Mano Gargždai



Specialistai įspėja: gyvsidabris – pavojingas sveikatai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nors nuo 2009 metų gyvsidabrio termometrus tiekti į Lietuvos rinką uždrausta, tačiau nemažai gyventojų vis dar juos naudoja. Didžiausia problema yra tai, kad gyvsidabrio termometrai dažnai yra sudaužomi, todėl į aplinką patenka žmogaus sveikatai pavojingi gyvsidabrio garai.

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Klaipėdos departamento Gargždų skyriaus specialistai dėl sudaužytų termometrų ir išsiliejusio gyvsidabrio 2018 metais iš Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos buvo gavę 5 pranešimus, o per 2019 m. sausio–vasario mėnesius jau gavo 4 pranešimus apie buityje sudaužytus termometrus ir išsiliejusį gyvsidabrį. Visų pranešimų atvejais NVSC Klaipėdos departamento Gargždų skyrius organizavo gyvsidabrio garų koncentracijos gyvenamųjų patalpų ore tyrimus. 2018 metais viename židinyje, o šiais metais trijuose židiniuose, atlikus tyrimus, buvo nustatyta didžiausios leidžiamos gyvsidabrio garų koncentracijos gyvenamosiose patalpose viršijimai. Nustačius, kad gyvenamosiose patalpose gyvsidabrio garų koncentracija viršija didžiausią leidžiamą koncentraciją, patalpos toliau plaunamos bei vėdinamos ir kartojami gyvsidabrio garų koncentracijos tyrimai. Trijuose židiniuose šiuo metu dar tebevykdomi gyvsidabrio garų koncentracijos gyvenamosiose patalpose tyrimai, nes židinys laikomas nukenksmintu tik, kai atlikus laboratorinius tyrimus du kartus su 7 dienų intervalu bei pakartojus tyrimus 2–3 kartus per metus (atskirais metų sezonais) gyvsidabrio garų koncentracija gyvenamųjų patalpų ore neviršija didžiausios leistinos koncentracijos.

Gyvsidabris – nuodingas sunkusis metalas, galintis smarkiai paveikti nervų sistemą ir sukelti smegenų veiklos sutrikimus. Pats gyvsidabris, kaip metalas, nėra labai pavojingas, kur kas pavojingesni jo garai. Gyvsidabrio garų žmogus nejaučia, nes jie neturi nei spalvos, nei kvapo. Jo garai į žmogaus organizmą gali patekti per kvėpavimo takus, virškinamąjį traktą, odą ir gleivinę.

Pirmieji apsinuodijimo gyvsidabriu požymiai – silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, seilėtekis, metalo skonis burnoje, kartais būna pilvo skausmai ir kraujingas viduriavimas.

 

Kaip elgtis sudužus gyvsidabrio termometrui?

Pavojingi yra gyvsidabrio garai. Sudužus termometrui, svarbu iš patalpos kuo greičiau išvesti vaikus ir gyvūnus bei po ją nevaikščioti. Jeigu, sudaužius termometrą, gyvsidabris pasklido ant stalo ar grindų, nereikėtų jo bandyti valyti šluoste – taip gyvsidabris tik dar plačiau pasklis ir padidins garavimo paviršių. Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į tai, kad negalima siurbti gyvsidabrio dulkių siurbliu, nes jame susidaro apie 30ºC temperatūra ir tada gyvsidabris, esantis viduje, intensyviai garuoja ir pasklinda po visą patalpą, taip pat užteršiamas ir pats dulkių siurblys. Nevartoti maisto, kuris buvo užterštoje patalpoje. Nerūkyti patalpoje, kurioje yra išsiliejęs gyvsidabris. Nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba kviesti ugniagesius gelbėtojus, kurie atvyks ir atliks mechaninę ir cheminę demerkurizaciją – gyvsidabrio surinkimą.

Išsiliejusį nedidelį gyvsidabrio kiekį gyventojai gali surinkti ir patys. Gyvsidabrį galima surinkti lipnia juosta, klijais pateptu popieriumi ar gumine kriauše su specialiu stikliniu rinktuvu. Surinktą gyvsidabrį reikia suberti į stiklinį indą su vandeniu ir sandariai uždaryti dangteliu. Indą su gyvsidabriu reikia pristatyti į pavojingų atliekų surinkimo aikšteles. Jokiu būdu sudužusio termometro nemesti į kanalizaciją, konteinerius. Surinkus gyvsidabrį visus patalpų paviršius ir grindis reikia nuplauti pakaitintu (iki 70–80 °C) muilo ir sodos arba kalio permanganato tirpalu. Po demerkurizacijos visus paviršius reikia perplauti vandeniu, o išplautas patalpas gerai išvėdinti. Renkant gyvsidabrį bei valant patalpą reikia apsimauti gumines pirštines, dėvėti apsauginę kaukę. Atlikus minėtus darbus reikia nusiplauti rankas, persirengti drabužius. Žmonėms, nuogąstaujantiems, kad galėjo apsinuodyti gyvsidabriu, rekomenduojame kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Jei namuose buvote sudaužę termometrą, iš kurio į gyvenamąsias patalpas buvo išsiliejęs gyvsidabris, ir patys atlikote patalpų demerkurizaciją, reikėtų kreiptis į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyrių, tel. (8 46) 38 31 13, kurios specialistai gali įvertinti patalpų užterštumą gyvsidabrio garais. Tai mokama paslauga.

Branginantiems savo ir artimųjų sveikatą siūlome atsisakyti nesaugių gyvsidabrio termometrų. Rekomenduojame vietoje pavojingų ir lengvai dūžtančių gyvsidabrio termometrų, naudoti šiuolaikinius elektroninius termometrus. Gyvsidabrio turinčius prietaisus iš savo namų reikėtų išvežti į pavojingų atliekų surinkimo aikšteles ar atiduoti pavojingų atliekų tvarkytojams. Indą su surinktu gyvsidabriu ar gyvsidabrio turinčius prietaisus Klaipėdos rajono gyventojai gali nugabenti į UAB „Toksika“ Klaipėdos filialą (Ketvergių g. 11, Dumpiai, Klaipėdos r.) arba į atliekų surinkimo aikšteles, kurių sąrašą galima rasti ČIA.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 336 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,