Mano Gargždai



Praėjusiais metais uždrausta tiekti rinkai beveik 1 tūkst. tonų nesaugių ar nekokybiškų maisto produktų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, atlikdami gamybos įmonių valstybinę kontrolę ir importuojamų bei rinkoje esančių maisto produktų valstybinę kontrolę, dėl saugos ir kokybės reikalavimų neatitikimo 2018 m. metais uždraudė realizuoti 957 tonas maisto produktų ir 6 867 litrus nealkoholinių gėrimų.

 

Nesaugiais vartoti maisto produktais laikomi tokie, kuriuose laboratorinių tyrimų metu nustatoma patogeninių mikroorganizmų (bakterijų, virusų), pelėsių, mikotoksinų, viršijančių leistinas normas pesticidų likučių, svetimkūnių (plastiko, stiklo dalelių) ir kitų darinių, galinčių pakenkti žmonių sveikatai. Praėjusiais metais tokie produktai sudarė didžiąją dalį neleistų realizuoti – 728 t, saugos reikalavimų neatitiko ir 6 864 l nealkoholinių gėrimų.

Gamybos įmonėse dėl nustatytų maisto saugos pažeidimų neleista tiekti rinkai daugiau kaip 10 t daržovių, 7 t malimo produktų, 3 t vaisių, riešutų ir kt.

Vykdant maisto saugos ir kokybės kontrolę rinkoje, uždrausta realizuoti 230 t mėsos ir jos gaminių, 57 t paukštienos, 105 t daržovių ir vaisių, 100 t žuvų, vėžiagyvių, moliuskų ir kitų vandens gyvūnų, 23 t aliejinių kultūrų sėklų ir vaisių ir kt. Iš viso didmeninės ir mažmeninės prekybos vietose dėl saugos ir kokybės, ženklinimo ir kt. pažeidimų sulaikyta daugiau kaip 542 t maisto produktų ir 60 t pašarų.

Tikrinant iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungą ir Lietuvą importuojamų maisto produktų ir pašarų siuntas, pasienio kontrolės metu sulaikyta 106 t riešutų ir džiovintų vaisių, 36 t ekologiškų moliūgų sėklų, 7,5 t šviežių voveraičių ir kt. produktų. Iš viso – apie 176 t maisto produktų ir 6 864 l nealkoholinių gėrimų

Patikrinus su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas, pernai iš rinkos buvo pašalinta daugiau kaip 3 600 vnt. plastikinių daugkartinių gertuvių ir buteliukų (672 vnt. vaikiškų gertuvių, 1 842 vnt. neišsipilančių gertuvių su silikoniniais šiaudeliais, 804 vnt. plastikinių buteliukų, 288 vnt. gėrimų buteliukų). Sprendimas buvo priimtas, kai ištyrus į šiuos gaminius įpilto vandens juslines savybes, buvo nustatyta, kad induose vandens skonis pakinta.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 269 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,