Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargždų gimnazistai – „Ateities inžinerijos“ programos „Išmanusis šiltnamis“ nugalėtojai

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
 Projektinių darbų peržiūroje „Išmanusis šiltnamis“ gargždiškiai pelnė pirmą vietą. Alekso Jauniaus nuotr. Projektinių darbų peržiūroje „Išmanusis šiltnamis“ gargždiškiai pelnė pirmą vietą. Alekso Jauniaus nuotr.

Vasario 25 dieną Vilniaus Gedimino technikos universitete vyko nuotolinio ugdymo platformos „Ateities inžinerija“ (AI) projektinių darbų peržiūra. Renginyje dalyvavo apie 400 žmonių (300 mokinių, mokytojai, svečiai, VGTU darbuotojai, studentai). Buvo pristatyti, įvertinti ir paviešinti projekto „NVŠ neakivaizdinių programų sukūrimas ir įgyvendinimas sumaniosios specializacijos ir inžinerijos bei technologijų srityse“ rezultatai – 50 komandinių darbų.

 

Pelnė pirmą vietą

Keturiose šio projekto programose („Žaliosios energetikos“, „Šiuolaikinės statybinės konstrukcijos ir saugos sistemos“, „Liejimo technologijos detalių gamyboje“, „Išmanusis šiltnamis“) dalyvavo ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokiniai. Projektinių darbų peržiūroje gimnazijos mokinių komandos pristatė savo darbus.

Programos „Išmanusis šiltnamis“ dalyviai: Anelė Dromantaitė, Gytis Kalvis, Linas Pučėta, Aušrinė Tverskytė sukūrė kompiuterizuotą ir automatizuotą šiltnamį, mobiliąją telefono programėlę, kuria galima stebėti ir valdyti išmaniojo šiltnamio sistemos būklę per Bluetooth ryšį ir sėkmingai užaugino augalus. Projektinių darbų peržiūroje „Išmanusis šiltnamis“ pelnė pirmą vietą.

Šiai programai vadovavo biologijos mokytoja metodininkė Raimonda Mankevičienė. Mokinius konsultavo VGTU Mechanikos fakulteto studijų prodekanė, Mechanikos ir medžiagų inžinerijos katedros doc. dr. Ina Tetsman.

„Žaliosios energetikos“ programos dalyviai: Eimantas Rusteika, Gvidas Bumblys, Mantas Tinkutis ir Ignas Sungaila susipažino ne tik su saulės, vėjo ir hidroenergetikos technologijomis, bet ir pasidomėjo, kaip veikia šilumos, hidraulinio smūgio siurbliai, Richardo Klemo variklis, Paulo Pantonės reaktorius ir kiti mažai žinomi išradimai. Programos metu mokiniai suprojektavo, sukonstravo ir išbandė žaliosios energetikos įrenginį – saulės baterijos ir hidroelektrinės modelį.

Mokinius konsultavo VGTU Mechanikos ir medžiagų inžinerijos katedros dr. Algimantas Rotmanas ir „Vaivorykštės“ gimnazijos fizikos mokytojas metodininkas Romanas Rimkevičius.

 

Išmoko dirbti su projektavimo ir modeliavimo programa

„Šiuolaikinės statybinės konstrukcijos ir saugos sistemos“ programos dalyviai susipažino su kai kuriais šiuolaikinės statybos aspektais, signalizacijos įranga, jos eksploatavimu, išmoko tinkamai spręsti kylančias saugos grėsmes, įgijo praktinių ir teorinių žinių. Mokiniai Antanas Butkus, Matas Lengvinas, Linas Peškys, Justas Stonkus pastatė 1150 mm ilgio, 108 mm pločio ir 450 mm aukščio santvarinį-arkinį tiltą, kurio pagrindinius elementus sudaro mediniai ledų pagaliukai, sujungti karštais klijais, kniedėmis, varžtais, ir sumodeliavo virtualų šios konstrukcijos maketą. Mokinius konsultavo VGTU prof. dr. Stanislavas Dadelo ir „Vaivorykštės“ gimnazijos fizikos mokytojas metodininkas Romanas Rimkevičius.

Programos „Liejimo technologijos detalių gamyboje“ metu mokiniai Julija Bendikaitė, Eidenis Kasperavičius, Justas Kasparavičius, Lukas Rimkus susipažino su medžiagų, ypač spalvotųjų metalų, sandara, jų savybėmis ir bandymais, atliekamais jas tiriant. VGTU mechanikos fakulteto įrangą bei šias žinias programos dalyviai panaudojo kurdami unikalų gaminį – taikydami liejimo technologijas, iš antrinių žaliavų išliejo naują detalę – inkaro statulėlę, skirtą pabrėžti Klaipėdos rajono, kaip keturių vandenų krašto, reikšmę.

Mokiniams padėjo VGTU Mechanikos fakulteto prodekanas doc. dr. Justinas Gargasas ir Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos biologijos mokytoja metodininkė Raimonda Mankevičienė.

Visų programų mokiniai išmoko dirbti su projektavimo ir modeliavimo programa „SolidWorks“, parašyti perspektyvų verslo planą. Dalyvaudami programose mokiniai įgavo įvairių įgūdžių ir žinių, kurios gali būti naudingos ne vien šiose programose, bet ir kitose inžinerijos srityse. Moksleiviai susipažino su universiteto aplinka, dėstytojais, įgavo patirties, kuri bus jiems naudinga ne tik mokantis gimnazijoje, bet ir studijuojant universitetuose.

 

Akimirkos iš „Ateities inžinerijos“ projektinių darbų peržiūros – Alekso Jauniaus ir Gyčio Kalvio nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,