Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajone pradėjo veikti „Socialinis taksi“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Asociatyvi Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Prieš šešerius metus savo veiklą pradėjęs socialinis verslas – „Socialinis taksi“ nuo kovo 8 dienos pradeda veikti ir Klaipėdos rajone. Šis socialinis verslas, teikiantis neįgaliųjų pavėžėjimo paslaugas, jau turi daugiau kaip 2 300 klientų. Kasdien pagal individualius negalią turinčių žmonių poreikius suplanuotais maršrutais išrieda 8 neįgaliųjų vežimėliams gabenti pritaikyti automobiliai: 4 – Vilniuje, 2 – Klaipėdoje, 1 – Kaune ir 1 – Zarasuose bei Visagine.

 

„Nepaprastai džiaugiamės, jog šiemet savo paslaugas pradėsime teikti ir Klaipėdos rajone, o visai netrukus ir Panevėžio mieste. Judėjimo negalią turinys žmonės turi turėti galimybę saugiai ir patogiai nuvykti ne tik į vizitą pas gydytoją, bet ir pasiekti oro uostą, aplankyti artimųjų kapus ar išsvajotą jūrą“, – teigia „Socialinio taksi“ vadovė Solveiga Ratkevičiūtė.

„Socialinis taksi“ ypatingas tuo, jog yra orientuotas į neįgaliojo nepriklausomybę nuo kitų bei individualius žmogaus poreikius, todėl veikia 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Užsienyje įrengti ir specialiai pritaikyti automobiliai leidžia kelionės metu saugiai jaustis vežimėlyje, o asmeniniai vairuotojai-asistentai, ne tik nuveža į reikiamą vietą, nuneša daiktus, suteikia palydą, bet ir teikia pagalbą išeinant iš namų, kurie dažniausiai ir yra pirmasis barjeras pradedant kelionę.

„Vienas iš mūsų socialinio verslo tikslų – užtikrinti, jog žmonės, turintys judėjimo negalią, gyventų oriai – galėtų dalyvauti kultūrinėse veiklose, vykti į keliones, susitikti su draugais. Kai dar 2012 metai Vilniuje paleidome bandomąją „Socialinio taksi“ kampaniją, niekada net nebūtume pagalvoję, kad taip stipriai pakeisime savo dabartinių klientų kasdienybę. Visada atsiminsiu, kaip vienas iš klientų, 6 metus buvo neiškėlęs kojos iš namų, nes gyveno palėpėje ir neįstengdavo nusileisti pernelyg stačiais laiptais. Laiptai buvo tokie statūs ir siauri, kad specialius kopiklius panaudoti buvo tiesiog neįmanoma, tad mūsų vairuotojas-asistentas jį tiesiog išsinešė ant rankų“, – įspūdžiais dalijasi Solveiga.

Nors situacija Lietuvoje žmonių su negalia atžvilgiu gerėja, tačiau miestų infrastruktūros, kaip bebūtų liūdna, vis dar nėra pakankamai pritaikytos žmogui neįgaliojo vežimėlyje saugiai ir savarankiškai keliauti.

„Akivaizdu, kad viešasis transportas tampa daug komfortiškesnis, tačiau daugelyje miestų vis dar labai komplikuota jį pasiekti be nesklandumų, neįgaliojo vežimėlio ratukai dažnai įstringa plytelėse, sunku nusileisti daugiabučio laiptais. Pasitaiko ir atvejų, kai paslaugūs aplinkiniai, žinoma, norėdami gero, bet nežinodami, kaip kelti neįgaliojo vežimėlį, tiesiog išverčia žmones iš jų“, – priduria Solveiga.

„Socialinio taksi“ vairuotojai-asistentai yra apmokyti, kaip elgtis, sutrikus kliento sveikatai, reikalui esant suteikti pirmąją pagalbą, nepasimeta netradicinėse situacijose ir geba aptarnauti bendravimo negalią turinčius asmenis.

Nuo kovo 8 dienos „Socialinis taksi“ atkeliauja ir į Klaipėdos rajoną, tad jau galite registruotis savo pirmajai kelionei interneto tinklapyje www.socialinistaksi.lt arba paskambinę telefonu: +370 687 44 001.

Klaipėdos rajono savivaldybė projektui „Socialinis taksi“ skyrė 33 tūkst. eurų. Šios lėšos bus naudojamos iš dalies transporto sąnaudoms padengti, vairuotojų atlyginimams, mobiliems kopikliams įsigyti, automobilių amortizacijos išlaidoms padengti.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,