Mano Gargždai



Naujas žingsnis savižudybių prevencijos srityje – nacionalinė platforma „Tu esi“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
SAM nuotr. SAM nuotr.

Savižudybių prevencijos iniciatyva „Tu esi“ tampa nacionaline pagalbos platforma krizę išgyvenantiems žmonėms, jų artimiesiems bei pagalbą teikiantiems profesionalams. Iniciatyvą pristačiusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tai naujas žingsnis sprendžiant opią savižudybių prevencijos problemą. Preliminariais Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje 2018 m. nusižudė 687 asmenys. Savižudybių Lietuvoje nuosekliai mažėja, tačiau savižudybių rodiklis išlieka aukštesnis nei kitų Europos Sąjungos šalių.

 

Kaip teigia ministras A. Veryga, deja, bet turime konstatuoti, jog savižudybės Lietuvoje vis dar išlieka ne tik opia problema, bet ir labai jautriu klausimu, paliečiančiu daugybę šeimų.

„Taip, informacijos viešojoje erdvėje daugėja, visuomenė sąmoningėja, žiniasklaida taip pat atsakingiau žiūri į tokios informacijos sklaidą. Tačiau panašu, kad to neužtenka. Tad siekiame dar labiau sutelkti jėgas, rasti kelius pas tuos, kuriems labiausiai reikia pagalbos, o iniciatyva „Tu esi“ virsta nacionaline platforma, skirta tiek pagalbos ieškantiems, tiek ją teikiantiems žmonėms“, – platformos pristatymo renginyje sakė ministras A. Veryga.

Pasak jo, skirtingos institucijos suvienijo jėgas įsiklausydamos ir kurdamos tokią platformą, kurioje svarbiausia informacija būtų prieinama ir lengvai suprantama, tačiau tiksli ir aktuali. Svetainė adresu www.tuesi.lt skirta tiek savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui, tiek šalia jo esančiam artimajam bei profesionalią pagalbą teikiantiems specialistams.

„Aktualiausia informacija svetainėje pateikiama glaustai, atsižvelgiant į specifinius kiekvienos tikslinės grupės poreikius. Savižudybės krizę patiriančiam žmogui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje, ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę, šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje“, – sako Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vedėjas Marius Strička.

Svetainėje taip pat publikuojamos krizę įveikusių žmonių istorijos, atpažįstamos ir teikiančios vilties tiems, kurie šiuo metu ieško pagalbos.

„Žinojimas, kad nesi vienas, kad yra tų, kurie gali padėti, padeda bent susimąstyti apie kitokio pasirinkimo galimybę. Tam, kad nelaimė neįvyktų, kartais pakanka vos mažo stabtelėjimo, minties, kad nesu apleistas ir vienintelis, išgyvenantis tokią situaciją. Asmeninės istorijos tokiais atvejais tikrai stiprina ir teikia kitą perspektyvą“, – aiškina sveikatos apsaugos ministro padėjėja visuomenės psichikos sveikatos klausimais Kristina Medžiaušytė.

Projektas „Tu esi“ – glaudaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo rezultatas, kuriam jėgas sutelkė Sveikatos apsaugos ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Kauno miesto savivaldybė, Valstybinis psichikos sveikatos centras, Emocinės paramos tarnybų asociacija bei kitos savivaldybės ir visuomenės sveikatos biurai. Renginio metu taip pat apdovanoti ir internetinio puslapio www.tuesi.lt kūrėjai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 558 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,