Mano Gargždai



Atidengtas stogastulpis Nepriklausomybės kovų dalyviams (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios kunigas, vikaras Audrius Undraitis koplytstulpį pašventino. S. Vaičienės nuotr. Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios kunigas, vikaras Audrius Undraitis koplytstulpį pašventino. S. Vaičienės nuotr.

Saulėtą Vasario 16-osios rytą, švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo 101-ąsias metines, Gargždų krašto muziejaus kiemelyje atidengtas stogastulpis, skirtas 1918–1920 m. Nepriklausomybės kovų Gargždų valsčiaus savanoriams atminti.

 

Iš pradžių susirinkusieji sugiedojo „Tautišką giesmę“. Taip pat tylos minute pagerbti žuvusieji už Lietuvos nepriklausomybę. Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios kunigas, vikaras Audrius Undraitis koplytstulpį pašventino.

Lietuvos kariuomenės krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 302-osios lengvųjų pėstininkų kuopos kariai atliko 3 salves: už Lietuvos nepriklausomybę, žmonių tikėjimą Tėvynės ateitimi ir už Lietuvos karius.

Sveikindamas renginio dalyvius meras Vaclovas Dačkauskas pasidžiaugė, kad įvairūs darbai, kūriniai ir paminklai prasmingai įamžino mūsų valstybės šimtmetį. Mero teigimu, visi atlikti darbai turės istorinę išliekamąją vertę, ateities kartoms primins, kaip paminėtas pirmasis Lietuvos valstybės šimtmetis: „Pastatydami paminklą šioje istorinėje Gargždų vietoje, mes dar kartą patvirtiname, kad čia yra mūsų miesto šaknys. Lankydamiesi muziejuje, muziejaus sodelyje, semiamės dvasios stiprybės, patiriame neapsakomą jausmą, žinome, kad čia prasidėjo Gargždų miesto pradžių pradžia. Turiu vilties, kad netolimoje ateityje šalia paminklo savanoriams iškils gražus ir modernus Gargždų muziejus, kuriame bus atspindėta ne tik miesto istorija, bet ir čia gyvenusių žmonių gyvenimai ir likimai.“

Stogastulpį sukūrė tautodailininkas, kalvis Darius Vilius. Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė išsamiai pristatė, kodėl pasirinkta būtent tokia skulptūros forma, ką reiškia matomi simboliai.

„Istorinių įvykių, mūšių vietų ir jų dalyvių atminimas įamžinamas pasirenkant vertikalias, iškilias kompozicijas, todėl skulptūra – stogastulpio formos. Akmens, ąžuolo ir metalo elementų dermė liudija apie tvirtumą ir ilgaamžiškumą. Pasirinkti simboliai įprasmina šalies ir vietos bendruomenės istorinį palikimą. Vienas jų – Vyčio kryžius. Mūsų žiniomis, Vyčio Kryžiaus ordinu pagerbti keturi Nepriklausomybės kovų dalyviai iš mūsų krašto: Jurgis Butkus (apdovanotas dviem ordinais), Juozas Griauslys, Antanas Maulius, Jonas Seselskis. Tad natūralu, kad stogastulpio centriniu simboliu pasirinktas Vyčio kryžius. Taip pat matomas saulės formos kryžius, artimas protėvių etnografinėms tradicijoms. Istorikės Janinos Valančiūtės siūlymu, panaudota ir sudegusios Gargždų bažnyčios stogo kryžiaus kopija“, – aiškino Sigita Bučnytė.

Vėliau susirinkusieji išskubėjo į Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje vykusias šv. Mišias, po jų – į Gargždų kultūros centre organizuotą Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimą.

 

Stogastulpio atidengimo ir koncerto akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 263 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,