Mano Gargždai



VRK sudaro sąlygas balsuoti ir esantiems užsienyje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įstatymų nustatyta tvarka sudaro sąlygas balsuoti ir tiems rinkėjams, kurie gyvena ar rinkimų metu planuoja būti užsienyje.

 

Užsienyje gyvenantys ar laikinai esantys rinkėjai turi teisę balsuoti Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, rinkimuose į Europos Parlamentą, ir, jeigu bus, – referendume.

Savivaldybių tarybų rinkimai – vieninteliai rinkimai, kuriuose gali balsuoti tik nuolatiniai savivaldybių gyventojai. Todėl pagal Savivaldybių tarybų įstatymą šiuose rinkimuose balsavimas organizuojamas tik Lietuvoje. Tai nusako 2 straipsnis – teisę rinkti savivaldybės tarybos narius turi nuolatiniai šios savivaldybės gyventojai. Nuolatiniu savivaldybės gyventoju laikomas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos (iki 2018 m. gruodžio 3 d.) savo gyvenamąją vietą pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus yra deklaravęs šios savivaldybės teritorijoje.

Rinkėjai, balsuojantys užsienyje, turės dvi galimybes: arba balsuoti paštu, arba asmeniškai atvykti į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą. Rinkėjai, ketinantys balsuoti paštu užsienyje, turi užsiregistruoti rinkėjų, balsuojančiųjų užsienyje, elektroninėje registracijos sistemoje. Ją galima rasti elektroninių paslaugų portale „Rinkėjo puslapis“, adresu rinkejopuslapis.lt, taip pat VRK interneto svetainėje vrk.lt.

Rinkėjų registracijos metu nurodyti duomenys naudojami tik rinkimų organizavimo tikslais.

Registracija galima ir naudojant pasibaigusių galioti Lietuvos Respublikos paso ar asmens tapatybės kortelės duomenis, jeigu rinkėjui nėra išduotas naujas galiojantis Lietuvos Respublikos asmens tapatybės dokumentas.

Balsuojantiems paštu rinkėjams rinkimų biuleteniai bus išsiųsti pagal rinkėjo balsuojančiųjų užsienyje elektroninėje registracijos sistemoje nurodytus duomenis: nurodytu gyvenamosios vietos užsienio valstybėje adresu. Pasirinkę balsuoti asmeniškai rinkėjai turės asmeniškai nustatytomis dienomis ir laiku atvykti į ambasadą ar konsulinę įstaigą.

VRK atkreipia dėmesį, kad tuo atveju, jeigu rinkėjai balsuoja valstybėje, kurioje nėra Lietuvos Respublikos ambasados ar konsulinės įstaigos, už balsavimo dokumentų išsiuntimą atgal į ambasadą ar konsulinę įstaigą, kuri atsiuntė balsavimo dokumentus, susimokėti turi patys rinkėjai. Lietuvos Respublikos ambasados ar konsulinės įstaigos neatsako už pašto patikimumą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 599 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,