingų piliečių bei aštuoni kandidatai: Tarybos narė Audronė Balnionienė, dabartinis meras Vaclovas Dačkauskas, buvęs, tačiau po interpeliacijos pašalintas meras, dabartinis Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė, Tarybos narys Vaclovas Macijauskas, buvęs Žemės ūkio ministras, LR Seimo narys Bronius Markauskas, Tarybos nariai Rasa Petrauskienė, Raimondas Simonavičius. Tiesa, dar vienas kandidatas, Artūras Žičkus, debatuose nedalyvavo dėl sveikatos problemų.

Pirmiausia kandidatams buvo suteikta galimybė prisistatyti, trumpai papasakoti apie savo vizijas Klaipėdos rajonui. Kai kurie prisistatymai žmonių nenustebino, tačiau kai kuriems išradingumo netrūko. Pavyzdžiui, auditorija prunkštė ir kvatojosi, kuomet moderatoriaus Karolio Pronckaus paprašytas, S. Karbauskas mėgino paaiškinti, ką reiškia jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto „Kuriam kartu“ šūkis „Išeikim iš kvadrato!“

„Galvojau, kad sulauksiu klausimo apie gėrimą, būčiau atsakęs. Išeiti iš kvadrato – tai reiškia, kad pavyksta sujungti devynis taškus, keturiomis tiesėmis, neatkeliant rankų. Sprendimus galima priimti ne kvadrate, galima išeiti iš kvadrato“, – prasmę aiškino S. Karbauskas.

Kandidatai trumpai mėgino atsakyti, kodėl siekia mero posto. Pavyzdžiui, V. Macijauskas teigė, kad turi sveikatos ir jėgų dirbti rajonui, B. Markauskas prisipažino, kad šiam žingsniui jį paruošė gyvenimas, R. Petrauskienė džiaugėsi, kad jai prisistatinėti net nereikia, nes daugelis ir taip ją pažįsta, jos prioritetai – greitis ir tikslumas. Raimondas Simonavičius savo biografinius faktus perskaitė.

 

Kandidatams teko atsakyti į įvairius rinkėjų klausimus. S. Vaičienės nuotr.

 

Kai kurie klausimai suglumino

Vėliau politikams teko atsakinėti į iš anksto paruoštus ir debatų metu auditorijos ant lapelių surašytus klausimus. Žmonės neužmiršo liberalus sudrebinusio korupcijos skandalo. A. Balnionienei reikėjo aiškintis, ar nesijaučia amoraliai keldama savo kandidatūrą į aukštas pareigas. Pasak politikės, ji pati atsako už savo veiksmus ir elgesį, todėl jaučiasi rami.

L. Liutikienei teko atsakyti, kaip ji vertina Klaipėdos miesto norą rajone plėsti kapines bei pastatyti krematoriumą. Kandidatė teigė, kad bet kuriuo atveju atsižvelgtų į bendruomenių, kurių teritorijoje ketinama įrengti naujus objektus, nuomonę.

V. Macijauskui kliuvo klausimas apie jaunimo išsaugojimą rajone.

„Manau, kad reikia didinti premijas puikiai besimokantiems jaunuoliams. Jos galėtų siekti kelis tūkstančius eurų“, – vieną iš sprendimo būdų įvardijo politikas.

V. Dačkauskas kaip vieną iš aktualiausių rajono problemų įvardijo iki šiol nepradėtą Gargždų kultūros centro renovaciją. Dar vieną kadenciją meru norintis likti kandidatas turėjo įvardinti ir geriausiai bei prasčiausiai besitvarkančias seniūnijas. V. Dačkauskas pagyrė Veiviržėnus, tačiau blogiausiai problemas sprendžiančios seniūnijos neįvardijo.

Debatų metu kandidatai nepanoro atskleisti, ką siūlytų administracijos direktoriumi bei vicemerais, su kuo formuotų valdančiąją daugumą, jei laimėtų. Taip pat politikams teko išsakyti savo pozicijas dėl daugiafunkcio sporto centro statybų, Gargždų autobusų stoties, Slengių siekio prisijungti prie Klaipėdos miesto. Politikai turėjo įvardyti, koks yra Savivaldybės biudžetas, aiškinti, kaip spręstų švietimo ir vietų į darželius trūkumo, kelių tvarkymo ir priežiūros klausimus.

Netrūko ir kandidatus sugluminusių klausimų. Pavyzdžiui, S. Karbauskui reikėjo balais įvertinti dabartinio mero padarytus darbus. Administracijos direktoriui sunkiai sekėsi ir prisiminti paskutines tris skaitytas knygas. Anot politiko, šiandien jam dažniau tenka skaityti spaudą. B. Markauskui reikėjo apsispręsti, kam skirtų 60 tūkst. eurų – bažnyčios renovacijai ar vaikų darželio žaidimo aikštelės įrengimui.

 

Debatų vaizdo įrašas:  

 

Debatų akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,